Kontrola ostří Břitvy na vlase.

...kterak správně ostří břitvy na řemeni sobě obtáhnouti.
Mephisto

Re: Kontrola ostří Břitvy na vlase.

Příspěvek od Mephisto »

Těch postupů jsou opravdu desítky. Mně se teď dost osvěčila kombinace keramický brousek od Jeníka 2.000/4-6.000 + čistý řemen. Při finálovém doladění cca 3-5. střídám brousek a řemen a v závěru jen řemen a opravdu do odsejpá. Ještě asi vyzkouším řemen s křídou, jak to tak čtu... ;)

Ale k tomu vlasu. Taky ho tnu přítlakem (dost se tak pozná která část ostří potřebuje ještě doladit). Někdy cítím jak se břít zakousne do vlasu, někdy vlas odpadně jako nic. Ale bohužl mně se to neosvědčilo jako primární test ostrosti pro praxi použitelné. Stává se mi, že břitva, která tne lehce a vždy, se pak na tváři neosvěčí tolik jako ta, která kolikrát vezme vlas až na třetí pokus. (Oholí obě, ale u některé ani nevím, že nějaké vousy řeže, ani nazatahá, nezadrhne a to je většinou ta co dopadla hůř v testu)
Ale taky je to břitva od břitvy ... nejlepší zkušenosti mám s břitvou, která nebyla používána a já jsem její první "oběť".
Obrázek
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Ahoj Mephisto,
právě pro tyto případy, kdy podle zkoušek by měla být Břitva super ostrá a přitom na tváři není nic moc, nebo naopak nic moc ostří při zkoušce a na tváři bere výborně, se výborně hodí podívání mikroskopem na břit. Právě porovnáním takto nabroušených břitů lze dobře vidět proč tomu je tak, že jedna holí a druhá ne. Ty rozdíly je ale potřeba porovnávat pokud možno a dvou stejných typech čepelí. 5/8 - 5/8 ; polodutý - polodutý a podobně. Ideální by bylo porovnávat dvě stejné Břitvy od stejné značky. Tam by to bylo nejblíže možnosti rozeznat rozdíly v broušení. Navíc už jsem tady psal o pocitech, ale opravdu to funguje. Někdy mi jde jedna a tatáž Břitva nabrousit jedna radost a podruhé se s ní trápím a ono nic. Fakt jako bych měl pocit, že záleží na náladě při broušení či obtahování. Zdravím, Petr. 8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Mephisto

Příspěvek od Mephisto »

Já používám jen lupu 20x na hrubý pohled. Abych zjistil nějaký případný defekt to stačí. Ale to porovnání by mohlo být zajímavé.

A s tím broušením máš v podstatě pravdu. Není to jen u broušení, ale u všech věcí, které člověk dělá, jen u broušení atp. je to více znát, protože je to jemnější práce.
Cokoli člověk dělá, tomu předává určinou energii a naopak .. je to vlastně věčný pohyb atomů. Někdy člověk s nástrojem či věcí skoro sroste, jindy jsou ty síli proti sobě. Je to o vnitřním klidu, aby mohlo dojít k té rovnováze mezi energií člověka a věci. Jak je známo, vše je o vibracích a pokud není člověk v tom správném klidu (i když si myslí, že je, ale necvičený, nevnímavý člověk to neumí dobře rozeznat), pak to zkrátka nesouzní, ruce se mohou i klepat a hlavně dochází k různým chybám, kterých si ani nevšimneme ... ujede nám úhel, vezmem lehce o hranu, atd. ;)
Obrázek
Zdeněk L.

Příspěvek od Zdeněk L. »

Fakt jako bych měl pocit, že záleží na náladě při broušení či obtahování. Zdravím, Petr.

Holení je taky o duševním stavu-někde jsem to tu četl. Včera jsem byl dost rozhozenej starostma s dětma a abych se sklidnil šel jsem se oholit. Myslel jsem, že jsem patřičně soustředěnej, ale pořezal jsem se zatím nejvíc za celou dobu mého experimentování s břitvou.
Radgost
admin

Příspěvek od Radgost »

Jojo, když jsem rozhozený tak se večer raději ani neholím a raději to ráno zvládnu na rychlo bagrem nebo v práci elektrikou.
Opravdu nemám rád u břitvy nervozitu.
Ne že bych se bál, že se pořežu (i to se samozřejmě může stát), ale oholení břitvou vnímám jako klidný večerní rituál u kterého vlastně uzavírám den.
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Tak konečně se mi podařilo spáchat video jak zkoušet ostrost Břitvy. 8-)
Radgost
admin

Příspěvek od Radgost »

To je ovšem přesně přesné. ;)
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Poznal jsi Radgoste svou krásku DOVO? 8-)
Radgost
admin

Příspěvek od Radgost »

Upřímně řečeno, nepoznal. :shock:
Ale po tvém nabroušení holí skvěle! ;)
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Děkuji Radgoste,
není větší pochvaly, než když je spokojenost s dobrým ostřím. 8-)
Odpovědět

Zpět na „Techniky obtahování na řemenu“