křivé střenky

Vše kol výroby renovace a střenek
POGO

křivé střenky

Příspěvek od POGO »

Zdravím pánové,mám dotaz na opravu křivých střenek.Vydražil jsem dvě břitvy a každá má jednostraně křivou střenku.Na zavření břitvy to vliv nemá,zatím se tam bez problému vlezou,ale nějak to vadí jen mému oku.Napadá mne jen lehké nahřátí horkovzdušnou pistolí a srovnat do potřebného tvaru a nechat pozvolna vychladnout.Jen mám obavy nežádoucích reakcí.Břitvy jsou samozřejmě staršího data výroby,ale střenky nejsou kostěné.Myslíte že můžu výše uvedený postup vyzkoušet? ;)
Radgost
admin

Re: křivé střenky

Příspěvek od Radgost »

Nó, já bych řekl, že to pod horkovzdušnou pistolí povolí celé a zbude jen rozkloktané nic se kterým se nebude dát holit.
adrspach
mentor

Příspěvek od adrspach »

Pokud to nicemu nevadi tak bych to tak nechal. Paklize vadi tak bacha na celuloid a vyssi teplotu blafne ani nevis jak. Jinak nahrat teply vzduch anebo voda (chranit cepel pred teplem), vypodlozit do tvaru a nechat pomalu vystydnout. Zkontrolovat a paklize je to nutne postup zopakovat do zadaneho tvaru. Mnoho stesti.
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Ahoj kolegové,
zrovna dnes jsem srovnával docel solidně křivé střenky. Protože jsem změřil délku jednotlivých stran po povrchu a zjistil jsem, že samotné nahřátí by nestačilo, protože by se musela jedna strana prodloužit o cca 2-3 mm. Proto jsem rozebral zadní část střenek. Nebyla ta část nýtovaná, ale pevně slepená bez nýtku. Po rozřezání jsem zjistil, že ten rozdíl byl ještě větší. Z kosti jsem vyrobil klínek a vytvaroval jsem jej tak aby to zakřivení eliminoval. Předběžně sestavil do roviny a slepil. Poté obrousil, doleštil povrchovou úpravu a HEURÉKA, střenky jsou narovnané. Ještě musím přenýtovat na buličí oka a bude krasavice zase sloužit.
[attachment=2]P1130703-z.jpg[/attachment]
[attachment=5]P1130741-z.jpg[/attachment]
[attachment=4]P1130742-z.jpg[/attachment]
[attachment=3]P1130746-z.jpg[/attachment]
[attachment=1]P1130755-z.jpg[/attachment]
[attachment=0]P1130749-z.jpg[/attachment]
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
adrspach
mentor

Příspěvek od adrspach »

Pekne pane Mistr. Jen ted premyslim kohopak tahle kraska je. Nesla nedavno na aukru?
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

No přeci ZdendaPriba je šťastným majitelem této krásky. Já mu ji jenom trochu renovuji. 8-)
A takto to dopadlo.
[attachment=0]P1130769-za2.JPG[/attachment]
POGO

Příspěvek od POGO »

Velice povedená oprava ;) Já zatím srovnání nechávám až bude více času.Dokud se schovají břity není kam spěchat.
PetrS
mentor

Radgostova Dvo-Břitva.

Příspěvek od PetrS »

Ahoj Radgoste,
posílám pár fotek z renovace Tvojí Břitvy. Při rozebírání jsem pouze odvrtal hlavičky nýtků a přitom jsem se nijak nedotkl střenek či čepele Břitvy. Fotky ukazují jednotlivé fáze renovace. Nejprve odvrtání pomocí mikrovrtáčků průměr 0,8 mm a postupně zvětšování průměru až se hlavičky pustily při použití vrtáku průměr 2.3mm. Foto 1140 514 . Poté už šly střenky volně rozdělat - foto 1140 521, objevil se tento stav - stojí za to si fotku zvětšit. Zadní klínek z nerez oceli foto 1140 522. Tak je od výrobce "upravený" otvor pro čep . foto 1140 540 a 541. Na snímku 545 je vidět "rovina" klínku. Musel jsem jej zabrousit do roviny, proto původně odstávala ta střenka. Pak jsem diamantovou frézkou musel vyrovnat otvor který byl šikmo a vyvložkovat mosazí jinak by to kvedlalo - foto 552. Zanýtovat oba nýtky "bulíkova oka" - 554 a 555. No a výsledek vypadá takto - 556. Díky tomu srovnání čepového otvoru a vyvložkování, se mi podařilo při nýtování srovnat čepel ke střenkám aby šla při zavírání rovně. Ještě musím Břitvu nabrousit. Zatím jsem na ní strávil broušením cca 4 hod. a ten nerez se silně projevuje. To co bych už dávno měl na uhlíkovce dokonalé, tak tady je nekonečné. Obtížné broušení. Musel jsem nejprve vytvořit břit, protože byl do kulata. Brousím Ti to s izol-páskou a pečlivě hlídám aby se páska neprobrousila. Několikrát jsem ji už dal novou. Tvar břitu je už hotový, a teď už jsem "jenom" dosáhl hladkého ostří. Ještě že to kontroluji stále pod mikroskopem. Pak je vidět i malé nerovnosti. No snad se mi ji podařilo nabrousit ku spokojenosti. Malá ukázka videa jak Břitva krájí by měla být za fotkami.
Zdravím, Petr.
[attachment=9]P1140514-z.jpg[/attachment]
[attachment=8]P1140521-z.jpg[/attachment]
[attachment=7]P1140522-z.jpg[/attachment]
[attachment=6]P1140540-z.jpg[/attachment]
[attachment=5]P1140541-z.jpg[/attachment]
[attachment=4]P1140545-z.jpg[/attachment]
[attachment=3]P1140552-z.jpg[/attachment]
[attachment=2]P1140554-z.jpg[/attachment]
[attachment=1]P1140555-z.jpg[/attachment]
[attachment=0]P1140556-z.jpg[/attachment]

Radgost
admin

Příspěvek od Radgost »

No Petře, velká krása. :shock:
Mnohokáte děkuji.
Mushroom

Příspěvek od Mushroom »

Klobou dolů, pane Mistr.. Opravdu neuvěřitelná ruční práce.. Vzhledem k tomu, že na takové záležitosti nemám ani čas, ani vybavení, tak mohu jen s údivem zírat na skvělou práci jiných.. Obdivuhodné..........
Odpovědět

Zpět na „Střenky“