"GILBERT" trademark (old razor)

...lidově bagry a kotvy.
david_ul

"GILBERT" trademark (old razor)

Příspěvek od david_ul »

Dobrý den Gentlemani,

Podařilo se mi náhodou sehnat tento holící strojek. Jmenuje se "GILBERT" Trademark. Ano je to veterán, který má již své odpracováno.
Ale....

neřekl své poslední ano. Zkusím jej obnovit.

Podle toho co jsem zatím dohledal tak to vypadá na "pána" z Británie nebo USA. Zatím mě takto navedl strýček Google. Takže zatím pátrám a dohledávám.
Zatím tu mám dvě možnosti cesty. Jedna mě vede do Ameriky, kde je byla firma "Gilbert" a druhá větev mě nese do Anglie, kde se vyráběli čepelky "Gilbert". Takže ano zatím pátrám.

Popíši trošku strojek.
Zakoupil jsem jej notně špinavý a napadlý měděnkou. Takový ten zelený "sajrajt" Byl hodně zanesený mýdlem a dost dlouho nečištěný. Od prodávajícího jsem bohužel nevytáhl historii strojku, prostě komu patřil a kde se poprvé zakoupil. Škoda, asi to byl další překupník.

Vrátím se ke strojku. Strojek váží něco mezi 70-75 g což je příjemná váha. Ručka je celá dutá, takže není důvod proč by strojek nebyl vyvážený. Ručka není klasicky kulatá, ale je tam náznak šetihranu. Závit je klasický. Hlavice strojku je na denní holení. Jsou tam výbrusy na vedení vousu. Hlavice je notně podobná dnešnímu strojku Merkur Progres.
Ten můj strojek nemá redukci na čepelku. Zatím jsem jej nezkoušel, ale chystám se. Takže tuto informaci doplním.
S barvou je to trošku složité. Původně byla barva měděná. Časem a opotřebením barva šla v některých částech strojku dolů. Ale ještě je tam vidět. Jako nosný materiál strojku bych řekl, že je to ocel. Celý strojek je rozdělen na tři díly. Hlavice, rukojeť a horní díl hlavice, který drží čepelku. Ukotvení čepelky je klasické. Jsou tam dva hroty, které drží čepelku na 100% přesně ve strojku. Pohledem bych řekl, že čepelka je přesně vystředěná.

V některém starším postu tu Wiking popisoval jak čistí své strojky. Zmiňoval tam tabletu korega pro čištění umělého chrupu. Bohužel jsem ji neměl komu ukrást. Tak jsem nezkoušel. Ale psal tam o páře a o vyvaření.

Já jsem tedy postupoval následovně. Nejprve jsem nafotil nálezový stav. Takže strojek notně špinavý a hooodně fujtajblový. Jako první jsem tedy nechal strojek odmočit v horké vodě s jarem. Tím jsem nešetřil. Strojek samozřejmě byl rozebrán. Ten jsem nechal odmočit tak 30 minut. Abych si byl jistý, že povolili ty špinavé usazeniny. Vzal jsem "nový" kartáček na zuby. Ten jsem volil jako středně tvrdý. A jemně jsem začal čistit strojek. Nešel jsem na to vůbec tvrdě, spíše jsem jen lehce kroužil po strojku. Nechal jsem jej ještě v té vodě. Mezitím jsem si připravil čistou horkou vodu a dal strojek do nové vody. Tam již jar nebyl. Nechal jsem jej ještě odmočit. Toto je dalších 30 minut. Zde jsem na to šel trošku více razantně a vyndal jsem strojek na bavlněný hadřík a mokrý strojek jsem pokapal jarem. Zde jsem zval znovu kartáček a trošku přitlačil. Krásně šla špína z kovu. Takto jsem krásně vyčistil každý kus strojku. Vše jsem nechal 15 minut v napěněné podobě. Nečistil jsem jej hned vodou. To, aby jar mohl vyčistit i místa kam jsem se nedostal. Poté jsem jej opláchl v čisté vodě. Nechal jsem strojek strojkem a připravil mu hrnec s pařáčkem na knedlíky. Tuto fázi jsem bral jako desinfekční. Takže jsem strojek dal do kastrůlku a nechal na pařáčku 20 minut. Po vyndání jsem jej suchým hadříkem očistil od zbytku nečistot. Již toho moc nebylo. Jako předposlední fáze jsem použil peroxid vodíku na některé části co jsem chtěl dočistit. Tuto fázi jsem neměl moc dlouhou. Opravdu jen chvilku. Nevím co by se mohlo stát tak proto. Ihned po tom jsem zředil peroxit ve vodní lázni. Zase vše vyčistil bavlněným hadříkem. Jako poslední jsem na to nastříkal dost důkladně desinfekci ve spreji (ajatin). Nechal jsem to tam 20 minut a pak opláchl ve vodě. Nechal uschnout a teď je to připraveno k vyzkoušení.
Můžu ujistit Wikinga i ostatní, že nevidím nádech ajatinu na strojku.

Přikládám odkaz na stažení fotek. Soubor má 141 MB.
Jsou tam dva soubory. Jeden je před očištěním a druhý je již po očištění.
http://1drv.ms/1H6Rkyi

Rozměry strojku:
A: 4,15 cm
B: 2,90 cm
C: 6,60 cm
D: 7,90 cm
E: 1,1 cm
F: 0,70 cm
G: 1,10 cm
H: 1,50 cm
CH: 0,60 cm
I: 0,4 cm

vše měřeno šuplerou.

David

PS1: ta podložka, která je stříbrná je tam jenom jako provizórium než vyřeším podložku, aby se mi nedřela hlava s ručkou :)

PS2: tak oholení dneska testnuto. A můžu doplnit informaci o charakteru strojku. Je docela jemný. Není to žádný drsoň. Testovačně jsem založil čepelku Astra superior stainless (modrá) a světe div se.... krásné oholení, nic netahalo, nic nekrvácelo. Můžu napsat, že oholení bylo krásně jemné, vše šlo na první dobrou. Vous 1 cm jedním projetím šel dolů. Krása. Použil jsem mýdlo Barbus a vous napřed máčel ve vaně cca 30 minut :) Jediné co mi vadilo tak byla váha. Nezdá se, ale je v ruce znát, že máte pořádného cvalíka. Jinak žádné ostré hrany na strojku nejsou a zdá se, že čepelka je tak chráněna, že se nelze moc pořezat. Ale to zjistím časem. Tak zatím první holení. Uvidíme kolik vydrží čepelka oholení.
Vzpomněl jsem si ještě. Strojek se musí dost často čistit ve vodě. Hodně se zanáší místo pod čepelkou.

Kdyby někdo měl nějaké informace ke strojku tak budu rád, když mi pošle PM nebo email. Zatím budu shánět co to mám za "Gilberta".
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) david_ul dne 22 čer 2015, 17:12, celkem upraveno 1 x.
David a jeho žiletky
Freedom

Re: "GILBERT" trademark (old razor)

Příspěvek od Freedom »

david_ul píše:Původně byla barva měděná. Časem a opotřebením barva šla v některých částech strojku dolů.
Poměděný holící strojek? Nemůže to být spíš nějaká mezivrstva na které byl prapůvodně např. nikl? Měď by asi nebyla po nějaké době příliš pohledná.
david_ul píše:Jako nosný materiál strojku bych řekl, že je to ocel.
A zkoušel jsi magnet? ;) Já těď na jednom Muhle a Merkuru a sotva se držel - a to byl neodymový magnet ....
david_ul

Příspěvek od david_ul »

Dobrý večer Kolego,

tak magnet mám z hardisku a tak jsem to zkusil. Šel jsem hledat magnet a našel. Trošku to funguje, ale asi vyměním slovo ocel za něco jiného.

No a u té měděné barvy asi zůstanu. Nikl by to mohl být ve variantě žluté.

Ale jsem otevřen názorům i připomínkám. Myslíš, že je to tedy nikl ve žlutém provedení. Srovnával jsem jej s vodovodní baterii, kde je asi žlutý nikl. Závit a matka.

David
David a jeho žiletky
Drvoštěp

Příspěvek od Drvoštěp »

Že by mosaz? Instalatéři to dobře znají. ;)

O něco později...
Malý dodatek pro Davida-ul: Já ale nejsem Radek. :D
Naposledy upravil(a) Drvoštěp dne 11 úno 2015, 20:55, celkem upraveno 1 x.
Lepší dobře nabroušená břitva než zle nabroušená žena.
david_ul

Příspěvek od david_ul »

Ahoj Petře,

že by? Já nevím. Bohužel v tomhle si nechám poradit. Takže Ty myslíš, že mosaz. No asi to odnesu kamarádovi ten má instalatérské věci. Stejně tak chci jít pro ten kroužek na strojek. Vyměnit ten chromový.

Takže mosaz :)

Díky za zprávu

David

PS: omluva omluva :)
Naposledy upravil(a) david_ul dne 12 úno 2015, 12:16, celkem upraveno 1 x.
David a jeho žiletky
david_ul

Příspěvek od david_ul »

Ahoj Petře,

já vím :oops: za to se omlouvám.

To je to, když myslíš i na něco jiného.

David

PS: 22.2 2015

včera mi do emailu přistála nabídka na odkup strojku za 1500 Kč. Jak se ke mne dostali to nevím. A taky hledám firmu co umí sundat barvu a udělat výpal nové. David
David a jeho žiletky
vladacr

Příspěvek od vladacr »

Jsou nějaké nové informace o původu Gilberta? Ptal ses třeba na Badger and Blade?
david_ul

Příspěvek od david_ul »

Dobré ráno,

poslal jsem několik emailů s prosbou o pomoc při identifikaci. Přiložil jsem velké fotky jako odkaz na OneDrive, takže člověk jen klikne a načte se fotka. Bohužel zatím z 10 emailů žádná odpověď.

Při vlastním pátrání mě to doneslo až do Anglie, Německa a Ameriky.

Teď mě neberte úplně doslova, ale pár indicií sleduji a to protože mají podobné tvary nebo podobné jméno. Takže zatím:

holící strojky Wardonia razor - Sheffield Anglie. Mají hodně podobné strojky a trošku mi to potvrdili i v antikvariátech. Ale tohle je vše zatím spekulace. Vidím to jako slepou cestu. Ale rozhodně zajímavou.

Také holící strojky s podobnou hlavou se vyskytli na bohužel potopené lodi Titanic. Tam se našel typ "Wardonia New Edge".
Dále bych tu měl výrobce holících čepelek Gilbert blades. A zde mě to vede spíše tak, že si od firmy Thomas Ward & Sons of Sheffield, England nechal vyrobit holící strojek ke svým holícím čepelkám.... ale tuto domněnku zatím zjišťuji.

A jako poslední Německo.... V Německu jsem našel (google a rodina) hodně podobné strojky, bohužel bez jména. Problém je, že z Anglie se hodně dováželi i jednotlivé díly ke strojkům a každý si tak mohl složit pod svým jménem strojek.

V týdnu se jdu zeptat ještě do firmy co lakuje a vypaluje kovové věci, aby mi poradili jak vodní cestou zbavit starou barvu a vypálit novou. Co je hlavní dozvědět se jaký je to kov a jestli je možné vůbec použít chemické zbavení barvy a magnetické nanesení barev a výpal. Uvidíme.

Takže, když vše shrnu do jedné věty. Nikam jsem se zatím neposunul :) Ale zkoušel jsem se již se strojkem oholit a je to velice dobrý pracant. Potvrdil jsem si, že není agresivní, ale je důkladný.

David
David a jeho žiletky
vladacr

Příspěvek od vladacr »

Našel jsem tohle: https://trademarks.justia.com/713/44/gi ... 44642.html, kromě jiného měla the firma ochrannou známku na "razors".
International Class008 - Hand tools and implements (hand-operated); cutlery; side arms; razors.

Reakce na nevyžádané emaily bývá velmi mizerna. Zkusil bych dotaz přímo na fóru, u Mr. Razor, nebo u některých sběratelů strojku z YouTube.
david_ul

Příspěvek od david_ul »

Dobré ráno Vláďo,

na tuto stránku jsem se dostal také. Mám ji uloženou. Ale nějak mi tam chybí ty uvozovky u jména. Rozesílal jsem email do USA, Anglie i do Německa. A samozřejmě chlapům v rodině.

Ale i tak moc děkuji za pomoc.

David
David a jeho žiletky
Odpovědět

Zpět na „Holící strojky“