Tak já tedy používám slinu. To mě naučil pan učitel Tmej, když jsme měli dílny. Říkal, že ve slině je optimální poměr vody a tuku. Takže na karborundum plivnu, arkansas olíznu. Dovolím si připomenout, že se jedná o čistou slinu. Používám to cca 50 let. Výhoda, máte vhodnou kapalinu přímo v ústech a zadarmo!
Taky moc záleží na úhlu fazetky ostří, který je cca od 20-ti do 34 stupňů. Záleží k čemu budeme nůž používat. Jde si na to i na ruční broušení na dvouvrstvém brousku udělat šablonku pro udržení úhlu.
Pozor nebrousí přímo brousek, ale jemná kašička ze sliny a brusiva. Taky záleží na přítlaku, nesmí být moc silný. Pak následuje vyleštění arkansasem a následné dokončení na kůži. Núž musí holit chlupy na ruce. Doporučuji před tím ruku olíznout a holit na mokro.
Petře,
kdybys potřeboval nůž naostřit, stačí se dohodnout na ceně, poslat mi ho, Udělám Ti na něm jedovaté ostří.
Můžeš se zeptat např
paja.mrazek@email.cz, aby jsi nešel do neznáma.
Brousím na brusce Tormek-7 s přesně nastaveným úhlem, pak arkansas a nakonec kůže s brusnou pastou Tormek a olejíčkem. Taky je potřeba odstraňovat grót na ostří.
Pokud budeš brousit sám, přeji pevnou ruku.