Fórum Břitva CZ

Fórum pro muže oddané tradici mokrého holení
Právě je 20 dub 2018, 20:20

Všechny časy jsou v UTC+02:00




Odeslat nové téma  Odpovědět na téma  [ 74 příspěvků ]  Přejít na stránku Předchozí 14 5 6 7 8
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Broušení nožů
PříspěvekNapsal: 18 pro 2017, 21:48 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: 08 říj 2014, 06:46
Příspěvky: 136
Bydliště: Brno
Citace:
Takto nejak tento fenomén vnímam ja, ale netvrdím, že to tak je.
imho takto napsane to dava perfektni smysl


Nahoru
   
 Předmět příspěvku: Re: Broušení nožů
PříspěvekNapsal: 19 pro 2017, 11:05 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: 12 led 2015, 16:15
Příspěvky: 267
Naprostý souhlas, jen mi to už přišlo nad rámec "začátečnických" vědomostí. Předpokládal jsem, že bude mít majitel jeden all-in-one nůž :) Ale díky za doplnění :)


Nahoru
   
 Předmět příspěvku: Re: Broušení nožů
PříspěvekNapsal: 21 pro 2017, 00:23 
Offline

Registrován: 10 lis 2011, 22:39
Příspěvky: 688
@petkon: Jaký máš japonský nůž? Ne všechny japonské nože se brousí stejně. Jde hlavně o to jestli máš symetrický vybrus čepele a nebo asymetrický.

Koukni se sem: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/or ... 13e11b.jpg , Single bevel = asymetrická čepel (úhly na obrázku neber jako pravidlo, hodně nožů je má jinak je vhodné se držet originální geometrie)

Velkou roli hraje i materiál. Bez toho že bych toto věděl ti nedokážu poradit. Např. symetrickou debu v pohodě nabrousíš na 2 kamenech, hrubosti 1k a 3k, ale asymetrickou na nich rychle zničíš. Moc zbrousíš vydutou stranu nože - ura, zvětší se plocha broušení uraoshi a časy broušení se protáhnou k nekonečnu, na broušení uraoshi je vhodný jemný a tvrdý kámen (např. 8k).

A obecně pokud začínáš brousit nože a nebo chceš začít, kup si levný evropský nůž a na něm se začni učit brousit. Lepší je (z)ničit něco levnějšího než japonský nůž. Pak ti stačí v pohodě kámen #1000 a druhý #3000 na vyhlazení a minimalizaci otřepu. Pro začátky je pak lepší mít středně tvrdé nebo měkčí kameny (např. standard king, Sigma II a tak), byť se nehodí na všechny typy ocele.


Nahoru
   
 Předmět příspěvku: Re: Broušení nožů
PříspěvekNapsal: 23 pro 2017, 13:17 
Offline

Registrován: 27 srp 2012, 12:11
Příspěvky: 35
Díky za odpověd, jsem kuchař takže ostrý nůž je základ a naprostá nutnost. Brousím na obyčejném kameni běžné evropské nože. Zatím mám jeden německý nůž šefkuchaře. Mám vyhlídnutý další kus https://www.noze.cz/dranzirovaci-nuz-ko ... 8145626-03. Doufám že jsem vybíral dobře. Na japonské nože a jejich broušení mám ještě asi času dost co se mi líbí u japonce je ta dokonalá ostrost! Na kterou evropské nože ztrácejí co vím že výbrus je jiný brousí se snad jen z jedné strany tvar ostří je jiný ? Jinak když skončím z broušením svého nože můžu se s ním jit holit :D !


Nahoru
   
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma  Odpovědět na téma  [ 74 příspěvků ]  Přejít na stránku Předchozí 14 5 6 7 8

Všechny časy jsou v UTC+02:00


Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Český překlad – phpBB.cz
[ GZIP: Off ]