Fórum Břitva CZ
http://forum.britva.cz/

Broušení nožů
http://forum.britva.cz/viewtopic.php?f=88&t=1118
Stránka 8 z 8

Autor:  Zagarne [ 18 pro 2017, 21:48 ]
Předmět příspěvku:  Re: Broušení nožů

Citace:
Takto nejak tento fenomén vnímam ja, ale netvrdím, že to tak je.
imho takto napsane to dava perfektni smysl

Autor:  nithro [ 19 pro 2017, 11:05 ]
Předmět příspěvku:  Re: Broušení nožů

Naprostý souhlas, jen mi to už přišlo nad rámec "začátečnických" vědomostí. Předpokládal jsem, že bude mít majitel jeden all-in-one nůž :) Ale díky za doplnění :)

Autor:  ater [ 21 pro 2017, 00:23 ]
Předmět příspěvku:  Re: Broušení nožů

@petkon: Jaký máš japonský nůž? Ne všechny japonské nože se brousí stejně. Jde hlavně o to jestli máš symetrický vybrus čepele a nebo asymetrický.

Koukni se sem: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/or ... 13e11b.jpg , Single bevel = asymetrická čepel (úhly na obrázku neber jako pravidlo, hodně nožů je má jinak je vhodné se držet originální geometrie)

Velkou roli hraje i materiál. Bez toho že bych toto věděl ti nedokážu poradit. Např. symetrickou debu v pohodě nabrousíš na 2 kamenech, hrubosti 1k a 3k, ale asymetrickou na nich rychle zničíš. Moc zbrousíš vydutou stranu nože - ura, zvětší se plocha broušení uraoshi a časy broušení se protáhnou k nekonečnu, na broušení uraoshi je vhodný jemný a tvrdý kámen (např. 8k).

A obecně pokud začínáš brousit nože a nebo chceš začít, kup si levný evropský nůž a na něm se začni učit brousit. Lepší je (z)ničit něco levnějšího než japonský nůž. Pak ti stačí v pohodě kámen #1000 a druhý #3000 na vyhlazení a minimalizaci otřepu. Pro začátky je pak lepší mít středně tvrdé nebo měkčí kameny (např. standard king, Sigma II a tak), byť se nehodí na všechny typy ocele.

Autor:  petkon [ 23 pro 2017, 13:17 ]
Předmět příspěvku:  Re: Broušení nožů

Díky za odpověd, jsem kuchař takže ostrý nůž je základ a naprostá nutnost. Brousím na obyčejném kameni běžné evropské nože. Zatím mám jeden německý nůž šefkuchaře. Mám vyhlídnutý další kus https://www.noze.cz/dranzirovaci-nuz-ko ... 8145626-03. Doufám že jsem vybíral dobře. Na japonské nože a jejich broušení mám ještě asi času dost co se mi líbí u japonce je ta dokonalá ostrost! Na kterou evropské nože ztrácejí co vím že výbrus je jiný brousí se snad jen z jedné strany tvar ostří je jiný ? Jinak když skončím z broušením svého nože můžu se s ním jit holit :D !

Stránka 8 z 8 Všechny časy jsou v UTC+01:00
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/