Nůž do kuchyně - santoku

Uživatelský avatar
Radgost
admin
Příspěvky: 3418
Registrován: 13 lis 2008, 15:29

Nůž do kuchyně - santoku

Příspěvek od Radgost »

Pánové, pořídil jsem si do kuchyně japonský nůž - santoku.
Sedvič ze tří plátů uhlíkové oceli.
Rázem se stal nejlepším nožem v kuchyni.
Člověk se sice o něj musí více starat - může chytnot rez, ale bohatě se vám za něj odvděčí.
A v poměru cena výkon je nepřekonatelný.
Za cca 800 Kč získátevýborného pracanta - Doporučuji.

Již nikdy nerezový nůž do kuchyně! ;)
santoku.jpg
santoku2.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
RoKro
Příspěvky: 32
Registrován: 03 led 2009, 11:47

Re: Nůž do kuchyně - santoku

Příspěvek od RoKro »

Ahoj,
tak tenhle nůž si chválí majitel obchodu noze-nuz.cz, má ho i jeden můj kamarád a je s ním taky spokojen. Tak jsem ho ještě v sadě s brouskem a dřevěným pouzdrem čepele na výše uvedených stránkách před chvílí objednal rodičům k výročí svatby. Jsem rád, že i na tomto fóru jsem narazil na člověka s dobrými zkušenostmi s tímto kouskem. Tak nějak vzadu v hlavě podvědomě tuším, že neodolám a jeden si taky objednám :-)
Uživatelský avatar
Radgost
admin
Příspěvky: 3418
Registrován: 13 lis 2008, 15:29

Re: Nůž do kuchyně - santoku

Příspěvek od Radgost »

Vítej na fóru RoKro.

Uvažuju, že půjdu do toho santoku 16. vrstvého damašku. ;)
skypi
Příspěvky: 24
Registrován: 28 pro 2008, 21:17

Re: Nůž do kuchyně - santoku

Příspěvek od skypi »

Zdravím pánové,
jen bych si dovolil doplnit informaci, že uhlíkatá ocel na noži výše, je pouze střední řezná část nože, po bocích je ocel nerezová - sendvič je třívrstvý. Takto složený sendvič je výborný nápad - uhlíková ocel je výborně chráněna proti korozi, protože řeže cca 5mm proužek a ta uhlíkovka řeže velmi dobře a dobře se i brousí. Navíc je nůž vlivem sendvičové konstrukce i při malé tloušťce tuhý a celkově za velmi přijatelný peníz.

Jestli se chcete , co se týče kuchyňských nožů "vyřádit" , tak doporučuji stránky
http://www.japanesechefsknife.com/products.html , jsou tam nádherné kousky. Mj. tam lze nalézt i podobný sendvič jako výše, ale z velmi uznávaného materiálu

Co se týče ocelí, rozhodně bych nezatracoval moderní nerezovky, vyrobené technologií práškové metalurgie - ba naopak - dosažené vlastnosti - řezné , trvanlivost ostří a odolnost proti opotřebení jsou vynikající.
Uživatelský avatar
Radgost
admin
Příspěvky: 3418
Registrován: 13 lis 2008, 15:29

Re: Nůž do kuchyně - santoku

Příspěvek od Radgost »

Díky za info.
Uživatelský avatar
sparq
brusič
Příspěvky: 530
Registrován: 10 úno 2009, 17:04

Re: Nůž do kuchyně - santoku

Příspěvek od sparq »

Jakou ma geometrii ostri? Nekde jsem videl, ze japonske noze maji asymetricky vybrus s sirokou fasetou na jedne strane a dutym vybrusem na strane druhe, takze se snadneji brousi nez noze evropske.

Tady je pekny clanek o renovaci japonskych nozu: http://www.japan-tool.com/hamono/Knife_ ... shing.html
skypi
Příspěvky: 24
Registrován: 28 pro 2008, 21:17

Re: Nůž do kuchyně - santoku

Příspěvek od skypi »

sparq píše:Jakou ma geometrii ostri? Nekde jsem videl, ze japonske noze maji asymetricky vybrus s sirokou fasetou na jedne strane a dutym vybrusem na strane druhe, takze se snadneji brousi nez noze evropske.

Tady je pekny clanek o renovaci japonskych nozu: http://www.japan-tool.com/hamono/Knife_ ... shing.html

Geometrii má "evropskou" , je broušený z obou stran.

Tradiční japonské nože jsou většinou dvouvrstvý sendvič - řezná část je z velmi tvrdé uhlíkaté oceli (případně ještě překládané) s vynikajícími řeznými vlastnostmi - čepel parciálně kalená.
Že by se japonské nože brousili snadněji , to bych se neodvážil tvrdit - je to - ostatně jako vše, co je dotaženo k dokonalosti - o citu, zkušenostech a řemeslné zručnosti.

Sada takových tradičních nožů špičkové kvality představuje jmění a jednotlivé kusy takových mistrů jako Keijiro Doi jsou investicí v řádech několika tisíc dolarů...

Na výrobu těchto nožů jsem jen fascinovaně zíral, zručnost a zkušenosti řemeslníků v dílně pana Doi jsou poněkud mimo mé chápání.

Ale abych nevelebil jen japonsko, nádherné ručně vyrobené kousky se dají objevit i v našich luzích ;) - http://www.jswords.com/noze.php
jiri.k
Příspěvky: 143
Registrován: 25 říj 2009, 09:45
Bydliště: ceska skalice
Kontaktovat uživatele:

Re: Nůž do kuchyně - santoku

Příspěvek od jiri.k »

provětrám toto téma dotazem: na Dřevořezbě mají nožík- Nůž na zeleninu Usuba (Kobayashi Hocho) a je uvedeno, že je pro praváky. To zřejmě v souvislosti, kde je uhlíková vrstva. Nevíte někdo, zda se dělá taky levoruká varianta? Universální Santoku - Zwillings 4* je evropský vzor- ostří uprostřed. To mám, jsem spokojený ale rád bych zkusil i něco jiného..
Ženy a břitvy mají jedno společné. Tupé nestojí za nic...
Darovane břitvě na zuby nekoukej.
Uživatelský avatar
valentin75
Donátor
Příspěvky: 437
Registrován: 04 dub 2011, 13:09

Re: Nůž do kuchyně - santoku

Příspěvek od valentin75 »

Japonské nože sa robia aj pre ľavákov , ale väčšinou na objednávku a ceny bývajú o niečo vyššie ako pre pravákov.
Na predaj je jeden tu (Dansko):
http://www.japanesenaturalstones.com/ze ... ded-180mm/

alebo objednať (Japonsko) :
http://japanesechefsknife.com/Informati ... ander.html
Palo
soulfish
Příspěvky: 11
Registrován: 13 pro 2014, 22:57

Re: Nůž do kuchyně - santoku

Příspěvek od soulfish »

Zatím nejvíc se mi líbilo santoku s konstrukcí čepele typu sanmai, přičemž střed nože a tedy i to, co řeže, byla ocel VG10 a ta je perfektní. Zatím jsem však spokojen se santoku značky fiskars.
Odpovědět

Zpět na „Nože letem světem“