Fórum Břitva CZ

Fórum pro muže oddané tradici mokrého holení
Právě je 21 srp 2018, 17:30

Všechny časy jsou v UTC+02:00




Odeslat nové téma  Odpovědět na téma  [ 56 příspěvků ]  Přejít na stránku 1 2 3 4 5 6 Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Nůž do kuchyně - santoku
PříspěvekNapsal: 22 pro 2008, 20:19 
Offline
Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 13 lis 2008, 15:29
Příspěvky: 3045
Pánové, pořídil jsem si do kuchyně japonský nůž - santoku.
Sedvič ze tří plátů uhlíkové oceli.
Rázem se stal nejlepším nožem v kuchyni.
Člověk se sice o něj musí více starat - může chytnot rez, ale bohatě se vám za něj odvděčí.
A v poměru cena výkon je nepřekonatelný.
Za cca 800 Kč získátevýborného pracanta - Doporučuji.

Již nikdy nerezový nůž do kuchyně! ;)
Příloha:
santoku.jpg
Příloha:
santoku2.jpg


Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


Nahoru
   
 Předmět příspěvku: Re: Nůž do kuchyně - santoku
PříspěvekNapsal: 03 led 2009, 11:53 
Offline

Registrován: 03 led 2009, 11:47
Příspěvky: 32
Ahoj,
tak tenhle nůž si chválí majitel obchodu noze-nuz.cz, má ho i jeden můj kamarád a je s ním taky spokojen. Tak jsem ho ještě v sadě s brouskem a dřevěným pouzdrem čepele na výše uvedených stránkách před chvílí objednal rodičům k výročí svatby. Jsem rád, že i na tomto fóru jsem narazil na člověka s dobrými zkušenostmi s tímto kouskem. Tak nějak vzadu v hlavě podvědomě tuším, že neodolám a jeden si taky objednám :-)


Nahoru
   
 Předmět příspěvku: Re: Nůž do kuchyně - santoku
PříspěvekNapsal: 03 led 2009, 12:51 
Offline
Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 13 lis 2008, 15:29
Příspěvky: 3045
Vítej na fóru RoKro.

Uvažuju, že půjdu do toho santoku 16. vrstvého damašku. ;)


Nahoru
   
 Předmět příspěvku: Re: Nůž do kuchyně - santoku
PříspěvekNapsal: 10 lis 2009, 21:25 
Offline

Registrován: 28 pro 2008, 21:17
Příspěvky: 24
Zdravím pánové,
jen bych si dovolil doplnit informaci, že uhlíkatá ocel na noži výše, je pouze střední řezná část nože, po bocích je ocel nerezová - sendvič je třívrstvý. Takto složený sendvič je výborný nápad - uhlíková ocel je výborně chráněna proti korozi, protože řeže cca 5mm proužek a ta uhlíkovka řeže velmi dobře a dobře se i brousí. Navíc je nůž vlivem sendvičové konstrukce i při malé tloušťce tuhý a celkově za velmi přijatelný peníz.

Jestli se chcete , co se týče kuchyňských nožů "vyřádit" , tak doporučuji stránky
http://www.japanesechefsknife.com/products.html , jsou tam nádherné kousky. Mj. tam lze nalézt i podobný sendvič jako výše, ale z velmi uznávaného materiálu

Co se týče ocelí, rozhodně bych nezatracoval moderní nerezovky, vyrobené technologií práškové metalurgie - ba naopak - dosažené vlastnosti - řezné , trvanlivost ostří a odolnost proti opotřebení jsou vynikající.


Nahoru
   
 Předmět příspěvku: Re: Nůž do kuchyně - santoku
PříspěvekNapsal: 10 lis 2009, 21:28 
Offline
Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 13 lis 2008, 15:29
Příspěvky: 3045
Díky za info.


Nahoru
   
 Předmět příspěvku: Re: Nůž do kuchyně - santoku
PříspěvekNapsal: 11 lis 2009, 01:35 
Offline
Mistr
Uživatelský avatar

Registrován: 10 úno 2009, 17:04
Příspěvky: 540
Jakou ma geometrii ostri? Nekde jsem videl, ze japonske noze maji asymetricky vybrus s sirokou fasetou na jedne strane a dutym vybrusem na strane druhe, takze se snadneji brousi nez noze evropske.

Tady je pekny clanek o renovaci japonskych nozu: http://www.japan-tool.com/hamono/Knife_ ... shing.html


Nahoru
   
 Předmět příspěvku: Re: Nůž do kuchyně - santoku
PříspěvekNapsal: 11 lis 2009, 19:08 
Offline

Registrován: 28 pro 2008, 21:17
Příspěvky: 24
Citace:
Jakou ma geometrii ostri? Nekde jsem videl, ze japonske noze maji asymetricky vybrus s sirokou fasetou na jedne strane a dutym vybrusem na strane druhe, takze se snadneji brousi nez noze evropske.

Tady je pekny clanek o renovaci japonskych nozu: http://www.japan-tool.com/hamono/Knife_ ... shing.html

Geometrii má "evropskou" , je broušený z obou stran.

Tradiční japonské nože jsou většinou dvouvrstvý sendvič - řezná část je z velmi tvrdé uhlíkaté oceli (případně ještě překládané) s vynikajícími řeznými vlastnostmi - čepel parciálně kalená.
Že by se japonské nože brousili snadněji , to bych se neodvážil tvrdit - je to - ostatně jako vše, co je dotaženo k dokonalosti - o citu, zkušenostech a řemeslné zručnosti.

Sada takových tradičních nožů špičkové kvality představuje jmění a jednotlivé kusy takových mistrů jako Keijiro Doi jsou investicí v řádech několika tisíc dolarů...

Na výrobu těchto nožů jsem jen fascinovaně zíral, zručnost a zkušenosti řemeslníků v dílně pana Doi jsou poněkud mimo mé chápání.

Ale abych nevelebil jen japonsko, nádherné ručně vyrobené kousky se dají objevit i v našich luzích ;) - http://www.jswords.com/noze.php


Nahoru
   
 Předmět příspěvku: Re: Nůž do kuchyně - santoku
PříspěvekNapsal: 15 pro 2014, 14:50 
Offline

Registrován: 25 říj 2009, 09:45
Příspěvky: 146
Bydliště: ceska skalice
provětrám toto téma dotazem: na Dřevořezbě mají nožík- Nůž na zeleninu Usuba (Kobayashi Hocho) a je uvedeno, že je pro praváky. To zřejmě v souvislosti, kde je uhlíková vrstva. Nevíte někdo, zda se dělá taky levoruká varianta? Universální Santoku - Zwillings 4* je evropský vzor- ostří uprostřed. To mám, jsem spokojený ale rád bych zkusil i něco jiného..

_________________
Ženy a břitvy mají jedno společné. Tupé nestojí za nic...
Darovane břitvě na zuby nekoukej.


Nahoru
   
 Předmět příspěvku: Re: Nůž do kuchyně - santoku
PříspěvekNapsal: 15 pro 2014, 15:14 
Offline
Donátor
Uživatelský avatar

Registrován: 04 dub 2011, 13:09
Příspěvky: 437
Japonské nože sa robia aj pre ľavákov , ale väčšinou na objednávku a ceny bývajú o niečo vyššie ako pre pravákov.
Na predaj je jeden tu (Dansko):
http://www.japanesenaturalstones.com/ze ... ded-180mm/

alebo objednať (Japonsko) :
http://japanesechefsknife.com/Informati ... ander.html

_________________
Palo


Nahoru
   
 Předmět příspěvku: Re: Nůž do kuchyně - santoku
PříspěvekNapsal: 15 pro 2014, 19:34 
Offline

Registrován: 13 pro 2014, 22:57
Příspěvky: 7
Zatím nejvíc se mi líbilo santoku s konstrukcí čepele typu sanmai, přičemž střed nože a tedy i to, co řeže, byla ocel VG10 a ta je perfektní. Zatím jsem však spokojen se santoku značky fiskars.


Nahoru
   
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma  Odpovědět na téma  [ 56 příspěvků ]  Přejít na stránku 1 2 3 4 5 6 Další

Všechny časy jsou v UTC+02:00


Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Český překlad – phpBB.cz
[ GZIP: Off ]