Citace:
Ono těch možností zase tolik není,je to jen jak říkáte o "vychytání " receptur,jednotlivých poměrů a zkoušení.Jako základ nějaké máslo /kakaové,bambucké/ či hovězí lůj a kyselina stearová,palmový tuk.Pak kokosový olej,aby to pěnilo a na stabilitu ricín.olej. Pak jen zkoušení, co a kolik.Zajímalo by mne zda,když udělám mýdlo studeným procesem a pak teplým,zda tam bude nějaký diametrální rozdíl ?Je mi jasné,že při studeném procesu bude déle zrát,ale spíš mne zajímají vlastnosti dvou stejných receptur při studeném a teplém procesu.Vím,že to není zrovna aktuální dotaz k tomuto tématu,snad to nebude vadit,díky.
No, ono se to nezdá, ale možností je v mýdlech opravdu nespočet....funguje toho opravdu dost, jsou jemné nuance. Uvidíte, že všechny Vaše receptury budou ok

Třeba jen ze tří základních olejů se dá udělat nespočet dobrých mýdel, pokaždé jiná receptura. Není tu moc pravidel a spousta drobností hraje ve výsledku roli, každých +/-5% v receptuře, vzájemná kombinace olejů, ev. aditiva, apod. Proto ta obrovská variabilita.
Metoda za tepla x za studena.....záleží hlavně, jakou budete mít recepturu. Ale obecně zrát musí obě. Čerstvé mýdlo prostě tak dobře nepění, a ani není tak jemné....a to ani mýdlo vyrobené za tepla. Za tepla je výhoda, že si vyberete, který olej zůstane nezmýdelněný....přidáváte ho až po dokončení reakce. Naproti tomu za studena probíhá vše živelně, ale i tady platí, že nejrychleji zmýdelňují oleje s kratšími mastnými kyselinami, jako kokosový, palmáč,.....a teoreticky by měly spíš zůstat nezmýdelněné ty tekuté oleje, což často člověk chce. Testery, které jsem posílala, jsou vyrobené za tepla, kvůli receptuře. Jinak pokud to není nutné, tak já vždy jen za studena - mýdlo je hezky hladké, heboučké, líp vypadá, mám radši i jak se chová, a můžu tam dělat design

Určitě budou i další chemické detaily, ale to já tolik neznám....mýdlo má totiž krystalickou strukturu na mikroskopické úrovni, a jiná struktura je tuším u mýdla za studena x za tepla...ale já vám tady spíš říkám moje empirické poznatky, na základě zkušenosti. Na mýdlech je taky zajímavé, že každý má trochu jiné postupy a každému funguje trochu něco jiného - často přirovnávám výrobu mýdel k práci anesteziologa....každý má své metody, jak pacienta uspat, které fungují