Já mám optický studentský mikroskop, konkrétně tento „Student III 40-1280x“, možno osvit shora, zespod, kombinace, a nastavením intenzity. Malá Led shora a zespod,3x AA baterie jsem přes rok neměnil a mám při broušení Břitvy zapnuto i přes 12h.. Součástí je USB port (PC okulár 640x480) – nepoužívám, nelze využít na fazetky.
--
Osvětlení, expozice apod – toť ten největší kumšt a zejména pro snímání lesklé fazetky broušené nad 8-10 K.- Ledky jsou OK, dostačující, (a) pro pozorování super, (b) pro archivaci a sdílení (chci to nej) je i minimální osvit moc (horní ledku přelepím tenkým papírem – malířská páska).

Externí osvit – lze si pohrát, docílit zajímavé odstíny a výsledky.
-
Nepoužívám USB okulár 480*640. Snímky jsou zjevně lepší pokud vyfotím mobilem shora do okuláru.
Zde snímky – osvit jen shora, intenzita minimální + dioda přelepena papírkem .
-
Operativní práce: bez archivace je to ale excelent – brousím, otřu a čučím – vidím co dělá ostří atd.
Snímání pro archivaci a podělení se o snímky: to je dřina a zejména pro fazetky broušené nad 8K. 10K jako snímat zrcadlo.
A jak snímám fotky pro archivaci? – jen a pouze mobilem shora přes objektiv – pevná ruka a výdrž s dechem nutností (pokudbude kvalitní USB port s možností nastavení i různých rozlišení, pak je to plus). Ale opakuji – pro operativní kukání – brousím, zírám, brousím – 100% spokojenost.
-
Práce s ním pr fazetky: vše je rutina, zejména osvit a NÁKLON břitvy (fazetky)

--
Doporučení: co má Petr je cca to stejné jako tento studenty (stejná košilka, jiný prodejce). Já měl plus a Ty též, že osvit u novějšího výrobku je již dokonalejší (novější výroba - malé Ledky s dostačující svítivostí)
Okulár dodávají většinou 10x a 16x, já používám jen 16x.
Barlow nástavec je plus – povysunutím válečku jde dané nastavení zvětšovat až na další 2x násobek.
Objektiv stačí 4x (červený) a 10x (žlutý), zbytečný pro naše účely je 40x (modrý – pokud nechceš snímat slupku od cibule)
Zvětšení optického stačí do 400 x, (takže pokud nebudeš zkoumat buňky, snad na trhu najdeš pro Břitevnictví to optimum „cena/výkon“, osvit se hodí horní i spodní)
F