Technika broušení břitev

...kterak správně vymodelovati správné ostří pomocí kamene.
Uživatelský avatar
PetrS
mistr mentor
Příspěvky: 4049
Registrován: 14 lis 2008, 19:29

Re: Technika broušení břitev

Příspěvek od PetrS »

Pokud ten kámen je cítit po hlíně (sklep a uskladněné brambory) tak by to mohl být Durináček. Sliny zvýrazní vůni.
Co se týká rýhování, tak stejné opracované stejným tvoří hrudky a ty tvoří rýhy.

milosk
Příspěvky: 63
Registrován: 20 bře 2018, 15:20

Re: Technika broušení břitev

Příspěvek od milosk »

Aha,tedy tak,díky.A ano,hlína a možnái brambory👍 Asi budu dělat kaši z té kostičky na plotně a pak ji prenesu na bridlu,abych si ji zbytečné neobrusoval. Díky.

ater
Příspěvky: 747
Registrován: 10 lis 2011, 22:39

Re: Technika broušení břitev

Příspěvek od ater »

Akorát pokud uděláš kaši na DMT desce tak může být hrubší než když ji uděláš přímo na kamení. Navíc dělání kaše na kamení oživuje jeho povrch tj nezahladis ho až skoro nebude brousit. Rýhy při výrobě kaše vznikají když je podkladový kámen tvrdý a nagura taky, pokud je velká plocha nagury kterou třeš o kámen tak se mezi naguru a kámen moc nedostává voda. Zkus snížit přítlak a plochu nagury (výrob si menší) a nejezdí naguru moc rychle. Může to ale i být inkluzemi v kamenech, které vydrolis a pak ti kámen poskrabou.

Ivbro70
Příspěvky: 117
Registrován: 01 bře 2019, 09:56

Re: Technika broušení břitev

Příspěvek od Ivbro70 »

Může mi někdo poradit prosím? Je li břitva nabroušena dobře bere vlas bez obtahovani na remenu? Aco je pro vas znakem ze je potreba ukoncit brouseni na 8k kameni?

Uživatelský avatar
PetrS
mistr mentor
Příspěvky: 4049
Registrován: 14 lis 2008, 19:29

Re: Technika broušení břitev

Příspěvek od PetrS »

Dobře nabroušená Břitva bere vlas bez potřeby obtahovat a dokonce někteří kolegové, si pochvalují, že holení Břitvou přímo z kamene bez obtažení je velmi kvalitní.

Kdy na kameni ukončit broušení a postoupit na další nebo dokonce už ukončit broušení a zkusit holení, je nejsložitější brusičův úkon. Každý brusič má své postupy a není standardizovaný postup podle kterého by se dalo řídit, protože každý má jiné kameny a každá Břitva je jiná a tím pádem je tolik proměnných, že výsledek je většinou daný zkušenostmi jak se broušení vyvíjí a podle toho se ukončuje broušení.
8-)