Technika broušení břitev

...kterak správně vymodelovati správné ostří pomocí kamene.
milosk
Příspěvky: 63
Registrován: 20 bře 2018, 15:20

Re: Technika broušení břitev

Příspěvek od milosk »

Ahoj,durinacek asi ne,je to docela tvrdá černá břidlice,bez kazu a pěkně homogenní a hodně pomalá,zrnitost tipuju mezi 12-20000. Taky jsem hledal docela dlouho,nez jsem nasel tuhle bez kazu,to bylo zbroušených kamenu,ještě ted mne bolí ruce. Dal bych foto,ale obtěžuje mne ten obrázek tolikrát zmenšit a zkomprimovat,ze na to peču,možná někdy. Pri zarovnávání dělá šedé blatíčko vonici po jilu,zemitá vůně. Rad bych ale dostal radu. Udělal jsem si z ni take kostičku na tvorbu kase a tam je problem,ze přestože je kostička srovnána do obdélníčku na diamantu,vždy si nadělám na kameni rýhy,dělám tedy kaši diamantovou destičkou. Co je prosím spatně?

Uživatelský avatar
PetrS
mentor
Příspěvky: 4266
Registrován: 14 lis 2008, 19:29

Re: Technika broušení břitev

Příspěvek od PetrS »

Pokud ten kámen je cítit po hlíně (sklep a uskladněné brambory) tak by to mohl být Durináček. Sliny zvýrazní vůni.
Co se týká rýhování, tak stejné opracované stejným tvoří hrudky a ty tvoří rýhy.

milosk
Příspěvky: 63
Registrován: 20 bře 2018, 15:20

Re: Technika broušení břitev

Příspěvek od milosk »

Aha,tedy tak,díky.A ano,hlína a možnái brambory👍 Asi budu dělat kaši z té kostičky na plotně a pak ji prenesu na bridlu,abych si ji zbytečné neobrusoval. Díky.

ater
mistr brusič
Příspěvky: 811
Registrován: 10 lis 2011, 22:39

Re: Technika broušení břitev

Příspěvek od ater »

Akorát pokud uděláš kaši na DMT desce tak může být hrubší než když ji uděláš přímo na kamení. Navíc dělání kaše na kamení oživuje jeho povrch tj nezahladis ho až skoro nebude brousit. Rýhy při výrobě kaše vznikají když je podkladový kámen tvrdý a nagura taky, pokud je velká plocha nagury kterou třeš o kámen tak se mezi naguru a kámen moc nedostává voda. Zkus snížit přítlak a plochu nagury (výrob si menší) a nejezdí naguru moc rychle. Může to ale i být inkluzemi v kamenech, které vydrolis a pak ti kámen poskrabou.

Ivbro70
Příspěvky: 181
Registrován: 01 bře 2019, 09:56

Re: Technika broušení břitev

Příspěvek od Ivbro70 »

Může mi někdo poradit prosím? Je li břitva nabroušena dobře bere vlas bez obtahovani na remenu? Aco je pro vas znakem ze je potreba ukoncit brouseni na 8k kameni?

Uživatelský avatar
PetrS
mentor
Příspěvky: 4266
Registrován: 14 lis 2008, 19:29

Re: Technika broušení břitev

Příspěvek od PetrS »

Dobře nabroušená Břitva bere vlas bez potřeby obtahovat a dokonce někteří kolegové, si pochvalují, že holení Břitvou přímo z kamene bez obtažení je velmi kvalitní.

Kdy na kameni ukončit broušení a postoupit na další nebo dokonce už ukončit broušení a zkusit holení, je nejsložitější brusičův úkon. Každý brusič má své postupy a není standardizovaný postup podle kterého by se dalo řídit, protože každý má jiné kameny a každá Břitva je jiná a tím pádem je tolik proměnných, že výsledek je většinou daný zkušenostmi jak se broušení vyvíjí a podle toho se ukončuje broušení.
8-)

Tomas8
Příspěvky: 6
Registrován: 13 úno 2021, 18:06

Re: Technika broušení břitev

Příspěvek od Tomas8 »

Pánové, jak se používají malé kameny s vysokým počtem zrn? Dříve bývalý součástí holicích sad s břitvou a řemenem i kameny cca 10x2cm s gridem 10000. To se břitva přiloží a krouživými pohyby se doladí? Kameny bývalý i menší, třeba 5x2cm. Jak s nimi? Díky za objasnění.

ater
mistr brusič
Příspěvky: 811
Registrován: 10 lis 2011, 22:39

Re: Technika broušení břitev

Příspěvek od ater »

@Tomas: To myslíš asi barber hone. O tom si přečti tady Holičův brousek.

To jsou povětšinou finishery pro obnovení ostří pár tahy. Pokud je kámen úzký tak X tahy, krouživé jsou náchylné k nekonzitenci takže nejsou na dokončení nejideálnější a nebo to musíš mít v ruce. Obecně je broušení na úzkých kamenech náročnější na cit v rukách a správnou techniku a problematické, protože si časem probrousíš břitvu do zamračené.

petkon
Příspěvky: 71
Registrován: 27 srp 2012, 12:11

Re: Technika broušení břitev

Příspěvek od petkon »

Pánové nejsem sice mistr co se broušení břitev týká ..... Ale troufám si říct že jsem malý polo mistr Pokud jde o broušení nožů 😀 a brousím přesně jako on břitvy ne protiostří ale proti hřbetu nože a co jiného je břitva než vyklápěcí nůž.... A musím říct že u nožu mi to funguje !!

Uživatelský avatar
PetrS
mentor
Příspěvky: 4266
Registrován: 14 lis 2008, 19:29

Re: Technika broušení břitev

Příspěvek od PetrS »

Nejjednoduší pro představu je, si vše mnohokrát zvětšit.
Zrno brusného kamene udělat jako zubatou kouli co pracuje na kusu železa úplně stejně jako soustružnický nůž. (úmyslně jsem napsal železo, místo ocel)

směry práce zrna kamene - proti ostří / po ostří

- když jede zrno (sous. nůž) po ostří, tak škrábe železo z celého materiálu pryč a na hraně tu železnou "šponu" utrhne a vyrve ji z materiálu v různých tvarech a velikostech a hrana ostří podle toho vypadá - je zbaté a tvoří se grot (pardon otřep). (nezapomeň, že máme vše obrovsky zvětšené)

- když jede zrno proti ostří, tak na hraně železo nejprve napěchuje, zatlačí do materiálu a pak teprve začne škrábat "šponu", ale to už je hrana zpevněná pěchováním, zarovnaná přesně podle velikosti zrna kamene a netvoří se tak velký grot.

U křehkých materiálů jako jsou slinuté karbidy a keramika na soustružnických platí přísný zákaz vratného pohybu nože který je v záběru. Neodnese to železo, ale vyštípne se řezná destička a je po noži. U kamene je to opačně. Zrno z kamene se nevyštípne při pohybu po ostří, tedy z materiálu ven, ale odnese to právě to železo tím, že se vyštípne.

Jediné kdy se u Břitvy provádí tah po ostří je při obtahování a to není kvůli železu, ale proti ostří by se Břitva zařízla do kůže a nešlo by obtahovat. Proto je obtahování po ostří a broušení proti ostří.

U nožů je při broušení po ostří dosaženo vyšší řezivosti právě díky tomu broušení po ostří kde se částečně vyštípáním vytvoří (mikro) zoubky, ale i tam je lépe tvorbu zoubků řídit a tvořit zrnitostí kamene.