Broušení nožů

Bob76
Příspěvky: 391
Registrován: 15 dub 2016, 09:38

Re: Broušení nožů

Příspěvek od Bob76 »

Kluci rád bys si koupil nějaký diamantový cestovní /kapesní/ brousek a uvažuju nad tímto http://www.noze-nuz.com/dmt/DMTFWEF.php .Má cenu kupovat originál DMT a nebo jsou i levnější alternativy ?

Zipíno
Příspěvky: 998
Registrován: 23 bře 2009, 08:09

Re: Broušení nožů

Příspěvek od Zipíno »

Ahoj! U toho DMT je standardizovana a osvedcena kvalita a hrubost (velikost zrna). Jen srovnej ceny s eshopem noze-brousky.cz . Tam najdes i tu 12" desku.

Bob76
Příspěvky: 391
Registrován: 15 dub 2016, 09:38

Re: Broušení nožů

Příspěvek od Bob76 »

Desku DMT 12" jsem našel,ale je jen s tím držákem a cena je přes 5 táců,dá se koupit jen sólo bez držáku ?

ater
Příspěvky: 758
Registrován: 10 lis 2011, 22:39

Re: Broušení nožů

Příspěvek od ater »

Bob76 píše:
23 kvě 2017, 19:09
Desku DMT 12" jsem našel,ale je jen s tím držákem a cena je přes 5 táců,dá se koupit jen sólo bez držáku ?
Pokud za to necheš dát 5k tak si kup http://www.ebay.com/itm/222316249981?_t ... EBIDX%3AIT , je to menší deska, je ale levná a na nože funguje stejně dobře jako DMT. Stačí si to nalepit na něco rovného, sklo, kovová deska, dlaždice atp. Můžeš si pak pořidit i víc hrubostí.

A jestli šetřit nechceš tak si kup Atoma: https://www.fine-tools.com/diasharpener.html vydrží víc jak DMT a mají víc konzistentní zrno. Je to krásně poznat na keramických nožích, nové originál DMT vylamuje zoubky, ale nová Atoma ne.

Zipíno
Příspěvky: 998
Registrován: 23 bře 2009, 08:09

Re: Broušení nožů

Příspěvek od Zipíno »


Bob76
Příspěvky: 391
Registrován: 15 dub 2016, 09:38

Re: Broušení nožů

Příspěvek od Bob76 »

U té 11" je škoda,že není široká tak jako 10" a to těch cca 104mm https://www.noze-brousky.cz/detail/brou ... -1/?p=tech

HonzaS
Donátor
Příspěvky: 302
Registrován: 21 lis 2008, 21:27

Re: Broušení nožů

Příspěvek od HonzaS »

Low cost (za darmo) řešení pro nože: vykašlete se na nákup drahých profesionálních kamenů a sežeňte si cihlu:
https://www.youtube.com/watch?v=aeHfVcr11Rk

petkon
Příspěvky: 38
Registrován: 27 srp 2012, 12:11

Re: Broušení nožů

Příspěvek od petkon »

Ahoj kluci,
mám takový dotaz na broušení nože a sice japonského nože je rozdíl v broušení na kameni mezi japoncem a klasickým nožem nebo se oba brousí stejně.
Děkuji brusič nováček.

Uživatelský avatar
nithro
Příspěvky: 253
Registrován: 12 led 2015, 16:15

Re: Broušení nožů

Příspěvek od nithro »

Pokud srovnáváš japonský nůž a nůž "západního" typu, rozdíl bude hlavně v uhlu broušení - budu předpokládat, že japonský nůž je nůž řekněme z "bílé" nebo "modré" uhlíkové oceli a jeho tvrdost se pohybuje někde nad 60-61 HRC. Takový nůž je schopný udržet si ostří i v rozmezí 8-12 stupňů po dlouho dobu - měsíce. Nůž "západního" typu bude typicky mnohem měkčí - 52-58 HRC, je tedy vhodné ho brousti při úhlu cca 15-20 stupnů.

Zároveň není moc přínosné, pokud bude ostří "leštit" u "západního" typu nože nad cca 4000-5000, stává se pak zbytečně křehkým.

Ale jinak je postup stejný - postavit otřep (burr - anglicky, pro snažší dohledání na YT), podle toho jak je nůž moc "opotřebovaný" na zrnitosti 400 - 1000, pak pokračovat postupně nahoru, já používám na japonské nože - 400 - 1200 - 4000 - 8000, na "západní" 400-1200-4000 a na závěr oba dostanou trošku lásky na obtahovací kůži.

Závěrem jen to, že japonské nože jsou typicky určené na jednu jedinou činnost - koštění, krájení, sekání, ... (ano, Santoku je kříženec a je jich víc, ale typicky ;)) - proto je potřeba dobře vybírat a volit. Kdežto nože "západního" typu toho "zvládnou víc", ale nic dokonale :)

Ryžo
Příspěvky: 105
Registrován: 06 kvě 2015, 13:09

Re: Broušení nožů

Příspěvek od Ryžo »

Dovolil by som si zareagovať na zrnitosť pri ktorej končiť. Osobne by som to neodvíjal od krajiny pôvodu, ale skôr od použitia.
Pri krájaní - rozumej ,že nôž sa ťahá v horizontálnom smere a súčasne sa naň tlačí v zvislom smere, je určitá"" mikropílka!! na konci fazetky potrebná. Takže, či skončím na 1K, 2K, alebo 4K bude záležať aj od materiálu, ale aj čo idem krájať. Na hovädzinu budem mať radšej ""zubatý"" nož po 1K ako super zahladený po 8K.
Pokiaľ idem sekať - pohyb len zhora nadol - kolmo na spracovávaný materiál(štandardne cibuľa, uhorka, mrkva....), tak isto ako britva na chlpy, je vhodné čím hladšie ostrie. Akýkoľvek mikrozúbok je menej stabilný ako rovnorodé ostrie a má tendenciu pri dopade na dosku sa vylomiť a tým spôsobiť rýchle zatupenie.
Po čase sa stav fazetky po rôznych zrnitostiach zrovná, aspoň u mňa, lebo používam ocieľku, (asi robí to isté, ako remeň pri britve) a tá určí povrch konca fazetky.
Takto nejak tento fenomén vnímam ja, ale netvrdím, že to tak je.