Fórum Břitva CZ & SK

Fórum pro chlapy oddané tradici holení jediným ostřím
Právě je 24 říj 2018, 06:37

Všechny časy jsou v UTC+02:00




Odeslat nové téma  Odpovědět na téma  [ 56 příspěvků ]  Přejít na stránku « 1 2 3 4 5 6 »
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Nůž do kuchyně - santoku
PříspěvekNapsal: 16 pro 2014, 06:15 
Offline

Registrován: 25 říj 2009, 09:45
Příspěvky: 146
Bydliště: ceska skalice
už jsem našel víc: Japonskeostri.cz jenže ta cena.. :( A pak vznikne další problém: jak brousit aby se úhly nezměnily a nožíku neublížilo. V České Lípě mi odborník poradí..

_________________
Ženy a břitvy mají jedno společné. Tupé nestojí za nic...
Darovane břitvě na zuby nekoukej.


Nahoru
   
 Předmět příspěvku: Re: Nůž do kuchyně - santoku
PříspěvekNapsal: 16 pro 2014, 07:38 
Offline

Registrován: 10 lis 2011, 22:39
Příspěvky: 694
@jiri.k: Musíš brousit na kamenech. Na youtube je i hodně videí jak se to dělá. Hlavně nepoužij brusku (ani vodníka). Po čase až ti vyběhne velká fazetka ostří budeš muset ztenčit výbrus a to se dělá taky na kamenech a nebo na vodní brusce s kolem o velkém průměru (100cm a víc).


Nahoru
   
 Předmět příspěvku: Re: Nůž do kuchyně - santoku
PříspěvekNapsal: 16 pro 2014, 10:29 
Offline

Registrován: 25 říj 2009, 09:45
Příspěvky: 146
Bydliště: ceska skalice
jestli dobře chápu, tak brousit v podstatě jako dláto?

_________________
Ženy a břitvy mají jedno společné. Tupé nestojí za nic...
Darovane břitvě na zuby nekoukej.


Nahoru
   
 Předmět příspěvku: Re: Nůž do kuchyně - santoku
PříspěvekNapsal: 16 pro 2014, 11:17 
Offline

Registrován: 10 lis 2011, 22:39
Příspěvky: 694
Záleží na tom jestli je ostří asymetrické nebo ne. Pokud je symetrické tak se brousí jako evropské nože. A jako dláto až když upravuješ výbrus. U asymetrických nožů se rovná strana brousí výrazně míň ja jen na jemném kamenu (strhává se otřep), druhá strana zase jako evropské nože a časem se vezme celý výbrus (který není dutý a nebo jen mírně u nožů vyrobených na vodních bruskách a nedokončený ručně). Takže spíš úprava výbrusu se podobá dlátu.


Nahoru
   
 Předmět příspěvku: Re: Nůž do kuchyně - santoku
PříspěvekNapsal: 16 pro 2014, 11:28 
Offline

Registrován: 25 říj 2009, 09:45
Příspěvky: 146
Bydliště: ceska skalice
je to tenhle kousek: http://japonskeostri.cz/42-vg-0165nl-sh ... evaky.html ale vsadil bych se, že na obrázku je fotka nože pro praváka..

_________________
Ženy a břitvy mají jedno společné. Tupé nestojí za nic...
Darovane břitvě na zuby nekoukej.


Nahoru
   
 Předmět příspěvku: Re: Nůž do kuchyně - santoku
PříspěvekNapsal: 16 pro 2014, 23:19 
Offline

Registrován: 10 lis 2011, 22:39
Příspěvky: 694
KAI Shun jsou super nože. Na revoluční v Praze je prodejna, kde je možný si jich dost prohlídnout, vzít do ruky. Jsou to dost lehký nože, což může být pro někoho negativum. Tento je pro leváka i na fotce, to poznáš u asymetrických nožů tak, že pokud vezmeš nůž do správné ruky směřuje rovná strana nože k druhé ruce (tj. u nože pro leváka napravo, u nože pro praváka nalevo). Tam co je šikmá rovina odpadává to co krájíš.


Nahoru
   
 Předmět příspěvku: Re: Nůž do kuchyně - santoku
PříspěvekNapsal: 17 pro 2014, 11:14 
Offline

Registrován: 25 říj 2009, 09:45
Příspěvky: 146
Bydliště: ceska skalice
Jo, máš pravdu, špatně jsem koukal.. ono to vše je komplikované tím, že nože držím v obou rukou podle potřeby..

_________________
Ženy a břitvy mají jedno společné. Tupé nestojí za nic...
Darovane břitvě na zuby nekoukej.


Nahoru
   
 Předmět příspěvku: Re: Nůž do kuchyně - santoku
PříspěvekNapsal: 17 pro 2014, 15:08 
Offline
Donátor
Uživatelský avatar

Registrován: 04 dub 2011, 13:09
Příspěvky: 437
Ak sa nemýlim tak
Nakiri = obojstranné ostrie
Usuba = jednostranné ostrie
inak sa na seba nože podobajú a sú určené na zeleninu.

http://gx2.japan-messer-shop.de/Kochmes ... esemesser/

_________________
Palo


Nahoru
   
 Předmět příspěvku: Re: Nůž do kuchyně - santoku
PříspěvekNapsal: 17 pro 2014, 17:42 
Offline

Registrován: 10 lis 2011, 22:39
Příspěvky: 694
Jj Nakiri je obvykle oboustranné ostří a usuba je jednostrané, další rozdíl je ten, že Usuba je většinou tlustčí a dražší. Shun Pro VG-0165NL je Usuba (薄刃) akorát obchodníci to často nazvou nakiri, protože to evropanům a američanům víc řekne.


Nahoru
   
 Předmět příspěvku: Re: Nůž do kuchyně - santoku
PříspěvekNapsal: 17 pro 2014, 22:08 
Offline
Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 21 lis 2008, 15:39
Příspěvky: 1079
Bydliště: Praha
Kolega Relka posílá k diskusi dva obrázky.


Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


Nahoru
   
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma  Odpovědět na téma  [ 56 příspěvků ]  Přejít na stránku « 1 2 3 4 5 6 »

Všechny časy jsou v UTC+02:00


Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Přejít na: 

Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Český překlad – phpBB.cz
[ GZIP: Off ]