Fórum Břitva CZ & SK

Fórum pro chlapy oddané tradici holení jediným ostřím
Poslední návštěva: 15 pro 2018, 11:56 Právě je 15 pro 2018, 11:56

Všechny časy jsou v UTC+01:00




 [ 56 příspěvků ]  Přejít na stránku « 1 2 3 4 5 6 »
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Nůž do kuchyně - santoku
PříspěvekNapsal: 17 pro 2014, 22:44 
Offline
Donátor
Uživatelský avatar

Registrován: 21 lis 2008, 17:28
Příspěvky: 689
Bydliště: Praha
Děkuji moc za zveřejnění. Je to z knife.cz...bohužel vím o geometrii těchto nožů velmi málo.

_________________
Nastal čas, kdy nové nevyhovující je nahrazováno starým osvědčeným.


Nahoru
   
 
 Předmět příspěvku: Re: Nůž do kuchyně - santoku
PříspěvekNapsal: 18 pro 2014, 07:51 
Offline

Registrován: 25 říj 2009, 09:45
Příspěvky: 146
Bydliště: ceska skalice
moc díky za vysvětlení a nákres. Potřeboval jsem se zorientovat a i v názvech mám zmatek, tohle pomůže.

_________________
Ženy a břitvy mají jedno společné. Tupé nestojí za nic...
Darovane břitvě na zuby nekoukej.


Nahoru
   
 
 Předmět příspěvku: Re: Nůž do kuchyně - santoku
PříspěvekNapsal: 18 pro 2014, 10:37 
Offline
Donátor
Uživatelský avatar

Registrován: 04 dub 2011, 13:09
Příspěvky: 437
Tu sa dá zorientovať na čo aký nôž slúži :

http://zknives.com/knives/kitchen/misc/usetype/all

Japonský nôž , popis :

http://zknives.com/knives/kitchen/misc/jbladeant.shtml

_________________
Palo


Nahoru
   
 
 Předmět příspěvku: Re: Nůž do kuchyně - santoku
PříspěvekNapsal: 18 pro 2014, 18:53 
Offline

Registrován: 25 říj 2009, 09:45
Příspěvky: 146
Bydliště: ceska skalice
Tak jsem se těšil zbytečně, zatím všichni oslovení prodejci levoruké nože neumí...nebo umět nechtějí, Usuba s oboustranným ostřím už není usuba. ( rada z noze-nuz. ) . asi si nabrousím na mlýnském kameni starou pilku na železo. Díky všem za pomoc. jk

_________________
Ženy a břitvy mají jedno společné. Tupé nestojí za nic...
Darovane břitvě na zuby nekoukej.


Nahoru
   
 
 Předmět příspěvku: Re: Nůž do kuchyně - santoku
PříspěvekNapsal: 21 pro 2014, 16:11 
Offline

Registrován: 28 pro 2008, 21:17
Příspěvky: 24
A co si jej nechat vyrobit na zakázku - v tuzemsku ?


Nahoru
   
 
 Předmět příspěvku: Re: Nůž do kuchyně - santoku
PříspěvekNapsal: 22 pro 2014, 06:17 
Offline

Registrován: 25 říj 2009, 09:45
Příspěvky: 146
Bydliště: ceska skalice
skypi píše:
A co si jej nechat vyrobit na zakázku - v tuzemsku ?
No, myšlenka je to dobrá. Stačí vyřešit pár drobností. Tvar je známý, materiál na ručku se sežene lehce. Tak jen kdo to vykove, kdo to zakalí a snese myšlenku, že jakmile bude čepel doma, poběžím píchnout Rockwella. Tomu všemu korunuje obava, že kvalitních ocelí se dá v této republice sehnat málo nebo vůbec ne, pokud toho nechci tak 20 tun. Když už bych si nůž nechal dělat, vadilo by mi pomyšlení, že je použit nočníkový plech a překované kuličkové ložisko. Nic proti tomu, na kapesní nožík to stačí, ale zde je problematika volby materiálu podobná břitvě. Zatím si hraju s myšlenkou z běžného nožíku postupným jednostranným broušením z výbrusu 50/50 udělat za dlouhý čas něco jako 80/20. Na E-bay je něco ke koupi, to nechám až po novém roce. Tož tak.. Nezavrhnul jsem ani tu strojní pilku. Uchytit do přípravku, nejprve zbrousit zuby do roviny, pak na magnetce jednostranně úkos 15 stupňů.. třeba to vyjde, neb nožo-pilka mne provází od mládí a jak PetrS správně říká, je to sekáček, šroubovák, nůž, dláto i poříz či šábr, vše co si vzpomeneš. Jen holit tím nejde.

_________________
Ženy a břitvy mají jedno společné. Tupé nestojí za nic...
Darovane břitvě na zuby nekoukej.


Nahoru
   
 
 Předmět příspěvku: Re: Nůž do kuchyně - santoku
PříspěvekNapsal: 22 pro 2014, 09:39 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: 05 lis 2014, 22:24
Příspěvky: 20
Bydliště: Ostrava, Plzeň
Nožířu je dost, osobně u těch nejlepších bych o materiál a jeho zpracování neměl strach, ví z čeho dělají, ví kde materiál sehnat a mají to zvládnuté v celém cyklu, olejem kalí většinou doma, nebo si kalení dusíkem nechávají dělat ve vakuovkách. Jak jsem viděl nákres, toho jak vypadá ostří, tak to bude hlavní problém, to se nikomu moc brousit nebude chtít.
Jestli si chceš hrát, tak ti klidně dám kousek plechu z D2, tlustý přes 5 mm.


Nahoru
   
 
 Předmět příspěvku: Re: Nůž do kuchyně - santoku
PříspěvekNapsal: 22 pro 2014, 11:06 
Offline
Donátor
Uživatelský avatar

Registrován: 04 dub 2011, 13:09
Příspěvky: 437
Už som sem dal dva linky kde sa dajú nože pre ľavákov kúpiť .

A tu sú ešte dva :

Usuba Hocho für Linkshänder
http://www.feinewerkzeuge.de/messer4.htm

http://www.messerkontor.eu/Kochmesser-K ... :1869.html

Sú aj iné , len záleží na tom koľko si ochotný zaplatiť.

_________________
Palo


Nahoru
   
 
 Předmět příspěvku: Re: Nůž do kuchyně - santoku
PříspěvekNapsal: 22 pro 2014, 11:37 
Offline

Registrován: 10 lis 2011, 22:39
Příspěvky: 704
Podle mě tě zakázková výroba v ČR nevyjde levnějc. Kup si nůž přímo z japonska a nebo zkus přímo dovozce (firma Ovis).


Nahoru
   
 
 Předmět příspěvku: Re: Nůž do kuchyně - santoku
PříspěvekNapsal: 22 pro 2014, 18:55 
Offline

Registrován: 28 pro 2008, 21:17
Příspěvky: 24
Záleží, co od toho nože "očekává" - pokud chce autenticitu, tak potom originál japonec - ale s tím, že tradiční, kvalitně zpracovanej nůž bude velmi drahý a bude to uhlíkovka. Problémem může být i broušení a péče o takový nůž.

Osobně bych volil do kuchyně racionálně - tj. moderní, správně zpracovanou "práškovou" nerez. Mám kuchyňský nůž z RWL34 (a řada ocelí RWL zdaleka překonává) a je to nejlepší nůž, co se týče řezných vlastností a držení ostří, co mám.


Nahoru
   
 
 [ 56 příspěvků ]  Přejít na stránku « 1 2 3 4 5 6 »

Všechny časy jsou v UTC+01:00


Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CCBot [Bot] a 0 hostů


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Přejít na: 

Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Český překlad – phpBB.cz
[ GZIP: Off ]