Gold Dollar 6/8 - Čína jak má být

Zastavme se na chvíli a potěšme krásou ladných křivek…
Odpovědět
adrspach
mentor

Re: Gold Dollar 6/8 - Čína jak má být

Příspěvek od adrspach »

Paklize se podari nabrousit krive ostri tak to vetsinou vubec nevadi. Dulezite aby bylo nabrousene po cele delce. Pokud se ti toto podarilo tak blahopreji.
Kopa

Příspěvek od Kopa »

Sakra, a jak to po dvou letech teda dopadlo?? :P
Radyx
admin

Příspěvek od Radyx »

Tak jsi mě Kopo vyhecoval tu břitvu po dvou letech vytáhnout a dílo dokončit. Od nafocení jsem na ni něšáhnul, přišli jiné a tato skončila v zapomnění. Jak jsem psal, tak můj exemplář je polotovar, což pro nás, kteří jsme vyrostli v době kdy se prodávaly víceméně jenom polotovary není problém. :lol: Rameno brání přebroušení, konec ostří je téměř u něj a tak by se při otření zničily kameny. Už kdy jsem jej odbrušoval, tak jsem cítil, že je ten materiál pěkně tvrdý. Problém je, že správně výbrus ramena přechází do krčku ke hřbetu tak, aby krček nebránil broušení a umožnil bezpečný přesah. Střenky jsem dávat dolů nechtěl a mikrobruskou se mi zase nechtělo tohle modelovat. Problém jsem vyřešil mírným posunutím konce ostří (zkrácení ostří). Na kamenech při broušení jsem zase viděl, že je to tvrdá ocel. Několikrát jsem se na konci pyramidy vrátil zase na 1K grit, protože se mi výsledek nezdál. Pro řemeni CRO a hladkém jsem už byl spokojen. Na hřbetu jsou vidět nerovnoměrná místa kde se hřbet opíral o kámen, hned to odhalilo nerovnoměrně vyrobený hřbet.
Holení, bylo příjemné, břitva zvonila (jak plnodutá 6/8 má), ale nějak jinak. Měl jsem takový zvláštní pocit, jako bych se holil něčím hrubě tesaným...
Za ty peníze (10% ceny německé 6/8) to není špatná břitva. Nevypadá špatně a když jí člověk odpustí pár nedostatků (rameno a nerovnoměrný hřbet) tak se jeví jako dobrá dělnice. Uvidím jak to bude po čase, hodlám se s ní nyní holit abych získal více zkušeností.

PS
Adrspachu, povedlo se to nabrousit tak křivé jako to bylo ;)
kono

Příspěvek od kono »

...ahoj Břitevníci a hlavně Radyxi(y) (teď nevím,jestli s tvrdým,nebo měkkým)...pročetl jsem celou ságu o té tvojí břitvě a připadá mi,že je to skoro stejné,jako vyrobit břitvu novou...na začátku tohoto měsíce jsme se sešli na hradu Šelmberk,abychom vykovali nějaký vercajk pro hradního pána a paní...pokecal jsem si tam s jedním nožířem,jestli někdy vyráběl břitvu,když mi řekl že nikdy,tak mu to začalo vrtat hlavou a prý,jestli by jsme nezkusili nějakou vykovat,nezávisle na sobě...dokonce mi přenechal dva kousky uhlíkovky,kterou jsem zatím neměl (19 191) a domluvili jsme se,že svoje výtvory nafotíme od začátku do konce...pokud seženu místo,kde budu moc volně kovat,tak to zkusím...dokonce mi kolega kovářskej předvedl udělátko na duté vykování,takže potom bude následovat jenom výbrus s malým úběrem...ale jedna věc,na kterou jsem se chtěl optat,co na tomto videu je za roztavený kov,kde ty břitvy kalí?... http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... ACJrAI3SxM ...olovo,ani cín to určitě není,ty mají nízkou teplotu tání,ale mohl by to být hliník?...díky za odpovědi...
mons

Příspěvek od mons »

Kalení se provádí pravděpodobně v olejové lázni.
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Jako by Kono s námi seděl na setkání v Praze :lol:
Tam jsem položil přesně tutéž otázku na stejné video a stejný detail při kalení - 1', 17" klipu.
Co je ta do ruda rozžhavená tavenina do které se čepele namočí aby se prohřály na kalící teplotu. Následné kalení do oleje je až další část procesu.
Tož tak a fčíl mudruju... :cry:
8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
adrspach
mentor

Příspěvek od adrspach »

Mohla by to byt roztavena sul cehosi?
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Naprosto nemám představu co by to mohlo být.
Jediné co jsem pochopil, že těsně před namočením jsou čepele namočené do nějakého prášku který zřejmě vyhoří a nzmění složení lázně.
Solné lázně - vyšší dívčí technologická...

Základní údaje ke zpracování v solné lázni:
Termín „solná lázeň“ popisuje médium, vytvořené roztavením jedné
nebo většího počtu chemických solí do formy kapalné lázně, do které se
mohou ponořovat materiály určené k tepelnému zpracování. Složení solné
lázně k danému použití je určeno teplotním rozsahem, ve kterém se bude
tato lázeň provozovat. Jako sole pro tepelné zpracování
rychlořezných nástrojových ocelí se používají sodné, draselné a barnaté
chloridy. Procentní podíl chloridu barnatého v lázni se zvyšuje
s narůstajícími teplotními požadavky. Vysokoteplotní lázeň pro použití v kalicí
lince je typicky složená ze 100% chloridu barnatého.
:ugeek: :roll:
Chester

Příspěvek od Chester »

Co jsem zaslechl v tom videu, a pak pohledal na internetu, tak ten prášek, do kterého čepele namočí je graphite powder, čili nějaký graphitový prášek, který slouží jako lubrikant, aby olovo, do kterého následně čepele ponoří, "odteklo," respektive "odlétlo" od čepelí, to je ten moment, kdy je pán vytáhne a bouchne s nimi. Pak už je noří do oleje, kde je chladí.
Podle toho videa se tím ponořením do olova posílí ocel.
Doufám, že mluvíme o stejném momentu, ten, co je zhruba v čase 1:14. :)
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

přesně ten čas.
Namočí čepele do prášku, pak je zanoří do roztavené lázně, vytáhne, bouchne s nimi aby se očistily a pak jdou do oleje.
8-)
Odpovědět

Zpět na „Břitvy nejrůznějších stylů, tvarů a materiálů...“