Belgické brusné kameny - Coticule/BBS
Re: Belgicke Brusne Kameny - Coticule/BBS
tak jsem dostal do dlouhodobého pronájmu většího "Belgičana",tak budu dělat kašičku s tím malým na větším.Stejně díky.Zajímavý je,že každej má jinou tvrdost.Já vím ,je to přírodní kámen,ale stejně.Takový rozdíl jsem nečekal.Ten velký byl hodně probroušený,tak jsem ho srovnal,ale ještě to není ono.Na té fialové,nebo hnědé,či modré straně mi došel smirek.Ale to už dodělám lehce.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
ještě z boku
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Přátelé,zvláště Mistři Kamene,mám dotaz!!Ten větší belgičan někdo používal s olejem,takže se na něm špatně pracuje s vodou.Tak jsem se pokorně vrátil k tomu mrňouskovi a je to fakt rozdíl.Nevíte náhodou co se s tím dá dělat?Nešlo by to třeba s tím olejem,když už to někdo načnul?Nebo to nejde a musím se toho oleje nějak zbavit?Kamarád,co mi věnoval toho prcka,ho prý desinfikoval varem a prý se mu oddělily ty vrstvy.Tak je zase lepil k sobě.......,no hrůza člověka zrovna jímá,jak se lidi pouštějí do věcí,aniž se někde zeptají,co by se mohlo stát.Na ten olej mě napadá perchlor,nebo podobné odmašťovadlo,ale mám z toho strach,abych ten kámen taky nerozlepil,nebo nějak jinak nepoškodil.Byla by ho škoda.Možná by se s olejovou kašičkou nepracovalo špatně?Zajímavé je,že ta fialová strana do sebe tu mastnotu tak nepustila,anebo jí ten člověk zamastil jaksi sekundárně.
Ty kameny co tady máš vystavené jsou nádherné.
Je to jako by si někdo pořídil rollse a pak s ním zkoušel navážet materiál na stavbu- no co vždyť je to taky auto
Proto si vážím Tvého přístupu k těmto kamenům. Jedna z možností jak pozvolna se zbavit oleje z kamene, je před každým broušením nanést pár kapek čistého Jaru a přidávat malinko vody a s touto pěnící látkou brousit. Je to sice zdlouhavý postup a olej dlouho leze stále na povrch, ale nakonec se ho zbavíš. Je to mnohem šetrnější než se jej pokoušet naráz zbavit oleje prudkým násilím či chemií. Mám velmi jemnou Břidlu kterou jsem takto zbavoval oleje a za čas se mi to povedlo a kámen je neporušený a vrátily se mu původní vlastnosti. Ještě pozor !!! Na mastný kámen stačí šáhnout a pak šáhnout na čistý kámen a olej je přenešený a už páchá škodu. Na to moc pozor.
Přeji hodně trpělivosti a úspěch.
Je to jako by si někdo pořídil rollse a pak s ním zkoušel navážet materiál na stavbu- no co vždyť je to taky auto
Proto si vážím Tvého přístupu k těmto kamenům. Jedna z možností jak pozvolna se zbavit oleje z kamene, je před každým broušením nanést pár kapek čistého Jaru a přidávat malinko vody a s touto pěnící látkou brousit. Je to sice zdlouhavý postup a olej dlouho leze stále na povrch, ale nakonec se ho zbavíš. Je to mnohem šetrnější než se jej pokoušet naráz zbavit oleje prudkým násilím či chemií. Mám velmi jemnou Břidlu kterou jsem takto zbavoval oleje a za čas se mi to povedlo a kámen je neporušený a vrátily se mu původní vlastnosti. Ještě pozor !!! Na mastný kámen stačí šáhnout a pak šáhnout na čistý kámen a olej je přenešený a už páchá škodu. Na to moc pozor.
Přeji hodně trpělivosti a úspěch.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Tak osobne co pouzivam tady na oddmasteni kamenu je sprej na cisteni sporaku a trouby (Napr Mr. Muscle) nedivil bych se kdyby se prodaval i u vas. Nastrikas tu penu na kamen nechas tak 15 min pusobit a omyt kartackem a teplou vodou. Pokud to nestacio tak znova.
Belgicani nejsou moc porezni a tak by to nemel byt problem tou penou vycistit.
Jeste se potom da, ze pri brouseni na vode pridas trochu jaru do te vody.
Belgicani nejsou moc porezni a tak by to nemel byt problem tou penou vycistit.
Jeste se potom da, ze pri brouseni na vode pridas trochu jaru do te vody.
Jo,díky moc pánové!
zkusím od nejšetrnějšího postupu a budu se snažit netlačit na pilu.Na sílu je času vždy.Trochu mě uklidnilo,že jak píše kolega Adršpach-že není Belgičan moc porézní.Tak by to mělo jít,když tak holt chemie
apropos-jde udělat ta kašička olejová?Zkoušel to někdo?Jak by se s tím asi dělalo?
zkusím od nejšetrnějšího postupu a budu se snažit netlačit na pilu.Na sílu je času vždy.Trochu mě uklidnilo,že jak píše kolega Adršpach-že není Belgičan moc porézní.Tak by to mělo jít,když tak holt chemie
apropos-jde udělat ta kašička olejová?Zkoušel to někdo?Jak by se s tím asi dělalo?
Blbe. Olej dela hroznej binec. Mne bohate staci prat se s bincem z kase s vodou. IMHO poradny olapovani rychle sejme tenkou vrstvu kontaminovanou olejem, vubec bych o pouziti oleje neuvazoval.
Jasně,jen jsem chtěl vědět zdali to funguje.Mě se například na jedné noname břidlici líp dělá s olejem a na druhé s vodou.
Ještě prosím otázku:Co je -Slurry,Coticule,A jak se říká té modré straně. Slurry je jíl atd.Coticule je Belgičan jako takový,nemám pravdu?Díky Q
Ještě prosím otázku:Co je -Slurry,Coticule,A jak se říká té modré straně. Slurry je jíl atd.Coticule je Belgičan jako takový,nemám pravdu?Díky Q
Modrá strana je BBW - modrý belgičan a slurry je kašička alebo slurry stone- kamienok na kašičku.
Nie je kameň ako kameň.
Tak na tom tvem ta tmava strana opravdu vypada jak Belgian Blue Waterstone aka BBW neboli Modry Belgican. Casteji se vsak setkas s nalepenim na obycejnou bridlu.
Slurry stone je kamen na vyrobu brusne kase.
Coticule je dalsi (a nejznamejsi) Belgicky kamen. Tady na foru pokud se bavis o Belgicanovi tak se vetsinou mysli Coticule.
Slurry stone je kamen na vyrobu brusne kase.
Coticule je dalsi (a nejznamejsi) Belgicky kamen. Tady na foru pokud se bavis o Belgicanovi tak se vetsinou mysli Coticule.