Toto je pravda a nielen pre Českú republiku myslím. Pretože keď som videl videa o výrobe britiev, taksparq píše:Problem neni v sehnani matrose, problem je v nalezeni nekoho, kdo ho pretvori do funkcni britvy. Myslim, ze v cesku neni jediny brusic, ktery by dokazal vytvorit uspokojivy plnoduty vybrus.
to vybavenie ozaj asi nemá nikto vo vlastnej, súkromnej dielni.
Mne bolo hneď jasné, že asi ako sa to dá vyrobiť, na učňovke som praxoval aj na takej
podobnej brúske (dva kotúče tesne vedľa seba a medzi nimi oceľový kus) u britvy sú menšie priemery, ale princíp rovnaký.
No a tie razidlá na začiatku po zohriatí na teplotu kovania.. kto si to dovolí dať vyrábať formy?
Ja na rozdiel od iných nožiarov nemám možnosť kovania tak to nahrádzam strojným obrábaním a brúsením, ako
väčšina záujemcov o výrobu, pretože kováčov nepoznám veľa oproti množstvu výrobcov nožov..
Ocelí je teraz na výber veľké množstvo, tradiční japonský výrobcovia nemali taký výber a tak robili z čoho mali možnosť.
Keby mali taký výber ako je v súčastnosti, určite by to využili
Asi by nebol problém imitovať kovaný povrch. Zohrejem to v peci, potom poklopem kladivkom mierne oblé jamky, znova
zahrejem na kaliacu teplotu a potom normálne kalenie a popustenie.
Ale sa to poriadne zvrtlo smerom ku kováčskej výrobe nožov.. a to nechceme, alebo .. ?
Aj tak sa to prekrýva pokiaľ ide o výrobu. Ale zatiaľ dosť, kým nebude verzia dva, tak nie je o čom...