Nenabrousitelná břitva - pomoc!

Všeobecné dotazy na břitvy
Uživatelský avatar
kopsys
Příspěvky: 11
Registrován: 02 dub 2011, 20:12
Bydliště: Praha/Ostrožská Nová Ves
Kontaktovat uživatele:

Nenabrousitelná břitva - pomoc!

Příspěvek od kopsys »

Zdravím všechny mazáky i zelenáče Břitevníky,
toto fórum jsem objevil celkem nedávno a okamžitě se ve mě díky vám, Břitevníci, probudila má hluboko pochovaná láska ke všemu jednoduchému a geniálně funkčnímu. Takže jsem si pořídil několik starých břitev z aukra (a jednu jsem dokonce našel doma na půdě) a jal jsem se renovovati (poté, co jsem pročetl skoro všechno, co tu kdo napsal, samozřejmě ;) ).
Asi jsem to nebral tak pečlivě, jak by si mé staré břitvy zasluhovaly, ale myslím, že jsem u prvních dvou dosáhl celkem pěkného výsledku (pro mě rozhodně uspokojivého) a jsem rád, že aspoň toho, takže mě, prosím, za mé další věty moc nekamenujte. Břitvy jsem si podle návodu sám i zkusil brousit, a přestože jsem to nikdy předtím nedělal, tak se mi u obou prvních břitev podařilo uspět v "testu visícího vlasu", takže i když jsem to mohl zkazit asi tisíci způsoby, ostré asi přesto jsou :)
Ale ta třetí, Břitva od solingenu, 6/8", rezavá jako liška, (viz obrázky - před a po) přinesla problémy, se kterými potřebuju dobrou a hlavně zkušenou radu. Holt jsem na ni vzal smirkové papíry zrnitosti 200-800 a brousil a šmidlal jsem ji tak dlouho, dokud aspoň přijatelná vetšina rzi neslezla. Kov se občas celkem zahřál, ale oněch kritických 160°C to (snad!) nebylo, to bych na tom asi ruku neudržel :) Zub jsem vyřešil tak, že jsem vzal svůj nejjemnější smirek, napnul jsem ho a zpočátku pod úhlem, ale čím dál tím kolměji jsem na něm břitvu "brousil" - prostě jsem jezdil proti ostří (to bylo původně trochu"vysmáté", ale ne moc, takže jsem předpokládal, že je to spíš chyba broušení než záměr a zbrousil jsem ho do skoro-roviny). Takhle jsem ubrousil asi 1mm výšky a pak, překvapen výsledkem jsem se dal do broušení.
Používám na broušení kámen, který jsem našel spolu s mou další břitvou na půdě v opravdu staré holící sadě, srovnal jsem si ho a úspěšně jsem na něm nabrousil své ostatní kousky. Ale tuhle břitvu stejným postupem brousím už asi 5 hodin a ostrost je pořád naprosto nulová. Nejen, že neholí ani chlupy na ruce, ona je jako jídelní nůž - můžu si s ní přejet kolmo po ruce, i silněji přitlačit a neudělá mi vůbec nic. Přitom při pohledu pod lupou ostří vypadá velmi podobně, jako u těch nabroušených, jasně vidím lesklý ohraničený pásek, který zanechal kámen, vypadá rovně a bez chyb.
Když jsem ji koupil, byla sice rezavá, ale holila naprosto s přehledem. Až na ten zub, teda... A má tak krásný zvuk, dělá to kovové "zzinggg", když něco řeže... teda řezala. Prosím, poraďte, mám prostě vytrvat v broušení nebo jsem ji zcela zničil? Jak poznám, jestli jsem už na obroušeném kovu vytvořil tu kýženou pyramidku a že už není někde na špičce kulatý?

Omlouvám se za tak dlouhý popis kvůli tak jednoduché věci, měl jsem pocit, že bych měl vysvětlit, co je to zač a co jsem s ní dělal ;)
Děkuji!

tl;dr brousil jsem břitvu na šmirgl-papíru a teď ji nemůžu nabrousit. Co s tím?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
adrspach
mentor
Příspěvky: 1774
Registrován: 05 pro 2008, 21:44

Re: Nenabrousitelná břitva - pomoc!

Příspěvek od adrspach »

Po tom brouseni cepele budes potrebovat znovu vytvorit rovinu ostri fazetu. Na to se pouziva kamen s gritem okolo 1000. Ten belgican co mas je prilis jemny a vetsinou se s nim fazeta nepodari vytvorit. Nechej ho na vlastni brouseni a lesteni.
Uživatelský avatar
kopsys
Příspěvky: 11
Registrován: 02 dub 2011, 20:12
Bydliště: Praha/Ostrožská Nová Ves
Kontaktovat uživatele:

Re: Nenabrousitelná břitva - pomoc!

Příspěvek od kopsys »

adrspach píše:Ten belgican co mas je prilis jemny a vetsinou se s nim fazeta nepodari vytvorit. Nechej ho na vlastni brouseni a lesteni.
Aha, bez představy o hrubosti kamene jsem myslel, že grit 1000 mám už v ruce... ok, poohlédnu se po hrubším kameni, děkuju za radu!
Kdybyste náhodou věděl, co přesně to bude za kámen, určitě by mě to zajímalo ;)
pop101
Příspěvky: 180
Registrován: 25 zář 2009, 12:52
Bydliště: prostějov

Re: Nenabrousitelná břitva - pomoc!

Příspěvek od pop101 »

Ahoj kopsys.
Na fazetu používám Cerax kombo 1000/3000 nebo king 1000/6000.
Samotné kameny ubírají fest,když si k nim koupíš Naguru na čištění, tak snad nic rychlejšího ani není.
Adresu seženeš na foru.Belgičana máš, od petraS zhlédni řemen a vercajk luxusní je na světě.Přijeď na sraz okouknout fígle a potom už jenom holit, holit a holit.
Měj se fajn pop101.
adrspach
mentor
Příspěvky: 1774
Registrován: 05 pro 2008, 21:44

Re: Nenabrousitelná břitva - pomoc!

Příspěvek od adrspach »

Na vyber je fura. Norton, Naniwa SS anebo Chocera, DMT, Shapton, King ...
Uživatelský avatar
kopsys
Příspěvky: 11
Registrován: 02 dub 2011, 20:12
Bydliště: Praha/Ostrožská Nová Ves
Kontaktovat uživatele:

Re: Nenabrousitelná břitva - pomoc!

Příspěvek od kopsys »

Díky za tipy, teď jsem se ale u rodiny dostal k hodně starému kameni, který dřív sloužil k broušení hoblíků a teď 40 let ležel na půdě. Má trochu hrubší zrno a až ho srovnám, tak to na něm zkusím. Radši tak, než unáhleně kupovat nějaký nový, třeba bude dobrý. Opět vůbec netuším, jaké má parametry a už vůbec ne, co to je za kámen, ale až se mi do pracek dostane foťák, tak sem hodím foto, snad mi k tomu potom nějaká dobrá duše něco řekne;)
Na obtahování používám starý hasičský řemen, 5cm široký kus kůže, je pěkně rovný a když ho dobře napnu, tak se to na něm i pohodlně dělá. Až ale nebudu vědět, co s penězi a v okolí nebude žádná vhodná břitva ke koupi, určitě půjdu do nějakého nového ;) ...
adrspach
mentor
Příspěvky: 1774
Registrován: 05 pro 2008, 21:44

Re: Nenabrousitelná břitva - pomoc!

Příspěvek od adrspach »

Bacha pokud nevis co to je tak by to mohlo byt prilis hrube nez to pouzijes tak to ocisti udelej slusnejsi fotky a dej je sem. Mohl bys udelat vic skody nez uzitku. Tam kde brusici hobliku a dlat vetsinou konci brutevnici teprve zacinaji.
A kdyz v tom budes tak udelej fotku i te druhe strany toho belgicana co mas at vis jestli je to jen nepouzitelna bridla anebo BBW.
popripade popis jakou barvu ma slurry kase kdyz to budes lapovat.
Uživatelský avatar
kopsys
Příspěvky: 11
Registrován: 02 dub 2011, 20:12
Bydliště: Praha/Ostrožská Nová Ves
Kontaktovat uživatele:

Re: Nenabrousitelná břitva - pomoc!

Příspěvek od kopsys »

Je tam několik mě neznámých pojmů, ale pokusím se. Slurry bude, předpokládám, kaše, která vznikne ubroušením kamene a lapování=rovnání? Já jen jestli rozumím;)
Až se k němu dostanu, pošlu fotky i ze srovnávání toho druhého. Kaši jsem ještě dělat nezkoušel, nevím, jak ji udělat tak, abych si kamen nezkřivil (nějaké tipy? :) ). Brousil jsem zatím jen na vodě. Ale když jsem kámen nasucho srovnával, tak prach byl šedý až fialový.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
adrspach
mentor
Příspěvky: 1774
Registrován: 05 pro 2008, 21:44

Re: Nenabrousitelná břitva - pomoc!

Příspěvek od adrspach »

To co mas vypada na lepenou kombinaci Coti/BBW. Tak to jsi vyhral. Opravdu by ti melo stacit sehnat jen tu 1000 pak jit na BBW s kasi, pak s vodou a pak na Coti. To ti bude par lidi zavidet takovou rodinnou pamatku.
Uživatelský avatar
kopsys
Příspěvky: 11
Registrován: 02 dub 2011, 20:12
Bydliště: Praha/Ostrožská Nová Ves
Kontaktovat uživatele:

Re: Nenabrousitelná břitva - pomoc!

Příspěvek od kopsys »

adrspach píše:Opravdu by ti melo stacit sehnat jen tu 1000 pak jit na BBW s kasi, pak s vodou a pak na Coti.
Aha, takže rozumím dobře, že první mám brousit na té tmavé straně s kaší a potom na té žluté :shock: ? Zatím jsem to totiž dělal přesně naopak a měl jsem dojem, že ta žlutá je ta hrubší...
a ještě otázka, s dovolením - asi to vypadá jako blbost, ale čím bych podle vás měl dělat tu brusnou kaši? Tuším, že bych na to asi měl mít nějaký menší kamínek s podobnou strukturou, ale nic takového nemám a nenapadá mě, jak ho nahradit. Nerad bych kámen nějak poničil (a tím míň teď, když jsem zjistil, co to je za parádu :) ).
Jinak děkuju za identifikaci, velmi (mile :) ) jste mě překvapil!

Asi bych se měl přijet podívat na ten sraz, je to asi 5 km od místa, kde bydlím, takže by to nemuselo být moc složité... jen jsem měl pocit, že takový zelenáč, který se musí ptát, jak vyrobit kaši by tam neměl moc co hledat :oops:
Odpovědět

Zpět na „Břitvy“