Zdar Břitevníci.
Jsem čerstvě majitel nové břitvy. Jak jsem docela předpokládal, tak nová není nabroušená tak jak je potřeba k holení.
Tak si myslím, že první broušení bude tak nějak hlavně úprava tvaru břitu. Nenašel jsem bohužel vyhledávačem "první broušení" ani "první brus".
Je to tady ve fóru někde popsané? Pokud ne, můžete mi popsat pár zásad, nebo nahodit link, kde to najdu.
DĚKUJU !
První broušení nové břitvy
První broušení nové břitvy
Naposledy upravil(a) MiZa dne 18 bře 2010, 11:11, celkem upraveno 1 x.
Re: První broušení nové břitvy
Ahoj Miza, vítej na fóru.
je vcelku jedno, jestli se při broušení jedná o první nebo 153. broušení.
Vždy je nutné nejprve vytvořit fazetku - rovinu ostří.
Ta se dělá (pokud není ostří nějak poškozené) na kameni o zrnitosti 1000.
Bez toho, že by jsi vytvořil na tomto kameni fazetku nemůžeš pokračovat dál.
Dalšími jemnějšími kameny už vlastně fazetku jen leštíš, takže pokud ji nemáš vytvořenu po celé délce břitu, nikdy břitvu pořádně nenabrousíš.
Kuchuřku najdeš zde:
viewtopic.php?f=13&t=167
je vcelku jedno, jestli se při broušení jedná o první nebo 153. broušení.
Vždy je nutné nejprve vytvořit fazetku - rovinu ostří.
Ta se dělá (pokud není ostří nějak poškozené) na kameni o zrnitosti 1000.
Bez toho, že by jsi vytvořil na tomto kameni fazetku nemůžeš pokračovat dál.
Dalšími jemnějšími kameny už vlastně fazetku jen leštíš, takže pokud ji nemáš vytvořenu po celé délce břitu, nikdy břitvu pořádně nenabrousíš.
Kuchuřku najdeš zde:
viewtopic.php?f=13&t=167
Re: První broušení nové břitvy
Ahoj Miza,
vítám Tě na zdejším foru, mezi přáteli těch nejjemnějších ostří. Tvoje otázka je velice těžko zodpověditelná. Nabroušení nové Břitvy je proces který většinou určí jak se bude v budoucnu Břitva dále brousit a též jaký bude mít tvar břitu, úhel břitu, šířku fazetky, rovinu břitu i boku hřbetu a další proměnné na nástroji tak jednoduchém na první pohled a přitom tak složitém když víš na co se zaměřit. Důležité je jaký má tvar výbrusu, jakou má rovinu břitu a hřbetu (rovná či vysmátá), zda má podélný stabilizátor, síla materiálu na břitu. Prostě je toho hodně co ovlivňuje první (ale i další) broušení. Dále jaké máš kameny. Velikost a hlavně grit. V neposlední řadě též jaké máš zkušenosti s broušením Břitvy. Pokud jsi doposud brousil jen nože, tak broušení Břitvy je naprosto odlišný postup a technologie broušení. Může se Ti lehce stát, že docela dobrou Břitvu si nesprávným nabroušním uděláš pro holení velmi špatně použitelnou. Říkám tomu "Trabantoidní". Dá se to sice použít, ale rozhodně to nenadchne. A ta jízda? Jak uvedl kolega Radgost - postavit břit a poté pečlivě doladit ostří.
Přeji hodně trpělivosti a pevnou ruku.
Zdravím, Petr.
vítám Tě na zdejším foru, mezi přáteli těch nejjemnějších ostří. Tvoje otázka je velice těžko zodpověditelná. Nabroušení nové Břitvy je proces který většinou určí jak se bude v budoucnu Břitva dále brousit a též jaký bude mít tvar břitu, úhel břitu, šířku fazetky, rovinu břitu i boku hřbetu a další proměnné na nástroji tak jednoduchém na první pohled a přitom tak složitém když víš na co se zaměřit. Důležité je jaký má tvar výbrusu, jakou má rovinu břitu a hřbetu (rovná či vysmátá), zda má podélný stabilizátor, síla materiálu na břitu. Prostě je toho hodně co ovlivňuje první (ale i další) broušení. Dále jaké máš kameny. Velikost a hlavně grit. V neposlední řadě též jaké máš zkušenosti s broušením Břitvy. Pokud jsi doposud brousil jen nože, tak broušení Břitvy je naprosto odlišný postup a technologie broušení. Může se Ti lehce stát, že docela dobrou Břitvu si nesprávným nabroušním uděláš pro holení velmi špatně použitelnou. Říkám tomu "Trabantoidní". Dá se to sice použít, ale rozhodně to nenadchne. A ta jízda? Jak uvedl kolega Radgost - postavit břit a poté pečlivě doladit ostří.
Přeji hodně trpělivosti a pevnou ruku.
Zdravím, Petr.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
-
- Příspěvky: 143
- Registrován: 25 říj 2009, 09:45
- Bydliště: ceska skalice
- Kontaktovat uživatele:
První broušení nové břitvy
Líbí se mi název tematu a tak nezakladam nové vlákno. Tedy dotaz odborníkům: Olepujete hřbet broušeného nástroje. Proč vlastně? vždyť úhel broušení je dán šířkou břitvy a tloušťkou hřbetu. Tím olepením se úhel stává tupější. Ale fasetka se o nějaký mikron zkrátí. Nebo jde o kosmetiku? aby se hřbet neobrousil? Dostává se mi do rukou několik břitev, které mají hřbety viditelně "ojeté" od brousku. Tedy soudím, že dříve se to nedělalo. Další dotaz navazuje: Kdy lepičku sundáváte? před řemenem nebo až potom? dík za info.
Ženy a břitvy mají jedno společné. Tupé nestojí za nic...
Darovane břitvě na zuby nekoukej.
Darovane břitvě na zuby nekoukej.
Re: První broušení nové břitvy
Břitva se olepuje, kvůli tomu, aby se neobrušoval hřbet.
U "laciných" břitev je to snad zbytečné, ovšem u zdobených kousků by obroušený hřbet kazil celkový dojem.
Osobně používám pásku na všech břitvách, laciná, nelaciná, prostě je nechci mít obroušené.
Páska se vyměňuje vždy, když je již viditelně opotřebovaná a platí, že se mění také vždy, když přecházíš z kamene jednoho gritu na jiný.
Během broušení jedné břitvy pásku vyměním až 30x (což je už ale krapet extrém).
U "laciných" břitev je to snad zbytečné, ovšem u zdobených kousků by obroušený hřbet kazil celkový dojem.
Osobně používám pásku na všech břitvách, laciná, nelaciná, prostě je nechci mít obroušené.
Páska se vyměňuje vždy, když je již viditelně opotřebovaná a platí, že se mění také vždy, když přecházíš z kamene jednoho gritu na jiný.
Během broušení jedné břitvy pásku vyměním až 30x (což je už ale krapet extrém).
Re: První broušení nové břitvy
Ahoj jiri.k,
na úplně všechny otázky (kromě řemenu) sis sám odpověděl a to ostatní Ti doplnil kolega Radgost.
Skutečně se toto dříve nedělalo a nepoužívalo. K tomu ještě takové pásky ani nebyly. Dokonce i ten počet spotřebovaných pásek není vůbec extrémní.
Zodpověděl bych jenom Tvoji druhou část otázky.
Na řemen se chodí bez pásky. Řemen totiž boky hřbetu "načančá" a co hlavně, páska mu nechutná.
na úplně všechny otázky (kromě řemenu) sis sám odpověděl a to ostatní Ti doplnil kolega Radgost.
Skutečně se toto dříve nedělalo a nepoužívalo. K tomu ještě takové pásky ani nebyly. Dokonce i ten počet spotřebovaných pásek není vůbec extrémní.
Zodpověděl bych jenom Tvoji druhou část otázky.
Na řemen se chodí bez pásky. Řemen totiž boky hřbetu "načančá" a co hlavně, páska mu nechutná.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Re: První broušení nové břitvy
Se vším co Petr řekl souhlass. Jen bych to doplnil o to , že řemen pásku nesnáší . Páska pokud by byla prodřená popř. po okrajích s vícero lepidlem dokáže řemen pěkně zaprasit. Dostávat to z řemenu dolů,( no dej mi pokoj).
Non est viri timere sudorem
Re: První broušení nové břitvy
Já teda ještě nemám moc dlouhé zkušenosti s broušením břitev, ale můžu doporučit používání té zelenožluté nebo černé elektrikářské izolačky při broušení. Stojí pár korun a když jsem se učil brousit, tak mi vydržela i několik hodin broušení v kuse bez prodření a nutnosti výměny. Co vy na to mistři brusiči?
Re: První broušení nové břitvy
Používám černou elektrikářskou a prodřenou ji mám do několika minut.
Záleží na rychlosti broušení.
Záleží na rychlosti broušení.
Re: První broušení nové břitvy
Jsem na tom úplně stejně - za pár minut musím měnit. Důležité je, že nijak neovlivňuje kameny.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.