To že je třeba brát Wikikedii jako informační zdroj s velkou rezervou je známá věc. Nechápu jednice kteří něco tvrdí s tím že to přece bylo na Wikipedii. Něco na ní ale zajímavého přeci jenom je a to že lidé můžou neustále měnit obsah a tak je někdy až zábavné/zoufalé jak se popisy k heslům mění. Nevím co mě to napadlo podívat se na heslo břitva.
http://cs.wikipedia.org/wiki/B%C5%99itva
Dozvěděl jsem se že mám vlastně zaklapovací nůž. To jsem ale překvapený , já myslel že mám břitvu - nástroj k holení a on to nůž. Nože řežou / břitvy holí, tento rozdíl zřejmě pisateli unikl.
Podívejte se sami a jestli máte někdo chuť to smazat a napsat znovu tak to klidně udělejte, sice to nějaký brouk pytlík asi zase přepíše ale alespoň na chvíli to bude v pořádku.
EDIT Radgost
Úprava názvu threadu
Wikipedie - heslo "Břitva"
Re: Wikipedie
Ono je to asi způsobeno překladem z němčiny (Rasiermesser) !
671 grains of diplomacy-.50 BMG
V rámci humorných poznámek musím přiznat, že Břitva jako nůž stojí za psí štěk. Jako malý kluk jsem po dědovi sebral Břitvu o které všichni tvrdili jak je ostrá, a šel jsem s ní vyřezávat z lipového prutu píšťalku. Uřezat prut šlo docela dobře, ale pak když jsem začal vyřezávat zářez a náustek, tak se mi furt zavírala a nechtěla řezat do zatáčky. Různě lupala a křupala - tedy fakt nic moc. Nevěděl jsem co na té Břitvě všichni měli. Vždyť se s ní nedalo ani pořádně vyřezávat. Ještě, že děda tehdy už nežil. Kdoví jak by to tehdy se mnou dopadlo. Už před tolika lety a v dětském věku jsem věděl, že Břitva není nůž. Tehdejší zavírák za 5,- Kčs s dřevěnými střenkami a plechovým zámkem bez péra, byl mnohem použitelnější. Ale ono i meč v tom případě patří do kategorie nůž. Je to takový větší nezavírací nůž kterým lze velmi dobře řezat maso. Též se dá případně použít ke klepání o plech nebo jinou překážku. K jeho používání je zapotřebí trochu fortelu aby se uživatel nezranil. Velikost se používá podle toho jak velký kus masa míníme odřezat. Tento typ nože se používal v minulosti, jak o tom svědčí ukázky v muzeích.
Popsat cokoliv lze mnoha způsoby, ale jen znalý TUŠÍ co by mohlo být nesprávně. Vím, že nic nevím.
Popsat cokoliv lze mnoha způsoby, ale jen znalý TUŠÍ co by mohlo být nesprávně. Vím, že nic nevím.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
No právě, jen znalí vědí, co je správně. A proto se vědomosti vždycinky cenily jako duševní bohatství.
Nezkoumal jsem zda uvedený "odborník" text nepřevzal metodou tupého překladu. Břitva češtině je podstatné jméno které označuje jednoznačně nástroj s jasným účelem a proto nepochopím takové vykladače .
To je jako první překlady knih od Marcinka: originál je v angličtině, proto jsou všechna, i smluvní, označení ráží z palcové soustavy přepočítána do metrické a dokonce na 3 desetinná místa. Střelecký výcvik místo vytažení, namíření, spuštění je popsán uchopení, zaostření, zapálení.
Naposledy upravil(a) Zipíno dne 26 kvě 2013, 20:05, celkem upraveno 1 x.
Tak už vím odkud vítr vane! Vítr vane z přelomu 19. a 20. století. Ottův slovník naučný: "Břitva (od břiti = holiti, stříhati, odtud břitký = ostrý), nůž na holení vousův a vlasův". Tak to mi nezbývá než nesouhlasit i s pane Ottíkem, břitva je podle mě "nástroj" a nikoli nůž.
Tomu říkám "dech dějin"!
Tomu říkám "dech dějin"!
Se zděšením jsem si dnes přečetl bláboly u hesla "Břitva" na wikipedii.
Sice jsem loni předpokládal že se objeví brouk pytlík který si přečte jednu starou knihu a rozhodne se pustit definovat heslo v encyklopedii. Nevím, proč to ti lidé dělají že se pouští do témat o kterých nemají ani páru.
Protože to může, zase nějaký matlal kdykoli změnit, tak sem dám z uvedeného zdroje pár perel pro pobavení:
Břitva neboli holičský nůž je speciální nůž, který je primárně používán pro holení vousů či ochlupení.
Nevím proč to pořád někdo přepisuje že je to nůž. Vždyť břitva, je podstatné jméno které se používá pro nástroj na holení. Šavle taky není přerostlý nůž.
Za pobavení stojí i slovo primárně, sekundárně to ve mě při čtení toho textu evokuje ledacos.
Oproti běžnému noži se vyznačuje zejména tím, že nemá žádnou špičku respektive není opatřen hrotem tak, aby se během holení nemohl nikdo poranit bodnutím či píchnutím.
...
Jedná se o přímého předchůdce žiletek, vlastní technologie holení vousů je zde velmi podobná technologii holení žiletkou.
Nemám sílu komentovat, znalého pobaví...
U nás je holení břitvou v holičství zakázané pro riziko přenosu nákazy AIDS při poranění
Nevím kde je autorovo "u nás" ale oholit se břitvou u nás lze, byť se jedná o výměnné břity. Jinak zúžení nákaz na přenos viru HIV je taky zábavné.
A nejlepší na konec:
Břitva může, tak jako je tomu u všech jiných nožů, sloužit i jako zbraň nebo nástroj pro sebevrahy.
S napětím čekám, co na mě vyskočí za text příště.
Jestli je wikipedie celá tak kvalitní jako tento text, tak to se mi ježí hrůzou vlasy!!!
Sice jsem loni předpokládal že se objeví brouk pytlík který si přečte jednu starou knihu a rozhodne se pustit definovat heslo v encyklopedii. Nevím, proč to ti lidé dělají že se pouští do témat o kterých nemají ani páru.
Protože to může, zase nějaký matlal kdykoli změnit, tak sem dám z uvedeného zdroje pár perel pro pobavení:
Břitva neboli holičský nůž je speciální nůž, který je primárně používán pro holení vousů či ochlupení.
Nevím proč to pořád někdo přepisuje že je to nůž. Vždyť břitva, je podstatné jméno které se používá pro nástroj na holení. Šavle taky není přerostlý nůž.
Za pobavení stojí i slovo primárně, sekundárně to ve mě při čtení toho textu evokuje ledacos.
Oproti běžnému noži se vyznačuje zejména tím, že nemá žádnou špičku respektive není opatřen hrotem tak, aby se během holení nemohl nikdo poranit bodnutím či píchnutím.
...
Jedná se o přímého předchůdce žiletek, vlastní technologie holení vousů je zde velmi podobná technologii holení žiletkou.
Nemám sílu komentovat, znalého pobaví...
U nás je holení břitvou v holičství zakázané pro riziko přenosu nákazy AIDS při poranění
Nevím kde je autorovo "u nás" ale oholit se břitvou u nás lze, byť se jedná o výměnné břity. Jinak zúžení nákaz na přenos viru HIV je taky zábavné.
A nejlepší na konec:
Břitva může, tak jako je tomu u všech jiných nožů, sloužit i jako zbraň nebo nástroj pro sebevrahy.
S napětím čekám, co na mě vyskočí za text příště.
Jestli je wikipedie celá tak kvalitní jako tento text, tak to se mi ježí hrůzou vlasy!!!
Tedy vytvořme novou definici břitvy, kterou vložíme na wiki.
Čistému vše čisté...
Zdá se, že příroda se v tomto případě zachovala jako dobrá uklízečka a pečlivě vyčistila i poslední zbytky mozkové tkáně z dutiny lebeční. Majitel poté měl dostatečně velký prostor který mohl vyplnit svými představami o vědomostech okolo Biřtev. To mu umožnilo vytvořit tento "báječný" popis Břitvy. Zřejmě chvíli pročítal naše forum, protože některá slovní spojení odtud pochází.
Poznání:
V rámci zviditelnění se není důležité co píšu, ale že píšu a nesmysly (byť občas prokládané správnými údaji) na mne upozorní trvaleji jak znalosti.
Tož jak je to - čmárám, tedy su - nebo - su, tedy čmárám....
asi obojí, protože taky furt čmárám
Zdá se, že příroda se v tomto případě zachovala jako dobrá uklízečka a pečlivě vyčistila i poslední zbytky mozkové tkáně z dutiny lebeční. Majitel poté měl dostatečně velký prostor který mohl vyplnit svými představami o vědomostech okolo Biřtev. To mu umožnilo vytvořit tento "báječný" popis Břitvy. Zřejmě chvíli pročítal naše forum, protože některá slovní spojení odtud pochází.
Poznání:
V rámci zviditelnění se není důležité co píšu, ale že píšu a nesmysly (byť občas prokládané správnými údaji) na mne upozorní trvaleji jak znalosti.
Tož jak je to - čmárám, tedy su - nebo - su, tedy čmárám....
asi obojí, protože taky furt čmárám
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.