Uživatelský manuál k přípravě holící pěny.

... štětky, misky a jiné propriety...
Dark

Re: Uživatelský manuál k přípravě holící pěny.

Příspěvek od Dark »

Obvykle se po prvním holení vše ještě jednou opakuje ale u mě není neobvyklé, že si to dám i na potřetí :-) . Vracím se tedy k misce s pěnou a protože ji beru z džbánku plného horké vody, vracím se k teplé pěně. Kdo podobné zařízení nemá, může použít postup ala Smékal a nechat napěněnou štětku plavat v umyvadle s horkou vodou. Údajně ani pěna neodpadne. Nevím ale věřím :-) . Ostatní musí nanášet studenou pěnu což je sice méně pohodlné ale zas je to mužnější :-) .
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) Dark dne 29 říj 2010, 06:12, celkem upraveno 1 x.
Dark

Příspěvek od Dark »

Vyčistění, vysušení uskladnění. Doporučuje se u štětek – hlavně u těch s dřevěnou rukojetí – nechat je vlasem dolů. Jsou na to držáčky ale já ji nechávám v misce jak je na obrázku. Břitvu tak samozřejmě nenechávám :-) .
Dark

Příspěvek od Dark »

A ještě jiný úhel :-)
Radgost
admin

Příspěvek od Radgost »

Dark píše:Započínám s obtahováním břitvy

Na čem, že to obtahuješ?

Mimochodem prodává se takovýhle hrnek na vytváření pěny. :-)
cc316a.jpg
Radgost
admin

Příspěvek od Radgost »

Dark píše:Do vyhřáté misky přidám pár kapek vody a šlehám a šlehám a ….:-) . V této fázi je již pěna hotova ale dozvěděl jsem se, že někteří naši zámořští kolegové v této fázi přidávají pár kapek oleje. Údajně se tak má déle udržet pěna na obličeji vlhká – tedy nezasychá což se stává když holení trvá déle. Zmiňován byl glycerínový a palmový olej. Zmiňuji se o tom jen pro úplnost protože osobně jsem to nezkoušel ale podle ohlasů ve fórech by to mělo fungovat.

Já zkoušel do pěny přimixovat pár kapek kaméliového oleje.
Je to vcelku dobrý. :)
Už pro něj mám dvě použití. Jednak na něm brousím a teď si jej ještě v pěně patlám na obličej. :lol:
Ale je to znát. Pěna tak rychle neschne. ;)
Dark

Příspěvek od Dark »

Super, jsem rád, že slyším pozitivní ohlas na ten olej. Já to ještě nezkoušel a mám to takříkajíc z druhé ruky tak jsem rád že to funguje. Kaméliový olej – myslím že dobrý tip.
Radgost píše: Mimochodem prodává se takovýhle hrnek na vytváření pěny. :-)
Na této misce by mě vadilo že není rozebíratelná takže s údržbou vevnitř to bude horší a také nevím co si mám myslet o těch dírkách v misce. Už jsem to hodněkrát viděl a váhal jsem zda si to mám nechat udělat do své mističky ale nakonec jsem zůstal konzervativní a dírky nemám. Pokud má někdo zkušenost s dírkovanou miskou tak sem s tím :-) .
Radgost píše: Na čem, že to obtahuješ?
Obtahuju na tom černém ve fotu nahoře :-) . Je to obtahovací stolice na nože takže šířka i tvar je trošičku jiný než podobné inštrumenty speciálně jen na břitvy ale svůj účel to plní docela dobře. V podstatě se jedná o kůži napnutou na prkénku obdélníkového tvaru.
Iha

Příspěvek od Iha »

Ja jsem teda jeste nedokonvergoval k delani teple peny. Vim, ze ma byt, ale zatim jsem se k tomu nedostal. Pena by mela byt tak tepla, aby behem holeni nevyschla.

Co se tyce holeni pouzivam krapet jiny postup:
- zmekceni vousu - "parni" rucnik (steam towel). Ja to praktikuji vetsinou po koupeli. Rucnik jsem jeste nezkousel.
- naneseni peny - mela by se nanest krouzivymi pohyby do vousu.
- postaveni vousu - pena se necha cca 2 minuty zaschnout. Tento cas vyuzivam na obtahnuti britvy a holeni.
- obnoveni vlkosti peny - mela by vydrzet vlhka na cele oholeni
- vlastni holeni - melo by to jednim tahem dle schematu viz. http://www.en.nassrasur.com/razorcentral/nums.html Po smeru rustu vousu
- obnoveni vlhkosti obliceje - co nejteplejsi voda, kterou clovek snese. Moznost vyuzit "parni" rucnik.
- oholeni proti srsti - nyni uz bez peny jen namokro
- oblachnuti studenou vodou - co nejstudenejsi. Melo by dojit k zatazeni drobnych ranek po holeni. Nic se neutira voda se necha zaschnout
- pouziti "desinfekce" - dle choutek kazdeho
Radgost
admin

Příspěvek od Radgost »

Tak k holení jedním tahem jsem se teda ještě nedostal a počítám, že ani nedostanu.
Vyhovují mi rychlé, krátké tahy - zvláště když se ostřím pohybuju pod nosem.

...a kdybych si takhle po ránu (holím se v 99% ráno) na sebe nacákal studenou vodu, dostanu infarkt. :oops:
Dark

Příspěvek od Dark »

Proti studené vodě sice nic nemám a po ránu už vůbec ne ale po holení jsem si zvykl na teplou. Jinak břitvu jsem ráno snad ještě nikdy nevytáhl. Nějak cítím, že spěch který ráno obvykle panuje by můj oblíbený rituál tak trochu degradoval. Oblíbený mám hlavně večer kdy je na všechno čas. Líbí se mně, že po hektickém a stresujícím dni mě břitva donutí „přepnout do jiného režimu“ a pokud nevyženu opravdu všechny starosti z hlavy tak se potvůrka ozve :-) .

2Iha;
Zajímavý příspěvek. Tím obnovením vlhkosti myslíš jako že přemázneš obličej pěnou? Ono mohlo by mít něco do sebe neboť jsem si také všiml, že vous je při delším kontaktu s pěnou měkčí. O nahřívání ručníkem jsem slyšel jen to nelepší ale sám to nezkoušel.
Radgost
admin

Příspěvek od Radgost »

Ty se holíš na jedno namáznutí?
To bych nemohl.
Pěnu obnovuju třikrát a více a holím se nejdříve po 5. minutách působení pěny.
Odpovědět

Zpět na „Pomůcky k holení“