Ahoj Ater, moc pěkně jsi to popsal.
Jenom bych tě doplnil, ať je vše ještě složitější o body:
5. tvar zrna
u zirkonu jsem se setkal s tím, že mi nabídli na výběr ze dvou typů zrna (krystalu) s tím že každé bere jinak (a to jsem se někde dočetl že ty krystaly jsou 4 typy )
6. použití brusné kaše na kameni
mění chování buď k jemnějšímu nebo hrubšímu ...
Prostě vemu brousek, nabrousím a je to!!!
Způsob označování brousících kamenů - grit/zrnitost
Re: Způsob označování brousících kamenů - grit/zrnitost
a preto na čo najdokonalejšie nabrúsenie jednej "Dámy" treba aspoň 10 rôznych brúsnych kamienkov a dajme tomu 4 hodinky brúsenia
,,Neexistuje správne a nesprávne oholeníe."
ÁÁÁÁCH - JÓÓÓ,
a ty ruce jak jsou pak těžkýýýý
Duše se vznáší nad padlým tělem, jen to světýlko z fazetky je odměnou......
a ty ruce jak jsou pak těžkýýýý
Duše se vznáší nad padlým tělem, jen to světýlko z fazetky je odměnou......
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Ahoj,PetrS píše:Ahoj ater,
vítám Tě mezi přáteli dokonalých ostří. Tvů příspěvek ohledně hodnocení zrnitosti a povrchu kamenů je velice poučný a zajímavý.
Díky Tvému vysvětlení, už je mi jasné proč některé kameny které by měly být vyšší zrnitosti se chovají tak "hrubě".
Je to klasický paradox - teoretické a praktické se často nepotkává a uváděné údaje výrobce, ohromují rozdílem se skutečností.
Zdravím, Petr.
Dík za uvítání. Ono to asi jen ukazuje, že exaktní přístupy uplně nikdy nenahradí zkušenost s kameny. Roli hraje moc faktorů a tak je grit pouze jen hrubě orientační. Libilo by se mi kdyby výrobci měli na Internetu pár mikroskopických snímků výbrusů v různých materiálech daným kamenem a třeba i uvedli hrubost povrchu Ra.
Martin
Zkušenost je víc než číslo, to souhlasím. Dík za doplnění. "Kaše" (já tomu říkám neznale české terminologie kejda ) možná i souvisí s tvarem a chováním brusného zrna. Pokud se zrno rozpadne pod tlakem ostří (nebo slurry kamenu) tak jde chování k jemnějšímu jinak k hrubšímu. Chtělo by to aby sem zabloudil někdo kdo pracuje ve výzkumu nových brusných materiálů a vysvětlil to pořádně.Radyx píše:Ahoj Ater, moc pěkně jsi to popsal.
Jenom bych tě doplnil, ať je vše ještě složitější o body:
5. tvar zrna
u zirkonu jsem se setkal s tím, že mi nabídli na výběr ze dvou typů zrna (krystalu) s tím že každé bere jinak (a to jsem se někde dočetl že ty krystaly jsou 4 typy )
6. použití brusné kaše na kameni
mění chování buď k jemnějšímu nebo hrubšímu ...
Prostě vemu brousek, nabrousím a je to!!!
O tvarech zrn mam ve svých poznámkách jen odkaz na stránky UAMA: Abrasives