Holet po směru nebo proti směru růstu ??

... po srsti či proti...
marcík

Re: Holet po směru nebo proti směru růstu ??

Příspěvek od marcík »

Vlcak píše:
marcík píše:můj děda se holil Břitvou a tvrdil že změkčení dochází po co nejdelší aplikaci pěny, samo štětka: a valíš to jen konečky resp. sestřihem štětky
Ahoj Marcíku,
samozřejmě, že ke změkčení vousů dochází nanášenou pěnou, kterou vytvoříš z mýdla pomocí štětky. S pěnou ze spreje se to nedá srovnat. Ale vousy změknou především napařením, nejlépe malý ručník namočit do horké vody, přiložit opatrně na obličej a nechat tak ze 3 minuty. Pak nanést pěnu a krásně se to holí. Ale nevím, proč jsi o tom začal v tomto vlákně o holení po směru nebo proti směru růstu?

Vlcaku: pokud se podíváš na předmět otázky tak není úplně v souladu s vlastním popisem, ano odpověděl jsem na konkrétní problém podráždění doporučením řešení delší aplikace pěny :|
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Vážení kolegové,
krásné je, že oba máte pravdu. :ugeek:
Skutečně žádná sprejová pěna se nevyrovná té báječné šlehačce z kelímkového mýdla a zároveň dobré napěnění štětkou přímo na tváři je jedním vynikajících způsobů jak i tvrdé vousy změkčit, stejně jako kvalitní napaření vousů před holením. Obojí pak napomáhá k dobrému oholení i vousů které jsou na tváři zatočené jak kruhy v obilí a nelze si u nich vybírat zda se budou holit po nebo proti srsti.
Je moc fajn, že oba jdete stejným směrem ke spokojenému oholení a to je to nejdůležitější.
Zdravím, Petr.
8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
relka

Příspěvek od relka »

Snad ještě malá technická..nežli mi umřel tchán, holil jsem ho stařičkým kovovým bagrem a jeho oblíbenými Astrami. Před holením byl malý rituálek s napařeným malým ručníkem. Ten kus látky jsem namočil v horké vodě, vyždímal a vložil na asi 30 vteřin do mikrovlnky. Docela dobře to fungovalo. Jen pozor na opaření,v té mikrovlnce se nemusí celý průřez zahřívat rovnoměrně... tak následovalo rozklepnutí a chvilkové ochlazení na přijatelnou teplotu.
Nastal čas, kdy nové nevyhovující je nahrazováno starým osvědčeným.
Vlcak
Donátor

Příspěvek od Vlcak »

marcík píše:Vlcaku: pokud se podíváš na předmět otázky tak není úplně v souladu s vlastním popisem, ano odpověděl jsem na konkrétní problém podráždění doporučením řešení delší aplikace pěny :|
Dobrá, uznávám. Promiň že jsem byl trochu zmatený a zdála se mi odpověď nesouvisející s tématem. Ta předchozí diskuze to trochu odvedla. Možná by bylo dobré, když člověk vkládá odpověď na nějaký problém nebo dotaz, zvlášť když je několik příspěvků dříve, jej napřed ocitovat. Dá se tak pěkně do souvislosti a je to přehledné. Zdravím a přeji pohodový den.
-Lujzy-

Příspěvek od -Lujzy- »

Dovoľujem si prispieť do tohoto fóra osobnými skúsenosťami. Ako som uviedol inde, tak sa pre mňa tak trochu nechcený dar stal už bežnou a môžem povedať, že dennou potrebou.

Ako je vidieť z príspevkov, holenie je skutočne vysoko individuálna vec každého jedinca. Tvrdosť fúzu, smer rastu, citlivosť pokožky, reakcie na mydlo, holenie a vody po holení.
Myslím si, že si každý musí vyskúšať a vyexperimentovať tú svoju najvhodnejšiu kombináciu.
Osobne patrím k typom s tvrdým fúzom, takže nevyhnutnosťou je dokonale zmäkčenie fúzu. Preto si "paltám" krém na držke aj vyše 10 minút. Horúca voda, krém, horúca voda, krém, hustá pena a tak dookola, kým necítim, že krém skutočne začína reagovať. U mňa sa to prejavuje miernučkým akoby pocitom pálenia. Nasleduje pokojné obtiahnutie britvy, jej zloženie a ešte jedno premydlenie tlamy. Samotné holenie vediem tak, aby britva čo najlepšie odobrala fúz hneď na prvý krát. A môžem povedať, že niekde je to v smere rastu, niekde úplne zo šikma na smer a niekde proti smeru. Skutočne si ten najlepší spôsob musí nájsť každý sám.
Po prvom oholení a opláchnutí si skontrolujem miesta kde to nie je úplne cool a len tie premydlím a preholím. Ale opäť podotýkam, že tým istým smerom.
Len v úplne mimoriadnych dňoch typu "již zítra" :-) volím kompletné preholenie tváre, ale opäť môžem povedať, že na 90% je to ten istý smer ako prvý krát. Akurát brada, ohryzok a horná pera je vylepšovaná aj ťahmi "proti srsti".

Mojich niekoľko pokusov sa po prvom oholení premydliť a oholiť proti srsti skončilo totálnym podráždením pokožky a následným pálením po aplikovaní vody po holení. Keďže nie som masochista, spôsob prehoľovania proti srsti nebudem preferovať ani v budúcnosti. :-)

Určite ho však nezatracujem. Pri jemnom fúze a menej citlivej pokožke môže byť výsledkom dokonale hladná tvár a veľmi príjemný pocit. Osobne som ho zažívam. Avšak pri vyhoľovaní podpazušia. Tam ani necítim, ako tie chĺpky odchádzajú. :-)
Hanlonova britva - "Nehľadaj zlý úmysel tam, kde je dostatočným vysvetlením hlúposť"
Radgost
admin

Příspěvek od Radgost »

Jaký typ výbrusu břitvy používáš?
-Lujzy-

Příspěvek od -Lujzy- »

Radgost píše:Jaký typ výbrusu břitvy používáš?
full hollow

http://www.tp-kochmesser.de/dovo-stahlw ... en/a-2189/
Hanlonova britva - "Nehľadaj zlý úmysel tam, kde je dostatočným vysvetlením hlúposť"
Radgost
admin

Příspěvek od Radgost »

Pro velmi tvrdý vous je lépe používat klínový výbrus. Lépe řečeno, pokud máš vousy tvrdé jako dráty, ničím jiným se pořádně neoholíš.
Radgost
admin

Příspěvek od Radgost »

Opomněl jsem základní otázku.
Břitvu se kterou se holíš jsi zakoupil, předpokládám, novou přímo z výroby.
Nechal jsi ji před holím nabrousit nebo jsi ji použil ihned k holení?
Ryžo

Příspěvek od Ryžo »

citace: Je laskavější k pokožce, více změkčuje vousy.

Mám dotaz, nakoľko u mňa nastal informačný chaos.
Doteraz som sa tiež domnieval, že funkcia peny je okrem iného v zmäkčení fúzov. Nedávno som sa stretol s nasledujúcou informáciou:
"Obecně převažuje nesprávná idea ohledně funkce mýdla. Většina lidí si myslí, že mýdlo je určeno pro změkčení vousů, protože měkké vousy se nejsnadně ji holí. To není pravda. Mýdlo se používá ne proto, aby vousy změkčilo, ale aby dosáhlo úplně opačného efektu - aby vousy ztvrdly a zkřehly a tím pádem kladly břitvě odpor. Vous je, jak je dobře známo, trubička složená z žilkovité tkáně vyrůstající z kořínku, která vylučuje olejovité látky. Tyto látky pronikají vousem a činí ho měkčím a poddajným. V této přirozené podobě je velice těžké vous oholit břitvou a je to ještě těžší, pokud vousy dále změkčíte horkou vodou. Spousta lidí to tak dělá, proto se nemůžou di- vit, že jim přijde holení těžké. Kvůli tomu totiž vousy změknou a zplihnou, proto po nich břitva buďto přejede,
nebo je oholí pouze částečně, ohne je dozadu a přeřízne po délce, přičemž je povytáhne z jejich
lůžka, což udělá z holení bolestivý proces. Mýdlo má efekt opačný. Obsahuje buďto zásadité látky, uhličitan draselný nebo sodný, které se při namydlení vousů spojí s jejich oleji, neutralizují je a tím pádem učiní vousy tvrdými a křehkými, tedy snadněji oholitelnými."
(Za pomoc a obsahovou korekci děkuji členům fóra Břitva.cz)
zdroj:http://www.pravygentleman.cz/wp-content ... rychle.pdf
Väčšina sa väčšinou mýli. U mě dobrý.
Odpovědět

Zpět na „Techniky holení“