Začínáme

...kterak správně vymodelovati správné ostří pomocí kamene.
gilhad
Donátor
Příspěvky: 71
Registrován: 26 pro 2011, 00:21

Re: Začínáme

Příspěvek od gilhad »

Zatim stale jeste cekam, az dorazi vybaveni, ale presto jsem si trochu hral. Jak jsem si prilepil tu kuzi (zhruba 4x30 cm) na prkynko, tak jsem ji pekne a opakovane napustil kopytkovym olejem, az uz se to dal nevsakava (asi tak 6-10 pretrel steteckem a nehal na tom stat tenickou vrstvu oleje, dokud se nevsakla). Z boku bylo hezky videt, jak to postupne prochazi dal a dal, ted uz je to davno mastne i u sameho prkynka.

Vzal jsem svou favoritku po predchozim brouseni a zacal ji obtahovat, asi tak 200 tahu z kazde strany (vzdy tam, prez hrbet otocit, zpatky, prez hrbet ...) a vyzkousel na vlase (teda, zkousel jsem po kazdee padesatce, ale zajimavy je ten posledni vysledek) metodou znazornenou tady viewtopic.php?f=14&t=60&start=10#p3779. A co je dulezite, dosahnul priblizne stejneho vysledku :) Vlas dokazu podobnou rychlosti preriznout na kazdy pokus, kdyz hodne zpomalim a jdu doslova po milimetrech a davam si velky pozor, tak ho dokazu ohnout asi ve 2 ze 3 pokusu, v tom tretim (nebo kdyz se mi zaklepe ruka) ten vlas stejne uriznu, nebo aspon nariznu :)

Pri obtahovani na remenu to dela zvuk neco jako WHIIIIIIIIIIIIIIt kde WHII.. je pri tahu po remenu a to male t na konci je jak zvednu ostri pri obraceni (je tohle to to, co nekdo nazyval mlaskanim?)

Pujcil jsem si od taty mikroskop, ale strasne mi to s nim nejde, ma malou hloubku ostrosti a cokoliv posunout je neustaly boj, aby mi to neuteklo ze zorneho pole. Na prvni pohled ale nejsem nespokojen - brit sam ma asi 0.5 mm sirku, v mikroskopu zabere vetsinu zoneho pole, jsou na nem videt jeste ryhy (asi tak jedna vetsi na roztec rovnou sirce a asi dvacet vlasovych mezi tim), ale jsou pekne rovnobezne, zdaji se byt melke (tak doufam, ze casem se ztrati zcela) a hrot je hezky rovny, bez zubu a podivnosti. Mnohem vic a vetsich ryh je za hranou britu, v plose britvy, hrana britu je taky rovna a nevidel jsem zadny dalsi "schod" ktery by naznacoval, ze bych brousil pod ruznymi uhly. Jenm plocha britvy, ostra hrana, plocha britu, rovne ostri, nic vic. (Pravda, cekal jsem, ze uvidim i grot, ale bud ho nemam, nebo na to nemam zvetseni, nebo jsem slepy, bude to chtit jeste dost experimentovani, nez se naucim s tim plne zachazet).

Vzhledem k vysledku zkousky rezani vlasu uvazuji o tom, ze je mozna uz pomalu cas zkusit se i oholit, jen co sezenu stetku, mydlo a misku :) Asi to nebude jeste zdaleka spickovy vykon, ale uz by to nemusela byt ani katastrofa a aspon budu moci casem pozorovat, jak postupuju :)
Uživatelský avatar
PetrS
mentor
Příspěvky: 4418
Registrován: 14 lis 2008, 19:29
Bydliště: Česká Lípa

Re: Začínáme

Příspěvek od PetrS »

Tak a jsi náš.... :D
Grot v mikroskopu = černá čárka z jedné strany a zároveň stříbrná z druhé strany přesně na hraně břitu.
Ostatní okolo broušení a btahování už nejen zvládáš, ale taky víš co máš hledat a očekávat. Postupně vše zdokonalíš a od prvního holení nepožaduj oholení ale pouze holení.
Přeji Ti stále dobré ostří a vždy pevnou ruku.
Zdravím, Petr
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
adrspach
mentor
Příspěvky: 1772
Registrován: 05 pro 2008, 21:44

Re: Začínáme

Příspěvek od adrspach »

Jen se toho drz. Pozor jen at nedopadnes jak ti z nas co si obcas uzivaji brouseni vic nez holeni samotne.
Uživatelský avatar
PetrS
mentor
Příspěvky: 4418
Registrován: 14 lis 2008, 19:29
Bydliště: Česká Lípa

Re: Začínáme

Příspěvek od PetrS »

:lol: :roll:
8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
gilhad
Donátor
Příspěvky: 71
Registrován: 26 pro 2011, 00:21

Re: Začínáme

Příspěvek od gilhad »

adrspach: Pozde, uz se stalo :)
Uživatelský avatar
Radgost
admin
Příspěvky: 3418
Registrován: 13 lis 2008, 15:29

Re: Začínáme

Příspěvek od Radgost »

Muhehe :twisted:
gilhad
Donátor
Příspěvky: 71
Registrován: 26 pro 2011, 00:21

Re: Začínáme

Příspěvek od gilhad »

Vyprávění hrůzyplné o nákupu jednom internetovém

Mládenci i panny, starci nad hrobem i děti v kolébce, vážení kolemjdoucí! Zastavte se a slyšte příběh strašlivý, kterak jsem si na internetovém portálu ZBOŽÍ objednal a jak to nakonec dopadlo.

O tom, že nákupy na internetu v sobě mohou skrývat nejrůznější úskalí, nástrahy, ba dokonce i záludy asi už slyšel každý, leč lidé jsou nepoučitelní a znovu a znovu pokoušejí štěstěnu. Slyšte, lidé dobří, příběh strašlivý, při jehož čtení budou vámi zmítati mnohé emoce, o tom, kterak jsem se k tomuto riskantnímu, až hazardnímu kroku odhodlal i já, a kterak to vše nakonec dopadlo.

Jednoho krásného dne jsem pojal úmysl objednat si ZBOŽÍ přez internet. Nezastavil mě pláč starců ni děsuplné příběhy vyprávěné jen šeptem a doprovázené opatrnými pohledy přez rameno, mé odhodlání bylo nezlomné. Osedlal jsem svůj věrný prohlížeč a vyrazil na nezměrné pláně obchodu internetového. Byl jsem odhodlán kýžené ZBOŽÍ získat za kazdou cenu, i za tu nejnižší.

Po době, o níž raději nebudu ani mluvit, po cestě plné nástrah komerce i svodů bulváru jsem JE nakonec spatřil. Cudně skryto mezi mnoha sobě podobnými čekalo, až se zjevím já a prokážu, že jsem HO hoden. Když mé oči na NĚM prvně spočinuly, bylo mi jasno, že JE nemohu nechat v jámě lvové, obklopené nástrahami ze všech stran a že prostě musí být mé.

Hrdinně jsem se probil spletitými labyrinty registrace, odhodlaně vyplnil svou vlastní adresu a pak již jen čekal, zda mé usilí přinese své plody, opájeje se nádhernými představami a zpit touhou.

Pak však přišel ten osudný den, kdy byl můj spánek přetržen zvonkem a já byl surově vytažen vyhřátých peřin. Na chladné a nevlídné chodbě paneláku mi posel jakýsi vrazil do rukou nevzhledný balíček, využiv mé rozespalosti obral mě o celých 853 korun českých (nikoli však již slovenských) a zmizel v dálavách dříve, než jsem se stačil přesvědčit, co se v útrobách oné zásilky skrývá.

Opatrně jsem odstraňoval jednu vrstvu obalu za druhou, vzpomínaje na líčení lidí zlomených krutým osudem, kteří v situaci obdobné se nakonec dobrali zabalené cihly, někdy dokonce jen její půlky. Jak jen může někdo tak zklamat lidskou důvěru a místo očekávaného skvostu do vrstev papíru vložit cihlu?!?

Rozechvěle jsem rozbalil vrstvu poslední a zjistil, že toto není onen pověstný balíček s cihlou. To co bylo uvnitř nebyla cihla. Byl to kámen. Chvíli jsme na sebe koukali. On na mě, já na něj. Pak jsem, ó hrůzo, shledal, že je pokreslen tajuplnými symboly. Vzpoměl jsem si na jeden film, kde hrdina, obdržev nebezpečně vyhlížející balíček jej neprodleně umístil do nádoby plné vody, aby tak předešel výbuchu. Mám obdobně s obsahem naložit i já? Jistota je jistota. Zatímco jsem v kuchyni napouštěl vodu do nádoby, proběhly mi hlavou vzpomínky na mnohá anime, kde z obdobných předmětů vystupovali nejrůznější chapadlovití démoni a jiné stvůry. Rozhodl jsem se tedy nepřibližovat se k onomu předmětu bez něčeho hodně ostrého v ruce.

Zde přikládám snímky pořízené z bezpečné vzdálenosti a ptám se - zachovali byste se jinak, být na mém místě?
strana1a.JPG
strana2a.JPG

(Původně jsem to uložil i s většími obrázky zde:
http://www.abclinuxu.cz/blog/gilhadovin ... ernetovem/ )
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
Radgost
admin
Příspěvky: 3418
Registrován: 13 lis 2008, 15:29

Re: Začínáme

Příspěvek od Radgost »

:lol:
Uživatelský avatar
Radyx
admin
Příspěvky: 1078
Registrován: 21 lis 2008, 15:39
Bydliště: Praha

Re: Začínáme

Příspěvek od Radyx »

Zábavné čtení :lol:.
Zdá se mi to že je ten kámen bílý?
Neměl by být okrový?
gilhad
Donátor
Příspěvky: 71
Registrován: 26 pro 2011, 00:21

Re: Začínáme

Příspěvek od gilhad »

Je okrový a není šišatý, ale já fotit neumím a foťák se zjevně rozhodl upravit barevné zkreslení po svém a usoudil, že objekt uprostřed musí být bílý, aby se mu to snadno počítalo :(
Odpovědět

Zpět na „Techniky broušení na kameni“