Broušení nožů

Dotazy na vše co se holení týče.
pvysl

Re: Broušení nožů

Příspěvek od pvysl »

Děkuji Vám za Vaše rady ale možná bych tro měl rozvést a upřesnit - tak tedy brousím si převážně kuchařské može - Zwilling a dva Dicky (nerezka CrMo 58 HRC) , do teď jsem používal dvoustraný karborundum od Work-it (myslím 50 Kč v každém železářství) a dva dvoustranné Zwilling kameny 250/1000 a 3000/8000, následně filcák se středně hrubou a pak jemnou brusnou pastou a řemenem obtáhnout. Oholení chlupů na ruce je smozřejmost, nicméně jsem chtěl jít trochu dál a za nemalý peníz jsem si pořídil Norton Tri Hone Sharpener systém kde k tomu dodávají olej, což je prý za mořem velmi oblíbené. Jenže teď mám strach, abych to s tím olejem nebo naopak vodou nějak nedomrvil. Jde o to, že nebrousím denně a nevím co ten olej udělá třeba po měsíci. Jinak zanášením kamenů jsem právě měl na mysli obroušené kousky oceli, které "zanáší" vlastní strukturu kamene.
Naposledy upravil(a) pvysl dne 22 bře 2012, 23:07, celkem upraveno 1 x.
Radyx
admin

Příspěvek od Radyx »

U syntetik co zmiňuješ, pokazit nic nemůžeš pokud dodržíš to co výrobce doporučuje, tj. u vodních vodu a u olejáků olej. Tady netřeba mít obavy. U příroďáků je to trochu složitější.
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Moc díky ingsouta, za nabídku.
Protože už delší dobu brousím nože ručně a to i do řeznictví a tak abych se nemusel dřít růčo, tak jsem si pořídíl Woodster WG 08 brusku, což je menší a mladší bráška Tormeka. Na takové to domácí "žvýkání" mi to bohatě stačí a nože se teď brousí jedna radost. Přípravky a nastavení úhlů jsou k němu taky a tak i velké řeznické nože jsem na něm v pohodě brousil.
Zdravím, Petr.
8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

to Adršpach -
kdyby tak byl Shapton 30k fialkový, levně, origoš matroš... (ne na skle) :cry:
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
ater
mistr brusič

Příspěvek od ater »

Ahoj Pvysl,

ZWILLING kameny jsou japonské vodní kameny a měl by jsi je používat s vodou, s olejem nikdy. Carborundum se dá použivat s vodou, olejem i petrolejem. Pokud jde o Norton Tri Hone Sharpener tak to jsou olejové kameny, ale podle mě u nich vodou nic nezkazíš, možná jen nezískáš tak dobrý výsledek.

Já na skoro všechny své kameny používám vodu. Vyjímkou jsou jen některé staré olejové kameny (CF). Při broušení s olejem se dá dosáhnout trochu lepšího výsledku na kameni, kterému olej nevadí, ale nevýhody:

1. Některé kameny se ucpávají a to hrozně otravuje (třeba olejový lansky 3k je skoro nepoužitelný jak rychle se ucpává)

2. Když jednou kamen použiješ s olejem tak je dost těžké ho ještě někdy používat jen s vodou, olej se z kamene hodně těžko dostává a tak většinou pak skončíš u vody s jarem

3. Je nepraktické brousit na několika kamenech s vodou a na několika s olejem, musíš si pořád mít ruce, to co brousíš aby jsi si nekontaminoval vodní kameny

4. S olejem musíš víc dávat pozor aby jsi nezašpinil střenky a obecně tím vyrobíš víc nepořádku (i když to vadí asi spíš těm co bydlí v bytě).

5. Budeš muset mít víc věcí na rovnání kamenů, diamantové brousky (dmt, atoma atp.) jsou po použití na olejových kamenech zanášejí a nemůžeš je pak použít na vodní kameny (prakticky ani na broušení). Pokud budeš mít desku na rovnání z žuly tak ta do sebe olej nasákne (některé druhy míň , některé víc) a na vodní kameny je pak taky nemůžeš použít.

Podobného výsledku jako s olejem na některých kamenech dosáhneš když použiješ směs jaru a vody.
ater
mistr brusič

Příspěvek od ater »

Různé hojně dostupné břidlice (DT, LM atp.) a nebo číňan 12k nejsou až zase tak drahý, spíš je to i tom jak moc kámen bere, pokud málo a není vzácný tak není drahý. Často kvalitní JNAT 1k až 3k je o dost dražší než syntetický 10k. Celkově jsou ceny kamenů ještě složitější ...

Za finishery na nože považuju kameny od 6k a často na nože z kvalitního materiálu používám i 13k kameny.
Ivánek

Příspěvek od Ivánek »

ater píše: ZWILLING kameny jsou japonské vodní kameny a měl by jsi je používat s vodou, s olejem nikdy. Carborundum se dá použivat s vodou, olejem i petrolejem. Pokud jde o Norton Tri Hone Sharpener tak to jsou olejové kameny, ale podle mě u nich vodou nic nezkazíš, možná jen nezískáš tak dobrý výsledek.
4. S olejem musíš víc dávat pozor aby jsi nezašpinil střenky a obecně tím vyrobíš víc nepořádku (i když to vadí asi spíš těm co bydlí v bytě).
.
Trošku jsem citát zkrátil.
Taky jde použít olej s petrolejem, když už nechcete na brousek plivat. Co se týče znečištění nože. Nejdříve si změřím úhly, pak celý nůž zabalím do papírové krepové pásky, takže kouká jen fazetka a kousek čepele. Potom teprve začínám s broušením. Taky je dobré, u zavíracích nožů zapatlat vše okolo nýtku třeba silikonovou vazelínou, aby se tam nedostalo brusivo. Nůž se v případě kontaminace nehezky otevírá.
pvysl

Příspěvek od pvysl »

To Ater
Díky moc, konečně jsem dostal takřka vyčerpavající odpověď, která mi tak trochu potvrdila co jsem si myslel - olej na kameni je v podstatě zbytečný a profit nevyváží negativa. Ještě jednou díky a přeji pevnou ruku
Radyx
admin

Příspěvek od Radyx »

Pvysl, nerad bych narušil tvůj závěr o oleji, ale musím. Jsou druhy kamenů např. Arkansasy které vykazují po staletí nejlepší výsledky s olejem a hodí se rovněž na nože. Tak že olej na kameni zbytečný není, to by se nepoužíval jak v minulosti tak v současnosti, záleží prostě na kameni.
Radgost
admin

Příspěvek od Radgost »

I na dalších příodňácích lze brousit s olejem. Např. na ChF. V tomto případě se jedna o stejnou horninu jako A, tedy novaculite.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní dotazy“