Něco málo o broušení břitev a 日本剃刀 od Kousuke Iwasakiho. Sepsáno v 1. měsíci 38. roku éry Showa: http://strazors.com/uploads/images/arti ... misori.pdf
Zajímavé čtení, které může být inspirující i dnes.
Zajímavé odkazy
Re: Zajímavé odkazy
Mohu posuzovat jen podle toho co mi Google překladač umožnil,
ale co je zde napsáno, svědčí o dlouhém času stráveném při broušení. Moc by mně zajímala možnost vidět výsledek jeho broušení. Asi bychom si mohli hodně dlouho povídat nad detaily... Například s částí o prášení při broušení naprosto souhlasím a na mnohé další věci se díváme stejně. Obdiv k Panu Brusiči.
ale co je zde napsáno, svědčí o dlouhém času stráveném při broušení. Moc by mně zajímala možnost vidět výsledek jeho broušení. Asi bychom si mohli hodně dlouho povídat nad detaily... Například s částí o prášení při broušení naprosto souhlasím a na mnohé další věci se díváme stejně. Obdiv k Panu Brusiči.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Pan Brusič už, bohužel, není. Měl PhD v metalurgii. Pocházel z rodiny výrobců čepelía mimo jiné byl jmenován Oficiálním inspektorem čepelí v Císařské pokladnici v Naře (volný přklad). To znamená, že o výrobě čepelí a jejich broušení skutečně něco věděl.
Nejsmutnější je, že nejvzácnější znalosti odchází s nejvzácnějšími lidmi...
Slovo které nám zanechají, byť sebemoudřejší, je jenom mapa kudy kráčet, ale teprve prošlapané boty poutníka přinášejí poznání...
Slovo které nám zanechají, byť sebemoudřejší, je jenom mapa kudy kráčet, ale teprve prošlapané boty poutníka přinášejí poznání...
Na každý pád mě tam zaujalo několik věcí:
- údržba řemene. Jednou za 2 týdny přebrousit smirkem
- obtahování na "plátěném" řemenu s oxidem chromičitým. Že věděl o holičích, kteří udrožováním břitvy na tomto "řemenu" zvládli 1000 oholení s jednou břitvou, než ji museli dát na kámen
- závěrečné "potánnutí" břitvy po kameni rovnoběžně s břitem (naprosté finále broušeni, po obtažení na řemenu).
Co jsem zjistil vlastně až v souvislosti s tímto článkem je, že při broušení nepoužívají kameny různých hrubosí jako u nás, ale mají jeden kámen a hrubost/grit řídí tím, jakou nagurou dělají slurry....
A poznatek, že brousit se má jen večer za deště, to už je "jen" takový japonský maximalismus/fanatismus.
- údržba řemene. Jednou za 2 týdny přebrousit smirkem
- obtahování na "plátěném" řemenu s oxidem chromičitým. Že věděl o holičích, kteří udrožováním břitvy na tomto "řemenu" zvládli 1000 oholení s jednou břitvou, než ji museli dát na kámen
- závěrečné "potánnutí" břitvy po kameni rovnoběžně s břitem (naprosté finále broušeni, po obtažení na řemenu).
Co jsem zjistil vlastně až v souvislosti s tímto článkem je, že při broušení nepoužívají kameny různých hrubosí jako u nás, ale mají jeden kámen a hrubost/grit řídí tím, jakou nagurou dělají slurry....
A poznatek, že brousit se má jen večer za deště, to už je "jen" takový japonský maximalismus/fanatismus.
Zaprášené CF co jinak má 16K a více podle úpravy povrchu, Ti udělá z již skoro hotové zrcadlové fazetky s krásně rovnou hranou břitu, pěkné karpaty a vydroleninu...HonzaS píše: A poznatek, že brousit se má jen večer za deště, to už je "jen" takový japonský maximalismus/fanatismus.
Předchozí umývání není moc účinné...
Tož zas až takový fanatik nejsu, ale sedmý infarkt by mně vzal když se práší a nejde to a nejde to a nej.....
Hm, rozumím.
Další, co mě dostalo, jsou ty síly, které zmiňujě při broušení kamisori:
hrubé broušení - 16.5kg
střední hrubost - 1.65kg
finish - 165g
strhnutí grotu - 165g
dokončení břitu - vlastní váha břitvy.
Těch 16.5kg, to mě hlava nebere.
Další, co mě dostalo, jsou ty síly, které zmiňujě při broušení kamisori:
hrubé broušení - 16.5kg
střední hrubost - 1.65kg
finish - 165g
strhnutí grotu - 165g
dokončení břitu - vlastní váha břitvy.
Těch 16.5kg, to mě hlava nebere.
A to ještě neznáš potřebnou šintoistickou modlitbu, nutnou pro dosažení správného výsledku!!!
何もがありません何もがありません.でも時々何かことができます.
Teď doufám, že jsem to poskládal aspoň trochu dobře. Už jsem všechno zapomněl.
Teď doufám, že jsem to poskládal aspoň trochu dobře. Už jsem všechno zapomněl.
Pro nás křesťany bych to viděl spíš nějak takto:
Kamene náš,
jenž jsi namočený,
obnov ostří mé,
naostři břitvu mou,
ať mám dobré oholení,
jak v pondělí tak i v neděli.
Kamene náš,
jenž jsi namočený,
obnov ostří mé,
naostři břitvu mou,