Zdravím pánové,
jsem tady nový a měl bych prosbu ohledně brusných past. Kromě zmiňovaných past DOVO apod. jsem narazil na tyto stránky http://www.brusivo-luko.cz/cz/brusivo/lestici-pasty/ a některé další. Je tam velký výběr různych past a cena je zanedbatelná (zvláště k velkému množství v balení). Rád bych se zeptal, zda jsou některé z těchto past použitelné, případně proč ne.. jinak jsem trošku popátral a našel po pradědovi specialní dřevěnou krabičku na holení se zrcadlem uvnitř + 5 krásných břitev a obtahovák bez chybičky, s jednou z nich se už bez problému holím, velká paráda:-) u kamaráda na chalupě další hrst břitev a asi 6 kamenů na broušení... hotová nadílka:-) fotky přidám později po renovaci. díky moc
dotaz na brusné pasty
Re: dotaz na brusné pasty
Ahoj,
pasty to nejsou špatné. Ale většina je asi dost hrubých. Nemam od Unipolu velikosti zrna k jednotlivým pastám a na jejich WEBu to nevidím. Na uhlíkové a nerez oceli je jejich finišovací pasta myslím UNIPOL 1835.
Já bych raději šel do chrom oxidu (Cr2O3, koupit se dá v chemických potřebách / laboratnorní technika nebo v potřebách pro malíře - používá se na zelenou barvu) a ještě jemňější (pod 1um) je oxid ceřičitý (CeO2) nebo oxid cínatý (SnO).
pasty to nejsou špatné. Ale většina je asi dost hrubých. Nemam od Unipolu velikosti zrna k jednotlivým pastám a na jejich WEBu to nevidím. Na uhlíkové a nerez oceli je jejich finišovací pasta myslím UNIPOL 1835.
Já bych raději šel do chrom oxidu (Cr2O3, koupit se dá v chemických potřebách / laboratnorní technika nebo v potřebách pro malíře - používá se na zelenou barvu) a ještě jemňější (pod 1um) je oxid ceřičitý (CeO2) nebo oxid cínatý (SnO).
Přidám ještě jeden názor. Když použiješ práškové abrazivo konkrétní hrubosti a vlastní pojivo (pokud jej použiješ) tak máš brusnou pastu plně pod kontrolou.
Na dlátka používám řemen na klacku s "nějakou" zelenou brusnou pastou. Rozdíl je už v tom, že se pasta v takových blocích blbě nanáší tak, aby byla všude rovnoměrná. Vytváří mi pak na řemenu ostrůvky silnější a slabší vrstvy. Asi by to šlo nahřát a nějak roztírat pro ten účel to stačí. Břitvu bych si na to ale nedal, pro ni je lepší mít rovnoměrnou vrstvu na podkladu a k tomu jsou dobré prášky. jak píše Ater.
Na dlátka používám řemen na klacku s "nějakou" zelenou brusnou pastou. Rozdíl je už v tom, že se pasta v takových blocích blbě nanáší tak, aby byla všude rovnoměrná. Vytváří mi pak na řemenu ostrůvky silnější a slabší vrstvy. Asi by to šlo nahřát a nějak roztírat pro ten účel to stačí. Břitvu bych si na to ale nedal, pro ni je lepší mít rovnoměrnou vrstvu na podkladu a k tomu jsou dobré prášky. jak píše Ater.
Diky moc pánové!
Jestli dovolíte, zkusím ted zrekapitulovat jak jsem pochopil postup a případně mne prosím opravte. Připravil jsem obtahovací řemen z vojenského opasku. Hladkou stranu nechám jak je a zaleštim s troškou oleje. hrubší stranu natřu pajcunkem (olej, popel, křída?), zaleštím a natřu směsí práškového chromoxidu a oleje(?), zaleštím... moc díky za rady!
Jestli dovolíte, zkusím ted zrekapitulovat jak jsem pochopil postup a případně mne prosím opravte. Připravil jsem obtahovací řemen z vojenského opasku. Hladkou stranu nechám jak je a zaleštim s troškou oleje. hrubší stranu natřu pajcunkem (olej, popel, křída?), zaleštím a natřu směsí práškového chromoxidu a oleje(?), zaleštím... moc díky za rady!
Pokud budeš mít pajcunk z křídy, tak naco ten chromoxid? Dej si buď jedno, nebo druhé.
671 grains of diplomacy-.50 BMG
Jak píše Zipíno, křída či popel je již brusivo, netřeba tam dávat nic dalšího.
Než se budeš dále ptát tak projdi vlákna:
pajcung
viewtopic.php?f=11&t=26
oxid chromitý
viewtopic.php?f=12&t=80
obtahovací řemen, str. 2
viewtopic.php?f=11&t=198
Tam najdeš odpovědi.
Než se budeš dále ptát tak projdi vlákna:
pajcung
viewtopic.php?f=11&t=26
oxid chromitý
viewtopic.php?f=12&t=80
obtahovací řemen, str. 2
viewtopic.php?f=11&t=198
Tam najdeš odpovědi.
Ahoj shaman11,
vítám Tě zde mezi Břitevníky. Základem je rovný kvalitní řemen a dobře nabroušená Břitva na kamenech.
Po kamenech Ti dost dlouho vydrží hladká strana řemene a teprve poté přecházíš na zadní stranu. Ta sama o sobě už funguje jako dost "ostrá" na obtahování. Podku přidáš obtahovací pastu, tak na již opotřebované Břitvě dosáhneš rychleji ostrosti, ale stejně rychle spotřebuješ poslední zbytky ostří. Pak opět znovu na kameny.
Tedy pasta je jenom meziobdobí, nikoliv základ obtahování.
Zdravím, Petr.
vítám Tě zde mezi Břitevníky. Základem je rovný kvalitní řemen a dobře nabroušená Břitva na kamenech.
Po kamenech Ti dost dlouho vydrží hladká strana řemene a teprve poté přecházíš na zadní stranu. Ta sama o sobě už funguje jako dost "ostrá" na obtahování. Podku přidáš obtahovací pastu, tak na již opotřebované Břitvě dosáhneš rychleji ostrosti, ale stejně rychle spotřebuješ poslední zbytky ostří. Pak opět znovu na kameny.
Tedy pasta je jenom meziobdobí, nikoliv základ obtahování.
Zdravím, Petr.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Díky za uvítání a pomoc! Vlákna jsem prošel. Mám poslední otázku, slibuju Je to tak, že pajcunk slouží i jako podklad pod brusnou pastu, ale některé pasty podklad nepotřebují? tímto končím své všetečné dotazy a jdu vyzkoušet novou štětku! Thank you all, gentelmen