...moje první břitva...

Všeobecné dotazy na břitvy
Odpovědět
ater
mistr brusič

Re: ...moje první břitva...

Příspěvek od ater »

Dík kono. Už dlouho se chystám na nějaké kameny vyrazit, ale zatím co jsem zkoumal geologické mapy tak mi přišlo, že to nebude až tak snadný něco najít.
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Tak tak Kono.
to je právě ten fajný kotouč a já používám mašinku co si můžeš prohlédnout tady.
Je to moc šikovný pomocník.
8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
adrspach
mentor

Příspěvek od adrspach »

Asi brzo zjistis ze kvalitni (a i primerene drahy) kamen se da zdrbat i mene kvalitni masinkou.
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Máš pravdu Adršpachu,
je to hlavně o přístupu k broušení a taky je to v rukách.
Kde není z hůry dáno, ani mašinka ze zlata nepomůže... :D
8-)
kono

Příspěvek od kono »

...Petře,já tu tvou mašinku znám,kolega si jí kupoval právě na výbrus fazetky na nože,ale když zjistil,že jí zastaví palcem,tak se jí chtěl zbavit...nakonec si jí nechal,hlavně kvůli tomu koženému kotouči...Adršpachu,máš pravdu,někdo může mít vybavení za miliony,ale pokud schází cit a zručnost a podle mě hlavně chuť se něco naučit,tak je mu veškerá technika ,s prominutím,k h...u...jak je to přísloví:Komu není z hůry dáno.... :D
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Síla přítlaku motoru a tím i prokluzu je nastavena váhou motoru a hřídel funguje jako prokluzová spojka. Tento stroj není určen na stavbu výbrusů a hrubé opracovávání čepelí (ani Břitev), ale na jemné broušení a závěrečné finišování postaveného ostří. Tam je naopak ten prokluz právě velmi potřebný a užitečný. Na výbrusy je dobrá pásovka - ta zároveň i chladí, když není silové broušení pod vodou. Nožíři by mohli povídat... :ugeek:
8-)
Peters

Příspěvek od Peters »

Zdravím všechny zde. Už dlouho pročítám toto fórum a je jedním slovem skvělé. Také já jsem se rozhodl, že si pořídím břitvu a začnu se holit tímto nádherným způsobem. Vždy jsem obdivoval svého dědu, který se ještě v 83 letech holil brávůrně břitvou a to i přesto, že měl tvář plnou vrásek. Doufám, že se to také jednou naučím s Vaší pomocí. Bohužel, dědovu břitvu jsem do dneška nikde nenašel, proto jsem se rozhodl pořídit si novou. Vybral jsem DOVO Solingen Carpe Diem 114583, tak doufám, že jsem nevybral špatně. Jak jsem na tomto fóru zjistil, tak je potřeba nechat břitvu nabrousit, tak se budu muset obrátit na mistra Petra a to ne jen ohledně broušení, ale i ohledně obtahovacího řemene a pak se jen učit, učit a zase učit. Teorii jsem s Vaší pomocí několikrát přelouskal a tak se těším, až břitva příjde. Ještě jednou díka za toto fórum a rady na něm, je to tady jako z jiného světa, ostrova pohody v tomhle uspěchaném světě. Ještě jednou všechny zdravím Petr.
Radgost
admin

Příspěvek od Radgost »

Ahoj Petersi,
vítej na fóru. Co se břitvy Carpe Diem týče, vybral sis dobře - doufejme tedy, že nemáš extrémně tvrdé vousy. :-)
Vůbec břitvy zn. DOVO platí za kvalitní.
Co se týče jejího nabroušení, neznamená automaticky, že ti přijde tupá. Konkrétně nových břitev Carpe Diem mi prošlo rukama několik kusů a všechny byly perfektně ostré.
Přeji pevnou ruku.
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Ahoj Petersi,
Dovo je sázka na kvalitu. Vyzkoušej si, jak bude nová Kráska holit a pokud by tahala, tak ji stačí poslat. Ostatní probereme přes SZ.
Přeji Ti stále dobré ostří a vždy pevnou ruku.
Zdravím, Petr.
8-)
Peters

Příspěvek od Peters »

Díky za radu ohledně nové břitvy, už se nemůžu dočkat až příjde, pak ji vyzkouším a uvidím.
Odpovědět

Zpět na „Břitvy“