Vhodná břitva?

Všeobecné dotazy na břitvy
Odpovědět
sabalos

Vhodná břitva?

Příspěvek od sabalos »

Zdravím,

Nedávno jsem se nadchnul představou, že se budu holit břitvou. Pořídil jsem si jednu, kterou jsem se pokusil vyčistit a vyleštit. Můj dotaz zní, myslíte si, že bude použitelná k holení pro začátečníka? Z toho mála, co jsem tady na foru přečetl, je mi jasné, že se asi bude muset nechat nabrousit.

Dan,
Brno
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
PetrS
mentor

Re: Vhodná břitva?

Příspěvek od PetrS »

Ahoj sabalos,
vítám Tě mezi Břitevníky. Tvoje rozhodnutí oholit se Břitvou jsi krásně zahájil koupí své První a jejím zušlechtěním. Škoda, že jsi nepřidal fotky jak vypadala před renovací, ale i tak je vidět kolik poctivé práce jsi jí věnoval než se stala Kráskou. Pro holení je zapotřebí aby byla skutečně ostrá, protože jinak budeš mít tváře odřené jak od šmirglu a hrozí šmik. Zatímco ostrá Břitva jede po tváři úplně zlehounka a bere pouze vousy a vše ostatní na tváři necháva netknuté. Pro vyzkoušení a též začátky holení je velikost Tvojí Krásky dostačující ale pro pravidelné holení je pohodlnější velikost cca 5/8 a výš. Stejně jako většina z nás, si postupně pořídíš několik různých velikostí a budeš zkoušet která je pro Tebe nejvýhodnější. Každopádně jsi začal svůj vstup do Břitevnického života tou nejlepší cestou.
Přeji Ti stále dobré ostří a vždy pevnou ruku.
Zdravím, Petr.
8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Vlcak
Donátor

Příspěvek od Vlcak »

Ahoj sabalosi,
tvá břitva je opravdu pěkně vyčištěná, vyleštěná. Moc jít to sluší.
Čepel je poměrně úzká. Dle poměrů délky a šírky tipuji, že má něco mezi 2/8 a 3/8 palce.
O stavu vlastního břitu se dá jen spekulovat, ale určitě bude potřebovat nějaký ten kámen a ruku člověka, který již nějakou tu břitvu nabrousil, aby se dostal do perfektní kondice a nabídnul ti bezva oholení.
Pak mýdlo, štětku, nějakou tu misku a můžeš si vyzkoušet svůj první břitevnický zážitek, když se ostrá čepel tvé krásky držená pevnou rukou, poprvé trochu nervózně dotkne tvé tváře. A vznikne pouto a láska k holení.
Přeji hodně zdaru a dej vědět jak sis to užil až ten okamžik přijde.
sally

Příspěvek od sally »

Dobrý večer prajem. Po návšteve druhej starej mamy som "zdedil" po dedkovi jeho výbavu na holenie. Až na remeň bola zabalená vo vkusnej škatulke so zrkadlom, no proste krása :oops: Chcem sa s vami podeliť o svoju radosť - dúfam, že to dávam do správnej témy. Len ma mrzí, že brúsny kameň je poškriabaný - čo s ním? V šuplíku som našiel ešte jednu britvu - neskutočne hrdzavá čepeľ, poškodené črienky... dá sa ešte zachrániť? Asi už len ako zbierkový kus, mám pravdu?

Obťahovací remeň je z jednej strany už notne dorezaný - otec mi vravel, že sa skúšal holiť britvou keď bol na strednej a nedopadlo to dobre, tak to bude asi spomienka na tie doby. Remeň som otočil na ruby a druhú stranu vybrúsil až na šmirgel 800, napustil olejom a teraz nechávam cez noc vsiaknuť. Potom príde na rad pajcunk, tak uvidíme či sa mi ho podarí oživiť. :)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
adrspach
mentor

Příspěvek od adrspach »

Tak kamen vypada dobre, kotvy kdyz se vycisti tak by mohli jete pekne slouzit, britvy jsou spis na mensi doholeni a u te Pumy si nejsem jistej jestli neni chycena celuloidovou hnilobou. Zkus ocistit a uvidis. Moc pekne dedictvi.
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Gratuluji sally k získání rodinného pokladu.
Obě Břitvy se dají zprovoznit aby Tě holily k plné spokojenosti. Jen ten celuloid, to je prevít. Ale i to se dá řešit. Každopádně máš krásný poklad po svých předcích.
8-)
sally

Příspěvek od sally »

PetrS - smiem sa spýtať ako vyriešiť problém s celuloidom? Prebehol som celuloidovú hnilobu googlom (vrátane angličtiny) a vypľulo mi to, že je to prakticky neliečiteľné - len sa zbaviť pôvodných črienok.

Veľká vďaka za gratulácie - mám z tohto nálezu veľkú radosť :) A to mám ešte jednu britvu sľúbenú od pratety mojej snúbenice :)
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Tak tak - původní střenky dát pryč a čepel tak zachránit před naprostou zkázou.
Dnes jsem na setkání s kolegy v Praze držel stejně nemocnou Břitvu a tam to bylo totéž - střenky relativně zachovalé ale vše kovové na Břitvě (i nápis na střenkách) byly zasaženy silnou rzí ze střenek. A to byla Břitva nedávno vyčistěná a naleštěná. Je to neštěstí ale bez střenek se dá čepel zachránit. :cry:
8-)
Odpovědět

Zpět na „Břitvy“