Ahoj buggi7,
vítám Tě mezi přáteli ostrosti nejvyšší.
Plně se připojuji ke kolegům, kteří Ti alespoň ve zkrácené verzi popsali problematiku s výběrem kamene a možnosti dosažení ostrosti na Břitvě. Protože není "univerzální" kámen na kterém dokážeš zároveň odbrousit zuby, postavit nový břit a poté dosáhnout kvalitní ostrosti, tak nezbývá než si pořídit alespoň základní škálu kamenů aby jsi mohl projít všemi fázemi broušení. Po nabroušení se ostrost každým holením spotřebovává a tak se používá obtahovací řemen pro obnovení ostrosti. Na řemenu se nedá Břitva nabrousit, pouze se obnovuje ostrost která byla dříve dosažena broušením na kamenech. Hladká kůže obnovuje ostrost velmi jemně ale po spotřebování části břitu již trvá podstatně déle než se ostrost obnoví a pak se používá obtahvoací pasta. Ta sice dokáže rychleji obnovit ostrost, ale zároveň Ti stejně rychle spotřebuje poslední zbytky ostří a Břitva musí opět na kameny. To je doba v rozmezí cca 1/2 až celý rok. V tomto čase máš možnost sledovat jak se ostří postupně zlepšovalo, holení bylo vynikající a poté se začalo vše pozvolna zhoršovat. Aby jsi mohl detailně sledovat vývoj ostří, tak je dobré používat nějaké "zvětšovadlo" které Ti ukáže jak na tom ostří je. Zvětšovadlo je dobrým pomocníkem při broušení aby jsi viděl kam až jsi při broušení postoupil.
Doporučuji Ti aby jsi ještě několikrát pročetl různé diskuze ohledně broušení. Je tam toho popsaného opravdu hodně a s přibývajícími zkušenostmi, Ti začnou jednotlivé příspěvky dávat jiný smysl.
Zdravím, Petr.
Problém pri prvom holení britvou
Re: Problém pri prvom holení britvou
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Ďakujem vám za odpovede chlapi.
Začína sa to na moju smolu škaredo komplikovať To som sa len chcel vychutnať klasicke holenie....
PetrS: Ako dlho trva kým naostríš britvu? Už vážne zvažujem že ti ju pošlem, lebo takýmto tempom sa ňou ani cez vianoce nebudem holiť (Chcel som veci urýchliť a preto som objednal kameň...nakoniec mi bude na nič....)
Opravedlnujem sa za OT ale trošku ma to zarmútilo (toľko chybných rozhodnutí v jeden týžden).
Začína sa to na moju smolu škaredo komplikovať To som sa len chcel vychutnať klasicke holenie....
PetrS: Ako dlho trva kým naostríš britvu? Už vážne zvažujem že ti ju pošlem, lebo takýmto tempom sa ňou ani cez vianoce nebudem holiť (Chcel som veci urýchliť a preto som objednal kameň...nakoniec mi bude na nič....)
Opravedlnujem sa za OT ale trošku ma to zarmútilo (toľko chybných rozhodnutí v jeden týžden).
Klídek a pohoda.
Udělal jsi dobrá rozhodnutí.
1) dobře jsi se rozhodl, že si vyzkoušíš holení Břitvou
2) dobře jsi se rozhodl zakoupit pěknou Břitvu
3) dobře jsi se rozhodl zakoupit obtahovací řemen
4) dobře jsi se rozhodl zakoupit kvalitní kámen Rozsutec.
Je sice ve stavu ve kterém Ti přijde pro broušení Břitev nepoužitelný, ale pokud jej zalapuješ, tak budeš mít dobrý kámen. V surovém stavu je velmi dobrý pro veškeré domácí broušení nožů.
Teď už je zapotřebí doladit jednotlivé části sestay na holení, aby bylo vše tak jak má být a poté si budeš vychutnávat holení Břitvou k plné spokojenosti.
Co se týká termínu broušení, tak je to dost problém protože jsem zavalený prací a tak mám dodací lhůty poněkud delší (spíše dlouhé).
Pokud budeš mít zájem o nabroušení, tak mi napiš na můj email a probereme ostatní.
Zdravím, Petr.
Udělal jsi dobrá rozhodnutí.
1) dobře jsi se rozhodl, že si vyzkoušíš holení Břitvou
2) dobře jsi se rozhodl zakoupit pěknou Břitvu
3) dobře jsi se rozhodl zakoupit obtahovací řemen
4) dobře jsi se rozhodl zakoupit kvalitní kámen Rozsutec.
Je sice ve stavu ve kterém Ti přijde pro broušení Břitev nepoužitelný, ale pokud jej zalapuješ, tak budeš mít dobrý kámen. V surovém stavu je velmi dobrý pro veškeré domácí broušení nožů.
Teď už je zapotřebí doladit jednotlivé části sestay na holení, aby bylo vše tak jak má být a poté si budeš vychutnávat holení Břitvou k plné spokojenosti.
Co se týká termínu broušení, tak je to dost problém protože jsem zavalený prací a tak mám dodací lhůty poněkud delší (spíše dlouhé).
Pokud budeš mít zájem o nabroušení, tak mi napiš na můj email a probereme ostatní.
Zdravím, Petr.
Ešte ma napadla jedna vec o ktorej som sa nezmienil.
Vraj mám tvrdé strnisko (pre porovnanie Astra platinum mi vydrží 5-6 oholení a potom už nepríjemne ťahá).
S tou britvou nie je problém oholiť chply na ruke alebo nohe. Aj tak platí že ju treba nabrúsiť na kameni?
Vraj mám tvrdé strnisko (pre porovnanie Astra platinum mi vydrží 5-6 oholení a potom už nepríjemne ťahá).
S tou britvou nie je problém oholiť chply na ruke alebo nohe. Aj tak platí že ju treba nabrúsiť na kameni?
Chlupy na ruce nebo noze holí břitva sundaná z kamene Naniwa SS hrubost #1000. Na holení je to dobrý až tak od kamene hrubosti #8000. Připravená je třeba když bere chlupy bez toho, že by jsi se dotýkal kůže na ruce (tj. jsi třeba 3mm nad kůži) a přitom je neohýbá.
Presne tak. Popripade se dela jeste "vlasova zkouska" .. nekde je tady video, ne?
"Byt zarostly je zvireci. Oholeni je znakem vyssi civilizace." Orig.: "Alles Behaartsein ist tierisch. Die Rasur ist das Abzeichen höherer Zivilisation."Arthur Schopenhauer, nemecky filosof, (* 22.2.1788 - † 21.9. 1860)
Britva je už nabrúsená a vlasovým testom prechádza bez problémov, len som narazil na dva problémy:
1. neviem si oholiť ľavú polovicu tváre - neviem udržať rovnaký sklon britvy voči tvári pri ťahaní;
2. na veľkej ploche tváre (líca) dostane britva taký široký záber, že ťahá....čo mám s tým robiť?
1. neviem si oholiť ľavú polovicu tváre - neviem udržať rovnaký sklon britvy voči tvári pri ťahaní;
2. na veľkej ploche tváre (líca) dostane britva taký široký záber, že ťahá....čo mám s tým robiť?
Používej jen kratičké tahy na malé ploše tváře - při těch udržíš správně nastavený sklon čepele a na dalším kousku tváře už je zase jiný sklon čepele a zase kratičké tahy.
Pokud Břitva tahá - není ještě dokonale nabroušená.
Levou stranu tváře trénuj pomocí čepele na které jsi ostří zalepil páskou aby jsi se nepořezal.
POZOR - OSTŘÍ LZE PŘILEPOVÁNÍM PÁSKY POŠKODIT - PŘILEPOVAT VELMI OPATRNĚ Namydli tváře a vše dělej jako by byla čepel ostrá. Bez pěny nepoznáš kde skutečně "holíš".
Pokud Břitva tahá - není ještě dokonale nabroušená.
Levou stranu tváře trénuj pomocí čepele na které jsi ostří zalepil páskou aby jsi se nepořezal.
POZOR - OSTŘÍ LZE PŘILEPOVÁNÍM PÁSKY POŠKODIT - PŘILEPOVAT VELMI OPATRNĚ Namydli tváře a vše dělej jako by byla čepel ostrá. Bez pěny nepoznáš kde skutečně "holíš".
Ja jako novacek, co resi podobne problemy, bych doporucil zkusit i levou ruku. Jde to lepe, nez jsem predpokladal. Jen pri soustredeni se na tvare nezapomen na prsty, muj malicek si to uz bude pamatovat