Belgické brusné kameny - Coticule/BBS

...Naniwy, nagury, břidlice, coticule, Charnley Forest, etc., etc...
Odpovědět
kono

Re: Belgicke Brusne Kameny - Coticule/BBS

Příspěvek od kono »

¨...ahoj pánové,mistři neostřejšího z ostrých...nevím,jestli je to slepá ulička,ale kdysi jsem dostal oboustranné kameny (carborundum),jeden je 300x600 grit a ten druhý 1000x3000...oba byli totálně zasrané od oleje (dnes na ně používám regulérní slinu),zkoušel jsem je vyčistit ředidlem,odmašťovačem a nic...nakonec jsem je přiložil k nádobí do myčky a dodnes slouží...nevím,jestli by se takhle daly vyčistit i přírodní kameny...kdo ví???...
adrspach
mentor

Příspěvek od adrspach »

Zalezi na to jake pokud se bavime o belgicanech tak ano. Jinak ted jeden moc pekny probehl.
http://www.ebay.co.uk/itm/160826719124? ... 1423.l2649
Radgost
admin

Příspěvek od Radgost »

Opravdu "moc pěkný". :twisted:
leachim

Příspěvek od leachim »

Mam otazku na majstrov britevnikov. Preco nepouzivat olej na belgicana? Na mojom starom kameni bol dokonca original vytlaceny napis "Echt Belgischer Ollstein".
Mne to s olejom celkom ide. Z historickeho pohladu sa mi to tiez pozdava. Ked ho tak pouzivali desiatky rokov a mali dobre vysledky, pride mi zbytocne teraz jarom zdlhavo vytahovat z kamena olej.
irenko
mistr brusič

Příspěvek od irenko »

zdravím kolega,
mám 4 rôzne COTI, všetky používam s vodou, prečo?

ešte skôr ako som sa stal spokojným vlastníkom prvého z týchto skvelých kameňov, som mal informáciu, že sa jedná o vodné kamene a po pravde si jediný o kom som sa dozvedel, že brúsi na COTI z olejom,
celkom ma prekvapil aj autentický nápis na tvojom kameni "Echt Belgischer Ollstein" mimochodom krásny kúsok 8-)

výsledky brúsenia sú s vodou naozaj viac než uspokojivé a preto nemám potrebu experimentovať s olejom na týchto veľmi drahých kameňoch a riskovať stratu (aj dočasnú) ich skvelých vlastností

riskovať kontamináciu ostatných, v prevažnej miere tak isto vodných kameňov, olejom preneseným počas brúsenia tiež nechcem

počas brúsenia sa občas objavia nečistoty, prejavia sa jemným zaškrípaním, vtedy ide okamžite kameň pod tečúcu vodu, lebo inak by som riskoval mikroskopické poškodenie hrany ostria, neviem prečo sa to deje, ale je to len na prírodných kameňoch a neviem si dosť dobre predstaviť ako by som to riešil pri použití oleja na kameňoch

toľko moje postrehy, prečo vodu a nie olej .....

som zvedavý ako sú na tom ostatní kolegovia
,,Neexistuje správne a nesprávne oholeníe."
ater
mistr brusič

Příspěvek od ater »

Jedno starý coti jsem taky měl po někom kdo ho používal s olejem. Pokud ti olej vyhovuje a máš dobré výsledky tak ho používej. Já používám vodu proto abych mohl používat slurry a je pro mě jednodušší používat co nejvíce kamenů s vodou.
leachim

Příspěvek od leachim »

Tym, ze olejovy kamen pouzivam na konci brusenia nedochadza ku kontaminacii. Britvu osusim na obrusku.
Olej sa mi zda prakticky. Subjektivne mam pocit ze s olejom sa menej opotrebuva, to jest brusi pomalsie ako s vodou. Mam dobru kontrolu nad ostrim, ale musim viac krat prebrusit. Trva to dlhsie. Tiez si myslim, ze ak by som nemal dobre ostrie (napr. vystrbenie), dlhie by ostala olejova vlasova stopa nez vodna.
Co som sa docital na kamene zvacsa pouzivaju strojovy olej (do sijacich strojov atd.). V tomto som kacir, pretoze pouzivam detsky olej johnson. Proste nebol k dispozicii a casom som uz pri detskom oleji ostal. Nie je v tom velky rozdiel a pekne to pri bruseni vonia.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
irenko
mistr brusič

Příspěvek od irenko »

leachim píše:....... a pekne to pri bruseni vonia.
ja to stále tvrdím, brúsenie je relax :mrgreen:

máš to poriešené a hlavné je, že Ti to funguje 8-)
,,Neexistuje správne a nesprávne oholeníe."
ater
mistr brusič

Příspěvek od ater »

@leachim: Oleje pro děti jsou nejčastěji skoro čisté minerální oleje (většinou > 99%), které jsou na broušení vhodné. Jsou relativně řídké a nekazí se (nežluknou). Hodně lidí je používá takže nejsi kacíř. :-)

Není ani tak problém s kontaminací břitvy, ale spíš je problém s rovnáním olejových kamenů. Pokud víc kamenů používáš s vodou a máš jen jednu desku na rovnání (žulovou) tak se ti do ní může nasáknout olej, deska pak odpuzuje vodu a namočený šmirgl se tí na ní bude hůř přisákávat. Navíc když ti v bytě někde ukápne olej (koberec, židle atd.) tak to jde mnohem hůř vyčistit než když ti ukápne voda (i špinavá). Dřív když jsem bydlel v rodinném domku tak jsem používal jen olej a byl jsem spokojený. Teď mam v bytě Hindostany ve skříni a vytáhnu je jen výjmečně (jeden lámu na vodu, ale moc to nejde).
pop101

Příspěvek od pop101 »

Zdravím Pánové.
Mám COTI v několika stupních jemnosti,na ty jemné používám při broušení saponát s vodou.Na nejjemnější kus pouze čistou vodu.Výsledky velmi dobré.Belgičani jsou moje oblíbené kameny.
Mějte se fajn pop101
Odpovědět

Zpět na „Brusné kameny“