První oholení - pocity, dojmy :-)

... po srsti či proti...
Zamčeno
serfik

První oholení - pocity, dojmy :-)

Příspěvek od serfik »

Ahoj všichni, tak jsem po břitevnickém křtu, položil jsem tenhle ostrý nástroj na tvář a ošrabal jsem co šlo. Říkám, že oškrabal, protože to na mě tak působilo. Dvoudenní vous, který mám dle mého soudu extrémně tvrdý byl pro břitvu tak velkou překážkou, že se na jednotlivých pasážích zasekávala a nešla dál. Nelépe břitva likvidovala vous na tváři, ale pak to byla kovbojka, vydávalo to takový zvláštní zvuk, ale fakticky to moc neholilo. Pocity takové rozporuplné, teď mám tvář jak v jednom ohni, ale jsou místa, kde jsem oholený tak jak nikdy v životě. Docela dobře mi šel krk, prakticky nemožné bylo oholit bradu a část pod ústy. Břitva se mi taky někdy lepila přes pěnu k tváři, myslím, že to mýdlo co jsem koupil v DM drogerie asi nebude to nejlepší, takže utratím pár kaček za něco daleko kvalitnějšího. Štětkou to asi nebude, ta vous nezjemní, takže tu co mám zn. Baleo z jezevce je asi v pohodě :)

Ale hlavně musím požádat PetraS o "brus jak břitva" protože si myslím, že sice úplně nová břitva Solingan http://www.palas-m.cz/eshop/0/473-101-5 ... ingen.html byla asi tupá jak poleno, jinak si to nedokážu vysvětlit. Když jsem ji testoval na hrudi s minimálně 100 let starou kráskou, co našla moje tchyně v šuplíku po svém dědovi, tak brala samozřejmě líp, ale ta stará dáma si taky nevedla špatně.

Mám tedy několik dotazů, abych si ověřil pár věcí.

1) Je normální být po oholení celý červený a flekatý? Případně je chybou se holit na stejném místě několikrát?
2) Stává se vám že se břitva kousne o vous a zastaví se? Cítíte to jako nepříjemné zatahání
3) Lepí se Vám někdy břitva přes mýdlo k tváři?
4) Je problematické holení v oblasti brady? Případně jak na něj?
5) Čím si myslíte, že nastaly mé problémy, případně máte je taky za sebou? (to, že to ještě zdaleka neumím beru jako základ)

Budu rád za každou radu a postřeh k mým tvrdým vousům. Mezi svátky chci navštívit Thomas`s Barber Shop a pocítit práci mistra na své tváři!

Zdraví a krásné svátky přeje Serfik
relka

Re: První oholení - pocity, dojmy :-)

Příspěvek od relka »

Vítej mezi uživateli jemného ostří..První křest máš za sebou a už začínáš tušit o co asi jde. K tvým otázkám.1:Není normální být po holení flekatý, 2: zakusování Břitvy není častý jev, spíše to svědčí o chybném nasazení a sklonu, neostrém nástroji a nebo výbrus nejspíše plnodutý nebude nejvhodnější pro tvou tuhost vousů, 3: nelepí 4:každý má svá problematická místa. ;) No, základ je kvalitně nabroušený nástroj, nejlépe od někoho, kdo to umí. Tím vyloučíš spoustu problémů. Test na ochlupení ti nic moc neřekne. Vousy mají jiný průřez a sílu. Neznám tvůj dosavadní způsob holení. Mokré holení, pokud chceš mít uspokojivé výsledky chce dobrou přípravu. Vzít mýdlo, nabrat na štětku, vyšlehat pěnu a holit..ale předem dobře rozpařit obličej, ideální je holit se po sprchování..a pokud jak píšeš máš opravdu tvrdé vousy, musíš téhle fázi věnovat opravdu zvýšenou pozornost. Nevím jaké mýdlo používáš, ale zatím bych jiné nekupoval a vyzkoušel spíš "výrobu" pěny. Mohlo by se ti stát, že u drahého mýdla narazíš na stejný problém. To lepení může být moc "suchá" pěna. Prostě víc vody a zkoušet. Mýdla máš dost a vody taky...tak si pohraj. Máš to ve svých rukách. Někteří tu obličej napařují. To jsou jen takový postřehy. Zkus si co ti bude vyhovovat. Držím palce a přeju pevnou ruku
Nastal čas, kdy nové nevyhovující je nahrazováno starým osvědčeným.
irenko
mistr brusič

Příspěvek od irenko »

serfik píše: 1) Je normální být po oholení celý červený a flekatý? Případně je chybou se holit na stejném místě několikrát?
nie je to normálne, len ak niečo nie je s holením v poriadku
maximálne 3 x jedno miesto, potom to nechaj tak a pri nasledovnom holení sa pokús o nápravu
2) Stává se vám že se břitva kousne o vous a zastaví se? Cítíte to jako nepříjemné zatahání
nie nestáva, skús si napínať kožu ktorú holíš
3) Lepí se Vám někdy břitva přes mýdlo k tváři?
nie nelepí, potrebuješ redšiu penu-viac vody
4) Je problematické holení v oblasti brady? Případně jak na něj?
na brade a pod nosom sa snaž holiť časťou ostria blízko krčku britvy, nie špičkou
http://britva.cz/zakladni_nazvoslovi.html
5) Čím si myslíte, že nastaly mé problémy, případně máte je taky za sebou? (to, že to ještě zdaleka neumím beru jako základ)
ja osobne mám toto za sebou tiež :lol: , u viacerých kolegov to bude podobné

na záver jedna vec:
aj keď je pre mňa teraz už holenie britvou príjemné a je to relax,
ešte ani jedna brtva, ma neoholila s takým komfortom ako obyčajná žiletka v strojčeku, dajme tomu astra platinum...
čo je ale pre mňa výrazné plus pre britvu? po astre (alebo hoci akom MACHu) som nikdy nebol oholený tak dôkladne ako po britve a vždy som bol taký červený a fľakatý ako píšeš v bode 1.

preto sa ja holím britvou :mrgreen:

Prečo sa chceš holiť TY? 8-)
,,Neexistuje správne a nesprávne oholeníe."
Vlcak
Donátor

Příspěvek od Vlcak »

Gratuluji k prvnímu oholení břitvou. To je vždy velmi specifický zážitek. U tebe je myslím jasné, že břitva nebyla tak ostrá, jak by na pohodlné holení být měla. To bude hlavní problém. Dále při hodně tvrdých vousech zkus, jak píší kolegové, opravdu věnovat větší péči přípravě vousů na holení. Zhruba můj postup:
1. omýt obličej a vousy teplou vodou
2. nanést štětkou pěnu na vousy
3. přiložit na vousy ručník namočený v teplé/horké vodě (teplota co ti bude vyhovovat, aby jsi snesl tak 3 minuty). Je možné mokrý ručník dát na 30-60 sekund do mikrovlnky. Já používám doma většinou jen horkou vodu z kohoutku. Na cestách kde není dostatečně horká dávám do umyvadla vodu z konvice a v ní pak namočím ručník.
4. znovu nanést štětkou pěnu na vousy
5. obtáhnout břitvu
6. oholit shora dolů ve směru růstu vousů (na krku a spodní části čelisti se může směr růstu vousů lišit)
7. opláchnout obličej
8. znovu nanést pěnu
9. holit proti směru vousů
10. opláchnout (zkontrolovat a případně namydlit a přeholit lokálně problematická místa a znovu opláchnout)
11. přejet kamencem (v naprosté většině nejsem vůbec pořezaný, výjimečně seříznutá špička pupínku nebo drobná ranka, ale kamenec používám vždy)
12. osušit přiložením ručníku, ne tahy po obličeji
13. voda po holení
Aviatik

Příspěvek od Aviatik »

inspirovany tymto webom som sa velmi vyhodne dostal k zostave 6/8 Boker Piccadilly, stetka z jazveca Boker a obtahovacie padlo (z jednej strany kamen, z druhej ruska koza), tiez Boker, vsetko uplne nove, nepouzite. Vraj "nevhodny darcek" :shock: ktoreho sa obdarovany chcel zbavit. Prekvapilo ma ze britva po vybaleni prerezala vlas, cize skutocne "shave ready". Pakrat som ju obtiahol na tom padle a uz mam za sebou svoje prve dve britvove oholenia v zivote ;) Dokonca ani krv netiekla. No, vlastne tiekla, ale z malicka lavej ruky do ktoreho som trochu tukol pri napinani tvare. Na to ze som to skusal obojrucne som pozitivne prekvapeny.

EDIT RADGOST:
Odstraněn link - neměl žádná souvislost s textem.
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Ahoj Aviatiku,
vítám Tě mezi Břitevníky a zároveň gratuluji k prvnímu oholení bez odřezků. Ten maličký šmik do maíčku se může stát i při zavírání Břitvy nebo když se břitva zvrtne v prstech.
Důležité je, že jsi vstoupil do světa holení Břitvou a zjistil, že je to fajn.
Přeji Ti stále dobré ostří a vždy pevnou ruku.
Zdravím, Petr.
8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Zamčeno

Zpět na „Techniky holení“