Brúsenie pomocou Japonských prírodných kameňov

...kterak správně vymodelovati správné ostří pomocí kamene.
Odpovědět
valentin75
Donátor

Re: Brúsenie pomocou Japonských prírodných kameňov

Příspěvek od valentin75 »

ater píše:Pokud ti jde o základní kameny (hozan) tak je potřeba je kontrolovat i rovnat. Srovnání se neliší, jen je dobrý je pak vyhladit jiným kamenem.
Záleží na tom aký základný kameň sa používa.Niektoré sú veľmi tvrdé a ich opotrebenie je minimálne.Veľmi tvrdé kamene ktoré
niektorí označujú ako Lv 5+ sú väčšinou odporúčané ako základné kamene pri brúsení britiev.A kedže sa na ne prechádza najčastejšie
po postavení britu na kameni 1000,slúžia hlavne na postupné leštenie s rôznymi nagurami.Tieto kamene sa prakticky nemusia zrovnávať
keď máme kameň už raz zlapovaný.Iné je to pri použití kameňov ,ktoré sú mäkšie a dochádza k ich väčšiemu opotrebeniu,tam je vhodné
kameň kontrolovať a rovnať častejšie.
Vlastne aj samé používanie tomo nagúr na základnom kameni slúži na udržiavanie kameňa rovného.Tomo nagura je približne rovnako tvrdá
ako základný kameň.
Čo sa týka techniky tam je to rôzne.Na západe prevláda bežný postup ako pri iných kameňoch,aj keď sa častejšie hovorí že by sa mal
kameň zrovnať na čo najhrubšom brúsnom papieri poprípade diamantovej doske.Potom by malo nasledovať vyhladenie buď rovnakým
kameňom, poprípade keď nemáme druhý rovnaký,použijeme kameň približne rovnakej tvrdosti.
Japonskí majstri kamenári/brusiči použitie brúsneho papiera alebo diamantovej dosky považujú(podľa toho čo som sa dočítal) pomaly
za rúhanie,a kamene zrovnávajú len kameň o kameň.
Palo
ater
mistr brusič

Příspěvek od ater »

Mam japončíky na břitvy zhruba půl roku tak nevím jak často budu muset rovnat (zatím velké změny nepozoruju), ale třeba Ozuku asagi (hodně tvrdý kámen) jsem získal už v mírném U (cca 1mm). Takže rovný věčně nebude.

Podle mě právě tomo nagury nejvíc ubírají z hozanů a tak při jejich použití rychleji dojde k rozhození rovnosti kamene.
valentin75
Donátor

ater píše:
Podle mě právě tomo nagury nejvíc ubírají z hozanů a tak při jejich použití rychleji dojde k rozhození rovnosti kamene.
To záleží na technike a aký veľký kameň sa používa.
Ak ako tomo naguru používame kameň s malou plochou a použiva sa pravidelne len na určitom mieste
základného kameňa,je jasné že časom dôjde k zmene rovnosti na základnom kameni.Ale používajú sa
tomonagury ktorých velkosť je približne rovnaká ako veľkosť samotného základného kameňa,alebo tomonagury
s dostatočne veľkou plochou.
Ja osobne pri použití tomonagury využívam celú plochu základného kameňa.
Čo som sledoval techniky brúsenia niektorých brusičov,tak pred použitím základného kameňa,namiesto
použitia diamantovej dosky na zrovnanie kameňa používajú extra tvrdé nagury o velkosti 1/2 poprípade
1/3 základného kameňa.Keď sa tieto nagury používajú pravideľne,tak podľa mňa sa moc nemení rovnosť
základného kameňa.
Palo
ater
mistr brusič

Příspěvek od ater »

Jj závisí to i na stylu používání a velikosti nagur. Velké nagury mohou hodně pomoct udržet kamen rovný. Nevýhoda je, že velké nagury stojí stejně jako hozany a někdy i víc. :-) Já mam jen malé (max 1/4 kamene) a používám je v místech, kde vím, že málo brousím tj. hlavně na krajích abych vyrovnával U.
valentin75
Donátor

ater píše:Mam japončíky na břitvy zhruba půl roku ................................ třeba Ozuku asagi (hodně tvrdý kámen) ................
............................................................
Ako si spokojný s Ozuku na britvy?
Stále rozmýšlam nad tvrdým finišérom Shobudani,Ozuku alebo Nakayama.
Cenovo a aj podľa jednoduchosti použitia sú asi v tomto poradí.Teda až na Nakayamu,tá je cenovo vysoko
musel by som sa spokojiť s menšou velkosťou.
Neviem sa rozhodnúť,čítal som rôzne recenzie,a každý chváli niečo iné.
Palo
mons

Příspěvek od mons »

Pánové jsem vedle vás pouhý laik, ale také přemýšlím co a jak, zatím mi z toho vychází Ozuku.
ater
mistr brusič

Příspěvek od ater »

Zatím jsem hodně požíval hlavně Shobu Asagi a s tím jsem hodně spokojený, dává hezkou zpětnou vazbu takže mnohem lepší pocit při broušení než na Ozuku (to je jen o něco lepší než číňan 12k), ale zdá se mi, že Ozuku dělá trochu agresivnější ostří takže mam menší problém dostat břitvu do stavu, kdy z kamene rovnou bezproblémově zobe vlas. A taky jsem vypozoroval, že Ozuku není nic moc na GD, ale třeba na současných Pumách mi vyhovuje víc než CF, číňan, Shobu nebo syntetika (Naniwa SS 12k).

Teď jsem získal Wakasu tak uvidíme. Ale nevím kdy se k ní dostanu a porovnám to, mam hodně kamenů a málo času si hrát.

Nakayama je hodně drahá a jako u každého kamene bez značky kamisori (nebo maruka) je riziko, že nebude moc dobrá na břitvy. Takže tu nemam.
valentin75
Donátor

Čo som sa dočítal tak podaktorí majú aj dve Ozuku,jednu ako predleštičku a potom druhú na dokončenie.
Lenže my nemáme toľko peňazí aby sme mohli skúšať ktorá je lepšia.Nedávno Maksim predával Ozuku Lv3
ale tú odporúčal len na nože a náradie.
Wakasu používam len ako základný kameň s nagurami,a potom na záverečné leštenie s vodou.
Wakasa+Wakasa ako tomonagura,alebo veľmi tvrdá tomonagura,keď je kal s wakasy sa mi neosvedčil.
Mal som pocit že to ostriu trošku uškodilo a trvalo veľmi dlho to napraviť,Ale britva dokončená na Wakase
je veľmi príjemná na tvári,je úplne jemná.Vždy sa holím britvou priamo z kameňa.
Palo
mons

Příspěvek od mons »

Ale pak zbývá v podstatě jen Nakayama.
ater
mistr brusič

Příspěvek od ater »

Já musím Wakasu nejdříve srovnat a celkem to odkládám, protože nečekám, že to půjde snadno i když není moc křivá (hodně mírné U).

@Mons: Japonských kamenů je spousta a hodně se liší i když je označení stejné. Ideální by bylo se kouknout přímo do Japonska a tam si vybrat. Nakayama na tom podle mě bude jako Ozuku jen ve vyšší cenové hladině. To by jsi si musel koupit Maruka Nakayama se značkou kamisori od někoho komu věříš a řekne ti, že je to dobrý finisher a dost tvrdý kámen. Navíc na začátek je podle mě rozumný kámen kolem 100 EUR + nagury, můžeš taky zjistit, že evropské a nebo i syntetické kameny jsou pro tebe lepší cesta.
Odpovědět

Zpět na „Techniky broušení na kameni“