Břitvy v historii
Re: Břitvy v historii
Myslel jsem kolegu Artifexe. Muj omyl.
Co se antické metalurgie týká, tak bronzové čepele, hlavně meče dosahovaly obdivuhodných kvalit. Než se člověk naučil kvalitně zpracovávat levnější železo, stávaly se případy že železný meč byl přeseknut bronzovým. Břitva z bronzu, pokud bude kvalitně zpracovaná , může dosahovat kvalit současné ocelové, pakistánské výroby. Rozdíl v technice broušení nebude velký, jen ten bronz bude více špinit. Jako moderní materiál bych si dovolil navrhnout tzv. beryliumbronz, velmi tvrdý materiál, ze kterého se DNES vyrábí pistony pro kvalitní perkusní revolvery.
671 grains of diplomacy-.50 BMG
Tak jsem byl přijat na druhý obor: Chemii restaurátorství tak snad se něco přiučím a budu moci reprodukovat své znalosti.
Gratuluji, to bude nových zkušeností s mícháním směsí, že ano.
Děkuji. Tož směsi, vodičky a podobné jsem dělal odjakživa, praktickou chemii, syntézu a podobné mám pod palcem. Spíše tam jdu proto abych získal jakési povědomí o restaurování materiálů, od papíru až po kov, přihlášku jsem si dal jen tak "na zkoušku" protože brali jen 30 lidí tak jsem si nedělal skoro ani naděje a ejhle, zadařilo se.
Tak to budu potřebovat nějaké lázně na černění a hnědění ocelí
O tom už jsem psal před pár lety na gunshop fóru, koukni sem:
http://forum.gunshop.cz/viewtopic.php?t ... ern%ECn%ED
http://forum.gunshop.cz/viewtopic.php?t ... ern%ECn%ED
Tak to vypadá celkem rozumně, ty postupy které mám doma obsahují takové šílenosti jako je chlorid rtuťnatý a další běžně se vyskytující sloučeniny
Chlorid rtuťnatý klidně vyrobím
Vyzkoušej toto, černění byl vlastně vedlejší produkt tohoto pokusu, kolega mne poprosil abych mu na staré oprýskané Zippo udělal jakousi patinu takže jsem udělal tímto způsobem "okuje", je to vidět na elektrodě ze které se ubíralo. Ten materiál se přenášel v tenké vrstvě rovnoměrně na druhou elektrodu.
Vyzkoušej toto, černění byl vlastně vedlejší produkt tohoto pokusu, kolega mne poprosil abych mu na staré oprýskané Zippo udělal jakousi patinu takže jsem udělal tímto způsobem "okuje", je to vidět na elektrodě ze které se ubíralo. Ten materiál se přenášel v tenké vrstvě rovnoměrně na druhou elektrodu.
Zdravím pánové, mám dotaz: nesetkali jste se někde s břitvou ze 17.století, ideálně východní Evropa, úplně ideálně Ukrajina? Rád bych si jednu vyrobil pro účely oživené historie, ale veškerá literatura i internet selhávají. Přitom vzhledem k různým úpravám vousů (vyholování kromě knírů atd) v té době se tam musely používat.
Na oplátku můžu pomoct při hledání břitev z pravěku a raného středověku (jsem archeolog - bohužel, 17.století nepatří k archeologicky příliš zkoumaným obdobím)
Na oplátku můžu pomoct při hledání břitev z pravěku a raného středověku (jsem archeolog - bohužel, 17.století nepatří k archeologicky příliš zkoumaným obdobím)