První holení po 128787467-té

... po srsti či proti...
Zamčeno
lindys

Re: První holení po 128787467-té

Příspěvek od lindys »

PetrS píše:
Vítej mezi Břitevníky.
8-)
Oohhh sám mistr mě přijal :oops: , děkuji a budu se snažit být platným členem :-)
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

I kdepak "sám mistr",
naopak, kolega který má radost, že se i tobě podařilo si vychutnat jaké to je, mít poprvé na tváři tak dokonale ostrý nástroj a přitom si nijak neublížit.
Moc Ti fandím aby jsi měl všechna další holení pohodová.
Zdravím, Petr.
8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
lindys

Příspěvek od lindys »

Moc děkuji, já zas mám radost, že tu je fórum pro gentlemany, kde panuje dobrá nálada. 8-)
jaro

Příspěvek od jaro »

Tak po měsících teorie jsem se rovněž dočkal svého poprvé. Pocit vítězství se sice zatím nedostavil, ale vezmu to popořadě.
Pro první holení jsem ze svých tří břitev náhodným losem vybral francouzskou A. Doupeur s 1/4 výbrusem. Napaření a namydlení stejně jako pro bagr, tzn. namočení tváře horkou vodou jak snesu, našlehání klasického Barbusu (přímo na tváři) jezevcem z DM. Břitva dokonale připravená panen Petrem, kterému tímto ještě jednou děkuji.
Vlastní holení byla spíš taková pantomima před zrdcadlem. Hlavní věc, se kterou jsem bojoval, byl úplně jiný úchop ve srovnání s bagrem, nebo čepelkami, které jsem používal před tím. Prostě zvyk je zvyk a i když jsem shlédl mnoho videí a měl jsem pocit že vím, realita byla jiná. V ruce to zatím nesedí. Další problém nastal při vlastním holení. Břitva mi prostě po tváři nejezdí, přesněji neklouže. Částěčně to připisuji i nervozitě a obavám z pořezání, nicméně měl jsem pocit, že ty fousy spíš zasekávám než holím. Tomu odpovídal i výsledek, kdy až na pár míst, zůstávalo po břitvě takové neuspořádané strniště. Paradoxně největší úspěch jsem měl na krku, kde při tazích zdola nahoru se to nakonec chvílemi i "sklouzlo". Poslední problém, je zatím hledání správné polohy před zrdcadlem, abych stále viděl, co dělám. Zejména po stranách tváře si zatím nešikovně blokuji výhled rukou a "šáhnout" tam zpamětí, jako bagrem, si netroufám.
Co nevzala břitva nakonec tedy dodělal bagr.
Když to hodnotím, jediným kladem je to, že jsem ani jednou neřízl. Zbytek zatím hluboce za očekáváním. Čeká mě ještě spousta učení, než tu mršku zkrotím...
relka

Příspěvek od relka »

Vítej, Po tvém popisu ..pomineme li přípravu Břitvy, přípravu tváře která je stejná jako pro bagr a nervozitu bych se soustředil na trenování. Úhel který svírá hlava bagru a který udržuješ rukou proti kůži není úhel břitu řiletky...ten je podstatně ostřejší vůči pokožce. To co popisuješ mi připadá, jako bys držel ostří Břitvy na 90 stupňů vůči tváři. Nevím,... odhaduju.
Nastal čas, kdy nové nevyhovující je nahrazováno starým osvědčeným.
jaro

Příspěvek od jaro »

Dík za komentář.
90 stupňů určitě ne, ale jinak souhlas. Musím objevit správnou techniku a tu dobře natrénovat. S dalším kolem počkám 1-2 dny, zatím promýšlím co chci zkusit jinak...
Vlcak
Donátor

Příspěvek od Vlcak »

Je to normální. První holení břitvou je nervózní, strach z ostrého břitu přikládaného na tváře či krk a neznalost správných pohybů. Člověk zkouší jen opatrně pohybovat a hlavně myslí na to, aby se neřízl. Ono se to časem poddá, chce to cvik.
Hlídat spravný (dostatečně ostrý) úhel sklonu čepele břitvy, držení břitvy a postavení rukou, vhodné směry pohybu po tváři a její křivky. K břitvě stále respekt ale ne strach z jejího ostří. Pak pozor tak po 20-30 oholeních, kdy už člověk to člověk začíná mít jakž takž v ruce, aby neztratil ten správný respekt. Člověk se může pořezat spíše poté než na začátku.
Pevnou ruku i nervy, trpělivost a vytrvalost přeje
Vlčák
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Gratuluji.
První oholení bez odřezků je vždy úspěch. Od teď už to bude jenom lepší a lepší.
8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
jaro

Příspěvek od jaro »

Dík všem za rady.
Včera proběhlo druhé kolo. Plán byl hlavně najít ty správné tahy které budou fungovat a zlepšit natahování kůže při holení. Směr a způsob vedení břitvy jsem si - teoreticky- připravil podle dostupných videí. Kromě toho byla i jiná břitva, nezkrotnou Francouzku nahradila klasika ze Solintgenu - Gotta.
Vlastní holení se oproti minule o dost zlepšilo. Na rovnějších plochách se již jednalo o holení :), břitva vyluzovala chrastivé zvuky které znám z videí. Objevilo se sice i pár červených teček, ale spíš než říznutí to bylo přejetí nějaké nerovnosti. Nejvíce problémů na bradě, ale to asi každý začátečník. Zatím nemám vymyšlenou taktiku na vousy pod nosem, jsem zvyklý na zcela hladké oholení, a proti srsti je zde zdola nahoru proti nosu, což se moc nedoporučuje. Zbytek opět dodělal bagr. Celkově mnohem lepší nálada než po prvním holení, pokrok správným směrem rozhodně potěšil.
Mám tak trochu pocit, že bagr který jsem začal používat v mezidobí, nasadil břitvě laťku pěkně vysoko. Používal jsem ho kdysi dávno na vojně, takže jsem nezačínal od nuly, a musím říct, že tak hladké oholení co s ním mám teď jsem snad nikdy neměl. Jsem zvědav, zda se podaří dosáhnout i břitvou stejné dokonalosti.
stanky

Příspěvek od stanky »

tak už mám za sebou první holení břitvou a nic sem si neuřízl to se divím po delším čtení tu na foru se mi ji podařilo i jakž takž nabrousit tahá ale holí uvidím až mi přijdou keramicky brousky zatím mám jen grit 3000 a starej řemen co byl asi jako metr páč má stupnici :lol:
Zamčeno

Zpět na „Techniky holení“