Začátečnické otázky a pomoc při výběru břitev

Všeobecné dotazy na břitvy
Odpovědět
Vlcak
Donátor

Re: Začátečnické otázky a pomoc při výběru břitev

Příspěvek od Vlcak »

Tarax píše:... Dále bych potřeboval doporučit nějaké mýdlo na holení, které je snadno dostupné v obchodní síti kdekoliv a stojí za to. Nechtěl bych ho pokaždé objednávat z e-shopu. ...
Z mýdel vhodných pro holení břitvou a snadno dostupných v běžných drogeriích to jsou samozřejmě klasiky Barbus a Pitralon - obě v modrých krabičkách a s cenou kolem 50-60 Kč. Samozřejmě to není přírodní kosmetika a mnohým vadí i obsah silikonu v Pitralonu. Mě to nevadí a na holení postačují.

Obrázek

Obrázek

Pak jsem ještě zkoušel krém na holení v tubě z DM Drogerie, ale ten mi vůbec nevyhovoval.

Co se týká břitvy, tak myslím, že DOVO je výběr klasiky která nezklame a bude dobře sloužit. Kritická slova kolegů jsou sice pravdivá, ale přesto bych se značky DOVO neobával.
DOVO bych objednával u nás asi spíše u Palase zde.
Z dalších výrobců bych doporučil např. Thiers Issard, možno objednat zde.
Já pak např. koupil dvě břitvy Revisor a ERN zde a jsem spokojen.
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Ahoj Tarax,
vítám Tě na zdejším foru mezi pravými gentlemany. Tady se nemusíš obávat zeptat a hádky zde nejsou vůbec žádné.
Tvůj dotaz ohledně kvality Dovo Břitvy Ti kolegové částečně zodpověděli. Novodobá produkce Břitev má některé neduhy ohledně kvality čepelí. Nekvalitní materiál nepoznáš dřív dokud jej nedáš pod mikroskop a pak kameny a opět mikroskop. Křivá čepel ramínku nemá vliv na holení ale způsobuje problémy při seřizování čepele v pivot nýtua tím následně při zavírání čepele do střenek. Pokud je čepel křivá ve hřbetě a na břitu, tak tam jsou dost problémy při broušení ale i takto křivá čepel se dá nabrousit a pro holení je normálně použitelná a uživatel ani nijak nepocítí že by mohlo být cokoliv s čepelí v nepořádku.
Ty řídké čepele se zase tolik nevyskytují. Tam mi to připadá, že se jim nepovedla várka materiálu nebo něco nezvládli při kování a kalení. Běžně chodí tyto Břitvy relativně v pořádku. Ono je to s naším hodnocením dost těžké. Jak jsem zvyklí pořád vše kontrolovat a čučet na detaily, :cry: tak jak není všechno pintlich, tak už máme výhrady. Přitom některé nádherné a letité Dámy jsou do zatáčky a zvlněné a přitom třeba ještě vysmátý hrbáč a taky se musí nabrousit.
Kráska kterou sis vybral patří mezi kvalitněji zpracované, protože pro takový rozsah zlacení je výstupní kontrola docela pečlivá. Pokud by bylo něco výrazně špatného, tak není problém přidat fotky z mikroskopu a na základě toho nechat Břitvu vyměnit. Kolega Ater má pravdu když říká, že je dobré si vzít nožové pravítko a při nákupu si ověřit rovinnost čepele, ovšem při zasílání Břitvy z obchodu není možnost této kontroly. Přesto si myslím, že by neměl být při nákupu nějaký výrzný problém. Jediné co Tě nesmí překvapit, je že nová Břitva nemusí být ostrá pro spokojené holení, ale to je klasika.
K holení potřebuješ nejen Břitvu a mýdlo se štětkou, ale též obtahovací řemen bez něhož Ti ostrost vydrží tak na jedno nebo dvě oholení. Na ten se podívej tady.
Přeji Ti pohodové vybírání toho nejfajnovějšího Břitevnického vybavení.
Zdravím, Petr.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Tarax

Příspěvek od Tarax »

Děkuji moc za Vaše rady, břitvu si objednám a dám vědět, jak jsem s ní spokojený.
Yaron

Příspěvek od Yaron »

Ahoj,

prosím trpělivé zkušené milovníky klasického holení o zodpovězení mého dotazu. Planuji koupi břitvy ( první ), jsem rozhodnutý pro novou břitvu a váhám mezi koupí krásné: Dovo Carpe Diem http://www.luxusni-noze.cz/detail/dovo- ... arpe-diem/

Nebo levnější???

http://www.luxusni-noze.cz/detail/dovo- ... va-101581/

Jaký je mezi nimi rozdíl, tedy kromě střenky? Poznám to na kvalitě oholení, poraďte prosím.
Living on the edge.
Wiking

Příspěvek od Wiking »

Tuhle otazku si troufnu odpovedet i ja, i kdyz jsem taky jeste britevnik-zacatecnik.
Rozdil mezi tema 2 Britvama je jen ten esteticky.
Uslechtile cervene drevo (mozna je to palisandr, nevim to jiste, ale to je jedno) je hodnotnejsi nez cerna umela hmota.
Jinak cepel je tam vzdy 5/8, uhlikovka. V tech uz rozdil neni.
Samozrejme nezapomen na to, ze u "levnejsich" Britev, k nimz Dovo bezpochyby patri je bezpodminecne nutne si ji nechat pred prvnim oholenim nabrousit, nove koupena Dovo proste neholi...
"Byt zarostly je zvireci. Oholeni je znakem vyssi civilizace." Orig.: "Alles Behaartsein ist tierisch. Die Rasur ist das Abzeichen höherer Zivilisation."Arthur Schopenhauer, nemecky filosof, (* 22.2.1788 - † 21.9. 1860)
jaro

Příspěvek od jaro »

Ahoj,
Nejsem sice uživatel Dovo břitev, ale podle obrázku a ceny je možné, že vlastní břitvy (nebo aspoň jejich materiál) budou stejné. U břitvy Carpe Diem je v popisu uvedená i dárková krabička, což v součtu s dražšími střenkami může cenovému rozdílu odpovídat. Na kvalitu holení, aspoň v počátku, to vliv mít rozhodně nebude. Tam budeš víc bojovat s technikou holení. Později začneš objevovat i individuální zvláštnosti vlastní tváře, na které pak budeš hledat nejvhodnější nástroj. Pro první holení bude určitě i Dovo Black dobrá volba, to ostatní přinese čas.

Edit: vidím že než jsem se vymáčknul, Wiking mě předběhl. Zdravím :)
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Vítej Yaron mezni námi.
Kolegové mají naprosto pravdu.
Při výrobě čepele není rozdílu - všechny jsou stejné.
Následné zdobení a přidané střenky určují jednotlivé "typy" a cenu.
Kvalita materiálu velmi dobrá a když je ostrá, tak holení je velmi příjemné.
Zdravím, Petr.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Yaron

Příspěvek od Yaron »

ok, děkuji za vysvětlení. stále vybírám a nemohu se rozhodnout. je-li Dovo levnější značka, co tato krasavice?:

http://www.luxusni-noze.cz/detail/boeke ... ng-cutter/

je Böker stejná třída jako Dovo, nebo posun do střední class?

Děkuju
Living on the edge.
Vlcak
Donátor

Příspěvek od Vlcak »

Ahoj Yarone,
břitvy Böker jsou řekl bych na stejné úrovni jako břitvy DOVO a rozhodně bych je neřadil do nižší třídy. Patří k tomu lepšímu co se dnes prodává, řekněme tedy střední třída. Výroba v Solingenu, kvalitní materiál a letitá znalost technologie a jednotlivých kroků výroby. Což u břitev z východní produkce nemusí být vždy pravda.
Samozřejmě, že jsou pak dražší břitvy kde je vyšší cena dána exkluzivnějšími materiály zejména střenek, kusovější výrobou nebo použití čepele z damacénské oceli. To pak posunuje břitvy do vyšší až top třídy (výrobce, materiály, zpracování). Top břitvu ale najdeš i u DOVO.

Přesně tu z linku Böker King Cutter jsem měl. Poslal jsem ji PetroviS na nabroušení a byl u ní problém s (mikroskopickým) drolením břitu a holka potřebovala kopu trpělivosti a přes 12 tisíc tahů na kamenech. Ale PetrS je profík a broušení dopadlo výborně. Učil jsem se s ní holit a pak jsem vyzkoušel a zjistil že mi více vyhovují 6/8 čepele a tak jsem si pořídil nové břitvy a tuto jsem poslal do světa. Ale je to fajn břitvička.
mons

Příspěvek od mons »

Co se týče Bokeru zaznamenal jsem názor, že některé břitvy pro něj vyrábí Wacker, tudíž trpí stejnými klady a zápory.
Odpovědět

Zpět na „Břitvy“