Který holící strojek je nejlepší?

...lidově bagry a kotvy.
Odpovědět
Uživatelský avatar
relka
Příspěvky: 721
Registrován: 21 lis 2008, 17:28
Bydliště: Praha

Re: Který holící strojek je nejlepší?

Příspěvek od relka »

Kdysi jsem si Astru pořídil...ale při použití jsem dal přednost starému bakelitovému, agresivnímu ale nezáludnému strojku...Nesedla mi
Nastal čas, kdy nové nevyhovující je nahrazováno starým osvědčeným.
ondrej22
Příspěvky: 51
Registrován: 03 lis 2012, 13:56
Kontaktovat uživatele:

Re: Který holící strojek je nejlepší?

Příspěvek od ondrej22 »

Já zatím nevím, co si o ní myslet. Mám za sebou čtyři oholení s Astrou (před tím škrabka Mach3), takže jsem úplný střevo... To poslední, čtvrté bylo třetí den po předchozím oholení a dopadlo dost špatně, co se pořezání týče.

Pravidelně, i se škrabkou, se napařuji a mýdlo používám Klar Kabinett. Problém je u mě ten, že oproti škrabce je bagr je úplně něco jiného. Jednak ho tedy nemám v ruce, má pokožka není zvyklá na tak přímý střet s ostřím a ob den se většinou nikdy neholím... I se škrabkou jsem napínal kůži, ale s bagrem je to zase o něčem jiném. Dá se říci, že se učím znát svůj obličej.

Mám rád naprasto hladké oholení a s bagrem jsem zatím dośahl nekonzistetních výsledků... Tedy oholení ne do hladka, jindy naopak do hladka bez podraždění, nebo naopak i s pořezáním.

Vzhledem k množství proměnných, které zde hrají roli, nejsem schopen určit, jestli mi strojek vyhovuje, nebo ne. Časem bych rád přešel na břitvy, ale mám pocit, že bez zvládnutí bagru, to nebude optimální. Navíc bych si bagr rád nechal na cesty, nebo i jen tak pro radost. Jen nevím, jestli je Astra pro mě dobrá, nebo radši zainvestovat do nějakého jiného strojku.
Uživatelský avatar
Slovak Boy
Příspěvky: 311
Registrován: 01 led 2011, 09:11
Bydliště: Humenné Slovensko

Re: Který holící strojek je nejlepší?

Příspěvek od Slovak Boy »

Ahoj Ondrej, tvoj detailný popis mi pripomína moje začiatky. Presne ako píšeš, raz sa oholíš do hladka, raz menej. Keď prejdeš zo škrabky na bager, myslíš si že po jednom ťahu je skoro všetko preč. Áno, trojžiletky holia len pár ťahmi, to je ich veľká výhoda, ale nedokážeš nimi ovládať kvalitu holenia. Bager ti nikdy nevezme všetko na prvý ťah. Iba ak by si mal jemné páperie. Ak to od neho očakávaš, máš tendenciu ťahať viac a viac krát. A aj po už suchej pokožke. To spôsobuje podráždenie, alebo nedokonalé oholenie. Základ je príprava. 3 minúty zvlhčovať. Najlepšie je ale holiť sa po sprchovaní. Pena by mala obsahovať veľa mydla. Mydlo robí základ zmekčenia. Prvé holenie treba urobiť len nahrubo. Po srsti, alebo krížom na rast. Ak sa holíš každý deň, ako ja, stačí prvé holenie krížom na rast. Netrápiť sa tým, ak žiletka zanecháva za sebou ešte strnisko. Jednoducho stiahnuť krátkym jemným ťahom penu a maximálne dvakrát potom ľahúčko po tej istej ploche. Nie viac. Ak ostane srsť, nechať ju tam. Potom namočiť tvár ešte raz a a natrieť ešte raz penou, alebo zvyškom peny. A pekne to isté proti srsti. Ak je aj potom oholenie nedokonalé a ostávajú malé miesta, tie je možno ešte raz natrieť a jemne prejsť. Ale nie viac. Nesnažiť sa hneď ísť dohladka. Inak sa obrúsi celá vrstva kože, bude hoci hladká, ale podráždená a korienky hlavne čiernych fúzov aj tak budú presvitať. Je lepšie si zachovať zdravú hrubú pokožku a po troch, štyroch holeniach bude aj oholenie stále hladšie a hladšie.
ondrej22
Příspěvky: 51
Registrován: 03 lis 2012, 13:56
Kontaktovat uživatele:

Re: Který holící strojek je nejlepší?

Příspěvek od ondrej22 »

Ahoj Slovak Boy!

Musím Ti dát naprosto za pravdu. S časovým odstupem a po několika dalších holeních jsou výsledky stále více konzistentní. Nakonec si zvykla pokožka i ruka a Astra tak splňuje moje požadavky na kvalitní holení...

Ondra
Vousáč
Příspěvky: 800
Registrován: 06 dub 2013, 14:40

Re: Který holící strojek je nejlepší?

Příspěvek od Vousáč »

Astru 901 používám cca 1 rok, byla koupená někdy ke konci 90 let minulého století
a jsem s ní velice spokojený.
Přesedlal jsem na ní z plastových holítek s x počtem čepelí a po prvních začátcích
na klasickou žiletku nedám dopustit.
No a na Astru už vůbec ne :P
V noci slyším i vousy růst
Hadry
Příspěvky: 20
Registrován: 30 kvě 2013, 13:44

Re: Který holící strojek je nejlepší?

Příspěvek od Hadry »

Zdravím, po mnoha letech podráždění tváře s elektrickým strojkem jsem po přečtení zdejšího fóra zakoupil Wilkinson classic a jal se trénovat. Jelikož mé výsledky jdou stále k lepšímu a bez podráždění, začínám se dívat po nějakém kvalitním stroječku na společnou procházku životem.
Původně jsem měl zálusk na některý strojek z dílny Merkur Solingen, ovšem než jsem se zde dočetl o jejich nekvalitě v poslední době.
Dívám se tedy po jiných. Vlastně mě zaujali jen asi tři strojky, a sice Mühle R89, Mühle R106 (které se asi liší jen vzhledem), a Timor Anthracite. Edwin Jagger je cenově výše, takže o něm moc neuvažuji.
Nevím který z nich by byl lepší, jestli Mühle nebo ten Timor. U Timoru mě trochu straší jednak to, že je levnější, a jednak to, že jsem zde četl, že se vyrábí ve stejné továrně jako Weischi strojky, které se údajně časem rozpouštějí? :shock:
ggrand
Příspěvky: 125
Registrován: 05 úno 2013, 01:17

Re: Který holící strojek je nejlepší?

Příspěvek od ggrand »

Hadry: Zkus se podívat ještě po Merkuru 25C (25 001). Kupodivu si u něj nemůžu na nic stěžovat, narozdíl od Mühle ručka dobře drží v ruce, neklouže. U Mühle taky neklouže, ale mám pořád pocit, že má tendenci klouzat. Sice to není zpracováním Mühle - při dotahování nebo povolování ručky se konec hýbe nahoru/dolů jak je trochu nakřivo vyvrtaná díra, jinak nic. Holí docela pěkně, je méně agresivní než R89.
Jestli se rozhoduješ jen mezi Mühle a Timor, tak všema deseti Mühle. Ještě mě napadá, jestli chceš strojek na celý život, tak se podívej po nerezových.
Hardy
Příspěvky: 36
Registrován: 30 črc 2013, 09:16

Re: Který holící strojek je nejlepší?

Příspěvek od Hardy »

Hoj který strojek byste doporučili začátečníkový zvyklému na jednorázovky.. chtěl jsem sáhnout po merkuru 37c nebo 34c ale po té co tady čtu poslední stránky o jejich kvalitě jsem si to rozmyslel.. Myslíte že Muhle R89 je dobrá volba? Akorát teda nechápu rozdílnou délu uváděnou na různých shopech. V jednom kde stojí myslím něco okolo 660 má délku 8,5cm, na jiném, kde stojí 820,- má délku 9,5cm :)
Uživatelský avatar
Wiking
Příspěvky: 1548
Registrován: 13 úno 2011, 17:24
Bydliště: Česko-saské Švýcarsko

Re: Který holící strojek je nejlepší?

Příspěvek od Wiking »

Hlava Mühle R 89 a hlava Merkuru 23 C jsou identicke, myslim si alespon. (mam jen Merkura)
Rozdil je jen ve tvaru rucky.
Jde o to, zda budes objednavat pres internet nebo zda pujdes na nakup do kamenneho obchodu kde oba 2 maji skladem.
"Byt zarostly je zvireci. Oholeni je znakem vyssi civilizace." Orig.: "Alles Behaartsein ist tierisch. Die Rasur ist das Abzeichen höherer Zivilisation."Arthur Schopenhauer, nemecky filosof, (* 22.2.1788 - † 21.9. 1860)
Hardy
Příspěvky: 36
Registrován: 30 črc 2013, 09:16

Re: Který holící strojek je nejlepší?

Příspěvek od Hardy »

No nevím o žádném kammeném obchodě v Praze kde by měli strojky. Takže asi přes net.
Aha, myslím že jsem tu od někoho četl že 23c se nehodí na delší vousy? Holím se obden, tak to ještě zvládne asi žejo :)
Odpovědět

Zpět na „Holící strojky“