Tak to abych se taky pro srovnání pochlubil. Je to švestka, napuštěná olejem na zbraně Lignea. Jmenuje se Mme Jezevčice, pokřtil PetrS.
Parametry: uzel 27/68, heft průměr 39, výška 47.
Ještě tu mám heft prům. 33 mm, švestka, výška 32 mm, průměr díry 27 mm, hloubka 8,9 mm. Průměr pro zasunutí držáku 23 mm. Také olej Legia, ale není to to pravé ořechové. Po vymytí oleje je možno udělat jinou povrchovou úpravu a vyleštit. Pokud by měl někdo zájem, pošlu to za poštovné.
Lepím to "CEYS MS TECH EXPRESS lepidlo a tmel 125g", je to výborné lepidlo, dá se s ním lepit i pod vodou. Tuba cca 110 Kč, mají je ve stavebninách.
Pokud by někdo měl zájem, rád vyhovím. SZ.
Štětka DM balea jezevec
Re: Štětka DM balea jezevec
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) Ivánek dne 10 čer 2013, 20:18, celkem upraveno 2 x.
-
- Kontaktovat uživatele:
Já bych to asi nelakoval. Jestli jsi to napustil voskem pořádně, musí to vydržet.Nathan píše: ...zalepená epoxidom, natretá včelým voskom, ešte ju asi zalakujem, aby náhodou nehnila...
Když dělám ručky na nožích, používám něco podobného:
drevo nahřeju, napustím fermeží a nechám vyschnout.
Pak to pořádně napatlám pastou z 2 dílů včelího vosku, dílu fermeže a dílu lihu.
Vezmu flanelový hadřík, nůž mezi kolena a pořádně rozleštím. Třením vznikne teplo a pasta se krásně vpije.
Nechám pár dní usadit (trochu to ztmavne) a přeleštím znova.
Nikdy jsem u žádné kudly neměl problém s tím, že by to hnilo nebo nějak nasávalo vodu nebo krev (kuchyňské nože).
Na štětku by to mělo fungovat taky.
Je potřeba myslet na to, že fermež ne úplně voní. Když to vyschne a z vosku vyprchá, je to v pohodě.
Používám pastu též ze včelího vosku, rozpuštěného v terpentýnu. Může se přidat i benzin, lépe pak zasakuje.
-
- Kontaktovat uživatele:
S benzínem jsem to zkoušel taky, ale přišlo mi, že je to dlouho cítit.
U motoru mi benzín voní, u dřeva moc ne.
U motoru mi benzín voní, u dřeva moc ne.
-
- Kontaktovat uživatele:
Mě se na lepení osvědčilo dvousložkové UHU plus. Je ale lepší to celé nahřát. Pak to má větší pevnost.Ivánek píše: Lepím to "CEYS MS TECH EXPRESS lepidlo a tmel 125g", je to výborné lepidlo, dá se s ním lepit i pod vodou. Tuba cca 110 Kč, mají je ve stavebninách.
Tak mě napadá, kdybych lepil jezevčici (také se chystám na výměnu plastové Balea ručky),
můžu ji vrznout do trouby na cca 50 °C abych vytvrdil lepidlo? Nebude to uzlu vadit?
CEYS je pružné jako silikon, ale ohromně drží. Je to věc názoru. Je UHU po vytvrzení pružné? Přece jen dřevo pracuje. Ale tavné lepidlo, jak bylo zmíněno, nevím, nevím. Nahřátí v troubě by měla štětka přežít, dřevo taky, ale buďto perfektně suché nebo už něčím napuštěné, kvůli prasklinám.
-
- Kontaktovat uživatele:
Pracuji s vysušenými špalíčky a do cca 100 °C jsem neměl nikdy problém.
Takovou pevnost v tahu ale u štětky nepotřebuji. Tam ohřátí na cca 50 urychlí tvrdnutí pryskyřice.
U těch chlupů jsem si ohřátím nebyl jistý.
Jak je to pružné nevím. Nad tím jsem nikdy moc nepřemýšlel. Je to epoxid, těžko říct.
Na nožích to ale problémy nečiní.
No co, zaexperimentuji a uvidím.
Takovou pevnost v tahu ale u štětky nepotřebuji. Tam ohřátí na cca 50 urychlí tvrdnutí pryskyřice.
U těch chlupů jsem si ohřátím nebyl jistý.
Jak je to pružné nevím. Nad tím jsem nikdy moc nepřemýšlel. Je to epoxid, těžko říct.
Na nožích to ale problémy nečiní.
No co, zaexperimentuji a uvidím.
Voda kterou používám při holení má víc jak 50 stupňů..
Nastal čas, kdy nové nevyhovující je nahrazováno starým osvědčeným.
Ta poslední fotka ručky Jezevčice Ivánku,
je parádní. Krásně vytvarovaná tříbarevná švestkav plném prokreslení.
Radost pohledět.
je parádní. Krásně vytvarovaná tříbarevná švestkav plném prokreslení.
Radost pohledět.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Tak i já přidávám moji upravenou štětku z DM, kdyby někomu nestačilo rozlišení, tak přikládám odkaz na originály: obr_1obr_2
Materiál - Palisandr z Hondurasu, zalepeno epoxidem.
Materiál - Palisandr z Hondurasu, zalepeno epoxidem.
Přeložené materiály
Ralf Aust břitva 7/8 - recenze
The Art Of Straight Razor Shave (Umění holení břitvou) - překlad: 63% korekce: 27,5%
Ralf Aust břitva 7/8 - recenze
The Art Of Straight Razor Shave (Umění holení břitvou) - překlad: 63% korekce: 27,5%