Gold Dollar 6/8 - Čína jak má být

Zastavme se na chvíli a potěšme krásou ladných křivek…
Odpovědět
HonzaS
Donátor
Příspěvky: 323
Registrován: 21 lis 2008, 21:27

Re: Gold Dollar 6/8 - Čína jak má být

Příspěvek od HonzaS »

Trochu mi to tu nasadilo brouka do hlavy. Nedávno jsem si vyrobil zajímavou "flanelkartu" a přemýšlím, jakou čepel do ní zabalit. Je mi jasné, že GD by potřebovala doladit (výbrus, stabilizátor....), ale po těchto úpravách, je to dobrá čepel? Stojí to za tu námahu?
Uživatelský avatar
Radyx
admin
Příspěvky: 1078
Registrován: 21 lis 2008, 15:39
Bydliště: Praha

Re: Gold Dollar 6/8 - Čína jak má být

Příspěvek od Radyx »

Resumé mého dlouhodobého testu GD 66

Chtěl jsem si udělat vlastní názor a tak jsem se loni holil tři čtvrtě roku GD 66, z toho více než půl roku téměř jenom GD, pak už jsem ji střídal. Zajímala mě výdrž ostří, resp doba. kdy bude muset znovu na kámen. Tak, jak je mým zvykem břitvy po holení pouze vytřu do sucha a neolejuji je, tak jsem se choval i ke GD, olej celou dobu neviděla. Na konci testování jsem našel na čepeli sotva znatelné místo s jemným zašednutím na čepeli, ale nic výrazného.
Hodnocení bych rozdělil na dvě části. První je hodnocení jakosti ostří, druhé břitvy jako celku.
1/ Hodnocení ostří
Výsledek mě mile překvapil, břitva je funkční a drží ostří. 8-) Ne sice tak dlouho jako renomované solingenky či scheffieldky ale drží. Naostřit jde dobře, problémy s vyštipováním ostří či ohýbáním jsem nezaznamenal.
2/ Celek
Do hodnocení patří i umělecký dojem, ten není u GD, nijak slavný. Modrá malůvka na čepeli, střenky slepené ze dvou výlisků s nápisem s odpadávajícím "zlacením", křivý hřbet čepele, výbrus, nýtek... :cry: V podstatě je to polotovar a bez úpravy stabilizátoru by nešla dobře naostřit a tudíž i použít. To je dobré vědět, že kupujete polotovar (platí pro GD 66 a 100 vyrobené do letoška, neviděl jsem dosud jednou, která by nepotřebovala před použitím opravit stabilizátor). Hodnocení v případě že, do něj zahrnu cenu/výkon bude i přes potřebu prvotní úpravy čepele mi ale vychází jako dobré. Lze se s ní dobře oholit!
Nelze ji srovnat s výrobky např. mistra Wackera, TI, ..., je ale fakt, že stojí 10% jeho ceny. Hodnocení není tedy v porovnání s ostatními, ale břitvy jako takové s ohledem na pořizovací cenu. Pokud bych nevzal ohled na cenu, tak by hodnocení muselo být velmi špatné.
Doporučuji ji všem kdo, chtějí vyzkoušet holení břitvou. Nákup a odeslání někomu z kolegů na úpravy (viděl jsem i celkem pěknou práci jedné brusírny z Brna) se podle mě vyplatí rozhodně více, než kupovat porezlou břitvu v nejistém stavu na Aukru. Dále bych se nebál říci, že je čepel vhodná jako polotvar na různé experimenty, při nízké ceně tak můžete vyrobit pěknou a funkční břitvu. Viděl jsem moc pěkně vyleštěnou čepel GD100 od Atera,...

Poznámka:
Jako charakteristický problém výrobců z Činy je schopnost udržet jakost na konstantní úrovni. Píšu to zde proto, aby bylo jasné, že přenositelnost tohoto hodnocení může být omezená. Na Inetu někteří uživatelé varují před výkyvy kvality oceli. Nemám srovnání ale rád bych na to upozornil.
ater
mistr brusič
Příspěvky: 832
Registrován: 10 lis 2011, 22:39

Re: Gold Dollar 6/8 - Čína jak má být

Příspěvek od ater »

@Radyx: Ta moje vyleštěná je GD 66. GD 100 mam taky a ještě jsem na ní nešáhnul, nemam vymyšlené jak pořeším stabilizátor a pak mam mnohem víc jiné práce na tom co jsem si vyrobil na srazu.

Jinak co průběžně vídám GD 66 koupené od 10/2012 průběžně do teď tak se stabilizátor zlepšuje, ale pořád to není ono. U víc jak 10ti kusů co jsem za tu dobu brousil jsem ani nepozoroval velké změny v materiálu čepele. Spíš má každá GD66 nějakou jinou odchylku, takže je brousit není uplně rutina. Dál se změnil materiál nýtků z mosazi na nýtky z něčeho o dost tvrdšího, prakticky nejde sklepnout pro dotažení střenek. Nejsou to jen tak letmo skleplé dráty, ale už jsou vytvořené hlavy nýtů jedna jako druhá. Asi na to používají lis. Dál je ve střenkách středový "nýtek" spíš tedy jeho plastová náhražka (to na mojí nemam) a díky tomu často nejde čepel uplně zavřít do střenek.
flipper
Příspěvky: 13
Registrován: 06 lis 2012, 18:42
Bydliště: Brno

Re: Gold Dollar 6/8 - Čína jak má být

Příspěvek od flipper »

Dobrý večer Břitevníci.Tak mi to nedalo a rozšířil jsem svou sbírku o DOLLAROVKU.Dorazila v celkem úhledném plastovém boxu.Po otevření na mne vykoukla dolarovka s označením 200. Plastové střenky hnědo-červené barvy na mě moc nezapůsobily.Lehké otřepy ale srovnal brusný papír ;) .Po pečlivém prozkoumání a lehké desinfekci..šup s ní na řemen..pěnu..a hurá na to..po prvním tahu ale bylo jasné že břitva bude potřebovat na kameny.Snad se mezi Vámi najde dobrá duše, která by se tohoto úkolu zhostila :roll: ..kdysi jsem tady na foru četl, že úspěšně nabrousit dollarovku je skoro nadlidský výkon...i přes to všenchno..nemá tato kráska něco do sebe 8-)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
keyboo
Příspěvky: 75
Registrován: 27 zář 2012, 17:57
Bydliště: Tábor a okolí

Re: Gold Dollar 6/8 - Čína jak má být

Příspěvek od keyboo »

Vypadá krásně, hezčí než 66. 2 stabilizátory a hned vše vypadá jinak. Zajímalo by mne zda se musí upravovat stabilizátor jako u 66, aby šla dobře nabrousit. :) Krabička je taky zajímavá přidaná hodnota.
Uživatelský avatar
tomas_
Příspěvky: 20
Registrován: 17 črc 2013, 07:40

Re: Gold Dollar 6/8 - Čína jak má být

Příspěvek od tomas_ »

flipper píše:Dobrý večer Břitevníci.Tak mi to nedalo a rozšířil jsem svou sbírku o DOLLAROVKU.Dorazila v celkem úhledném plastovém boxu.Po otevření na mne vykoukla dolarovka s označením 200. Plastové střenky hnědo-červené barvy na mě moc nezapůsobily.Lehké otřepy ale srovnal brusný papír ;) .Po pečlivém prozkoumání a lehké desinfekci..šup s ní na řemen..pěnu..a hurá na to..po prvním tahu ale bylo jasné že břitva bude potřebovat na kameny.Snad se mezi Vámi najde dobrá duše, která by se tohoto úkolu zhostila :roll: ..kdysi jsem tady na foru četl, že úspěšně nabrousit dollarovku je skoro nadlidský výkon...i přes to všenchno..nemá tato kráska něco do sebe 8-)
Ahoj, na kolik tě vyšla i s dopravou? Kde jsi ji objednával? díky za odpověď
flipper
Příspěvky: 13
Registrován: 06 lis 2012, 18:42
Bydliště: Brno

Re: Gold Dollar 6/8 - Čína jak má být

Příspěvek od flipper »

Ahoj..kupováno na ebay..cena i s dopravou 536 Kč..holt kurz teď není moc přivětivý..
Uživatelský avatar
Pedro Smouky
Příspěvky: 28
Registrován: 14 lis 2012, 13:51
Bydliště: České Budějovice
Kontaktovat uživatele:

Re: Gold Dollar 6/8 - Čína jak má být

Příspěvek od Pedro Smouky »

Zdravím Pánové! Po delší době sem zase přispívám :oops:
Doufám že nevadí pokud oživím toto vlákno... :mrgreen:
Mám v plánu si koupit břitvu... měl jsem tu vlákno se Shefieldkou ale nakonec jsem se rozhodl že bych raději většího macka :)
Vzhledem k tomu že momentálně nemám dost financí abych si pořídil nějákou krásku rád bych to vyřešil takhle... a navíc pokud na ní budu pracovat vybuduji si k ní vztah a to mne na tom těší..:)
Navíc mne hodně zaujalo tohle vlákno protože rád věci přetvářím.. tak se Vás chci zeptat co si myslíte o modelu Gold Dollar 208?
Už je to na lepší úrovni nebo si myslíte že ne? Děkuji za Vaše názory!
Obrázek přidávám níže.

Obrázek
Zipíno
Příspěvky: 1005
Registrován: 23 bře 2009, 08:09
Bydliště: Velim

Re: Gold Dollar 6/8 - Čína jak má být

Příspěvek od Zipíno »

V celkovém pohledu se to tváří pěkně, jen si myslím, že bude potřeba lehce upravit stabilizátor - zdá se tam břit malinko širší. Ale nevím, jestli to nedělá úhel focení. Materiálově tento model neznám, já kupuji GD 100 za cca 200 kaček v jednom krámku v Libni a tady je to slušná břitva, kde je velmi dobrý poměr mezi cenou a užitnou hodnotou.
671 grains of diplomacy-.50 BMG
flipper
Příspěvky: 13
Registrován: 06 lis 2012, 18:42
Bydliště: Brno

Re: Gold Dollar 6/8 - Čína jak má být

Příspěvek od flipper »

Vypadá hodně podobně jako má GD 200 /na fotkách výše/..oholení s ní je velice příjemné. Upřímně, holí se mi s ní lépe něž se základním modelem od DOVO.Jenom počítej s tím, že po pár ošetřeních břitvy Balistolem ti sleze ta fajnová samolepka ;)
Odpovědět

Zpět na „Břitvy nejrůznějších stylů, tvarů a materiálů...“