Předpracovní holení pro citlivou pleť

Dotazy na vše co se holení týče.
vates321

Re: Předpracovní holení pro citlivou pleť

Příspěvek od vates321 »

Věřím, že asi spíše existuje větší procento lidí s normální pokožkou než těch s citlivou. Tvůj způsob holení mohu jen tiše závidět :cry:

Kdybych něco podobného udělal já, tak na druhý den se mi objeví spousta malých jemně podebraných boláků, což způsobí, že se další dva dny nemohu holit. Kdybych se i přesto oholil, vypadal bych jak z Texaského masakru motorovou pilou...
Zavři oči brouku ... a fik!
Wiking

Příspěvek od Wiking »

Tohle tema je velmi tezke, a snad i zavadejici. Nechci se nejak moc rozepisovat, ale vyraz "Citliva pokozka" je nepresny.
Musim se zeptat: NA CO JE TA POKOZKA CITLIVA???
Moje je napr. citliva na nektere chemikalie obsazene v nekterych mydlech a kremech na holeni.
Pouziji li tyhle, pali me cela papula a mam cerveny flicky.
Pak mam pocit, jako by asi byli mezi nami i lide, kteri maji CITLIVOU POKOZKU NA SAMOTNE HOLENI.
Jenze tam by zase bylo temer jedno cim se holi, nebot kdyz jsou citlivi, tak je to jedno..

Pri cteni ruznych pocitu jak tady nekteri kolegove pisou (nemyslim nikoho konkretniho, prosim!)
se nemuzu zbavit dojmu, ze problem je spise v nedostatecne priprave (malo zmekceny vous penou, treba jen 1-2 min a lepsi by bylo 4-5 to nechat pusobit), spatne technice (tlaceni na bagr, o britve se radeji ani nezminim), spatne vyslehane pene (pena je emulze a ta muze dobre nebo spatne klouzat, to si myslim ja) popr. bylo pouzito nejake mene klouzave mydlo (jsou mene a vice klouzava mydla, o tom neni pochyb) popr. jedovate mydlo :P zpusobujici zarudnuti (nejake lepsi nebo jine by to nezpusobilo) ale predevsim jako kdyby se tady kolegove holili necim tupym. Ano, jsou dobre , mene dobre a skutecne mizerne ziletky, se kterymi je oholeni neprijemne.
Dalsi kapitolou je osetreni oholene tvare necim vhodnym..

Pravdepodobne se ale bude jednat o nekolik pripadu najednou zde z techto vyse popsanych moznosti.

Tot muj nazor.
L.
"Byt zarostly je zvireci. Oholeni je znakem vyssi civilizace." Orig.: "Alles Behaartsein ist tierisch. Die Rasur ist das Abzeichen höherer Zivilisation."Arthur Schopenhauer, nemecky filosof, (* 22.2.1788 - † 21.9. 1860)
vates321

Příspěvek od vates321 »

Ahoj a díky za názor!

Dlouhodobým pozorováním jsem došel k jednomu závěru - moje pokožka reaguje na "míru oholení". Abych tento termín vysvětlil, jedná se o nastavení holícího strojku. Mám rozsah 1 - 5 stupňů, přičemž stupeň 1 nechává nejdelší vousy a stupeň 5 nejkratší.

Když se holím 1 nebo 2, je jedno co za techniku, mýdlo, žiletku apod. používám. V drtivé většině případů je tvář po oholení v pořádku. Pokud stupně zvednu (momentálně provádím dlouhodobý test s 5), a nebo pokud se začnu holit proti růstu vousů, objeví se mi již výše popisované problémy, zejména v oblasti čelisti blíže k bradě a pod bradou.

Selským rozumem tedy usuzuji, že negativní reakce je způsobena pravděpodobně příliš krátkými vousy po oholení, které, jakmile opět rostou, podebírají zataženou pokožku, a tak vytváří tyto pupínky.

Ano, existuje tedy možnost, jak se vyhnout této reakci - holit se tak, abych nechal všechny vousy nad povrchem pokožky. Nicméně bych byl radši, kdyby se mi povedlo dosáhnout hladkého oholení na 5, bez problémů (nebo snad dokonce i proti směru růstu vousů bez problémů, to by pomyslný cíl).
Wiking

Příspěvek od Wiking »

Jeste jsem zapomel:
Na holeni jednobritem si musi pokozka tvare taky ZVYKNOUT.
Ja kdyz jsem presel z vicebritu na jednobrit tak jsem prvni tydny taky mel pusu celou "odranou" ale
behem mesice nebo tak se to stabilizovalo..
Ted jde o to jak dlouho se jz holis ziletkou.. snad jsi nepresel z vicebritu na ziletku pred par dny nebo tak..
Jo, a taky kazdopadne musis vyzkouset nekolik "osvedcenych" ziletek.. Derby, zelena Astra, Feather..
Nektere zahranicni zasilkove obchody posilaji takove skuzebni sety ziletek na vyzkouseni, ma to svuj smysl.
Popr se domluv s nekym kdo ma doma 10 druhu ziletek at ti od kazde 2ks proda, a taky muzes zkouset mesice az rok..
Pokud mas 1 strojek a v nem stale jeden typ ziletky, taky to muze byt duvod..
"Byt zarostly je zvireci. Oholeni je znakem vyssi civilizace." Orig.: "Alles Behaartsein ist tierisch. Die Rasur ist das Abzeichen höherer Zivilisation."Arthur Schopenhauer, nemecky filosof, (* 22.2.1788 - † 21.9. 1860)
vates321

Příspěvek od vates321 »

Používám svůj Merkur Progress již více jak dva roky. Průběžně jsem vystřídal zelené Astry, Merkur Solingen a Personna. K Feather jsem se zatím nedostal, ale časem mám v plánu je objednat. Vícebřitem jsem se holil někdy úplně začátkem, před X lety. Břitvu jsem taky zkoušel, ale podráždění bylo stejné.

Zkusím nějakou tu dobu vydržet na úrovni 5 a uvidíme, jestli si ten můj Gesicht na to zvykne :lol:
panF
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od panF »

Ahoj,
myslím že mám (tedy měl jsem) stejné problémy jako ty. Používám Merkur Slant 37c a nedávno jsem si koupil nastavitelný Merkur Progress.
Pro ukojení mé touhy po co nejhladším oholení jsem samozřejmě nastavil na 5 (nejagresivnější) a problémy s pupínky jsou tu.
Takže se můžu holit s nastavením 1, maximálně 2. Ale to se musím do hladka doholit Slantem.
Další věc je otázka žiletek. Derby jsou dobré, ale tak tři holení. V současné době používám Feather kterým se ale v rozporu s Wikingovým testem vyrovnají žiletky Merkur.
Výsledkem mých pokusů je zjištění že nastavitelný Merkur Progress půjde z domu, protože stejnou službu mi kdysi dávno na vojně poskytoval strojek Soluna kterým jsem se oholil po směru, potom proti a nakonec s povolenou žiletkou doholil.
Takže nejlepší strojek na hladké oholení je pro mě Merkur Slant 37c, tedy až na kvalitu zpracování.
Jestliže si pořídím druhý strojek tak asi tento:
http://ikonrazors.com/store/index.php?m ... cts_id=160
mons

Příspěvek od mons »

Taktéž preferuji večerní holení, hlavně proto, když se neoholím, tak škrábu vousy o polštář a to mne budí.
Nehledíc na to, že s úpěchem likviduji povlečení na polštáře a to je řečí. :lol:
vates321

Příspěvek od vates321 »

panF píše:Takže se můžu holit s nastavením 1, maximálně 2. Ale to se musím do hladka doholit Slantem.
Ahoj a díky za názor. Nikdy by mě nenapadlo, že by chyba mohla být přímo ve strojku samotném. Předtím, než jsem ho kupoval, jsem pročítal různá fóra a dost lidí si ho chválilo. Asi by mi i bylo líto se ho zbavovat, protože už jsme něco jako rodina :cry:

Každopádně co zkusím bude, že se oholím po směru vousů na stupeň 2 až 3, a potom kolmo na směr vousů na stupeň 1 až 2. Uvidíme, jestli to zabere ;) Holt chce to pořád experimentovat.
panF
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od panF »

Nejde o chybu strojku, jen nastavení na 5 je hodně agresivní. Zkus po směru na 1, kolmo taky na 1 a doholit proti srsti tam kde bude třeba na 2 max. na 3.
Ten Merkur 37c je popisován taky jako agresivní, ale oholení na tři průchody s ním je příjemnější než s Progressem.
vates321

Příspěvek od vates321 »

Ok, beru na vědomí a zkusím. Díky moc za rady a pak dám vědět, jak to dopadlo ;)
Odpovědět

Zpět na „Ostatní dotazy“