Mýdlo Barbus

Mýdla, krémy a vůbec prostředky ze kterých můžeme tvořiti mydlinky
Odpovědět
Uživatelský avatar
Wiking
Příspěvky: 1548
Registrován: 13 úno 2011, 17:24
Bydliště: Česko-saské Švýcarsko

Re: Mýdlo Barbus

Příspěvek od Wiking »

Ahoj Kolego.
To podrazdeni pri pouzivani barbusu NENI ZPUSOBENO hydroxidy, tyhle jsou ve VSECH mydlech na svete, i v tech nej nej nejluxusnejsich a nejmene drazdivych.
"Byt zarostly je zvireci. Oholeni je znakem vyssi civilizace." Orig.: "Alles Behaartsein ist tierisch. Die Rasur ist das Abzeichen höherer Zivilisation."Arthur Schopenhauer, nemecky filosof, (* 22.2.1788 - † 21.9. 1860)
Adler
Příspěvky: 2
Registrován: 16 čer 2013, 15:11

Re: Mýdlo Barbus

Příspěvek od Adler »

Beru na vědomí. ;) Já jen že co jsem srovnával složení Barbusu a krému Nivea tak jsem u druhého jmenovaného jak Sodium Hydroxide tak Potassium Hydroxide (z níž jeden se nachází hned na 4 příčce co do složení resp. koncentrace) nenašel. Naproti tomu Nivea má ve složení na 2 a 3 příčce Potassium Stearate a Potassium Cocoate které co jsem se dočetl mají jen nízký stupeň dráždivosti oproti dvou hydroxidům u Barbusu. Tudíž jsem usoudil, že by právě tohle mohl být důvod oné dráždivosti. Jsem samozřejmě jen laik a vůbec netvrdím, že bych měl pravdu. A zrovna tak bych nerad bych aby to bral někdo negativně vůči Barbusu... jen se snažím dobrat ingredience která způsobuje to zlo abych se jej mohl nadále vyvarovat.
Vousáč
Příspěvky: 800
Registrován: 06 dub 2013, 14:40

Re: Mýdlo Barbus

Příspěvek od Vousáč »

Já mám s Barbusem obdobné zkušenosti.
Po pár oholeních jsem ho odložil a je jenom na okrasu na mé poličce.
Pokožku jsem měl věčně vysušenou a s načervenalými fleky. Bez namazání krémem jsem měl pocit , že se mi
obličej stahuje až hrůza. :oops:

Barbus není pro padavky, nýbrž pro otrlé chlapy.
Takže se semne stala padavka... :lol:
V noci slyším i vousy růst
kono
Příspěvky: 68
Registrován: 04 dub 2012, 10:49

Re: Mýdlo Barbus

Příspěvek od kono »

...mno,asi takhle...jak už tady kolega předeslal,hydroxid sodný je použit ve všech mýdlech na světě,je právě tím viníkem,který způsobuje u citlivých tzv.vysušení pleti...moje babička měla velkou zahradu,kde se pěstovala zelenina (v tý době výhradně pro Prahu) a ze zbytků sádla a s přísadou sodného louhu,vyráběla mýdlo...musím říct,že to nijak nevonělo,ale špínu z rukou to mylo bezvadně...nikdy jsme neměli problémy,až na naší tetičku,která asi měla problém se vším...recept byl velmi jednoduchý,ale já si ho nepamatuju,jen vím,že to babička dělala do starého pekáče a když to začalo mýdlovatět,tak to rozkrájela na kostky...
Uživatelský avatar
Wiking
Příspěvky: 1548
Registrován: 13 úno 2011, 17:24
Bydliště: Česko-saské Švýcarsko

Re: Mýdlo Barbus

Příspěvek od Wiking »

Adler píše: jen se snažím dobrat ingredience která způsobuje to zlo abych se jej mohl nadále vyvarovat.
Kolego Adlere, jiz to zde bylo nekolikrate napsano, ale nebot jsi novy, podam odkaz:
viewtopic.php?f=16&t=1340&p=22718&hilit ... ric#p22718

:!: ACID BORIC, neboli kyselina borita cesky, OK??

Jeste podam doplnujici informaci k tvym obavam ohledne hydroxidu draselneho a sodneho.
Ano, jiz ze zakladni skoly je znamo, ze tyhle 2 chemikalie jsou silne zasadite (opak kyselin) a ze jsou to ziraviny.

:!: Zopaknem si chemii ze zakladky: Kyselina sirova ma pH 1, hydroxid sodny skoro pH 14. Voda ma asi pH 7.

V mydlech (vsech) samozrejme jsou, ale jsou tam dodany pred zmydelnenim, to znamena, ze ze reakci z tuky dochazi k tomu, ze pozdeji ve vyslednem produktu uz nejsou tak zirave. Ph hodnota mydel na holeni je kolem 9-10pH, coz pri 15 min pusobeni na obliceji a naslednem omyti vodou normalne nepredstavuje problem.
Nektera mydla jsou vice zasadita (Golddachs, Arko atd..) a jina zase mene.

Maly obraceny priklad: Etikety na pive rikaji, ze to pivo ma napr. 4,7% alkoholu. V den vyroby (uvareni) piva v nem zadny alkohol ale neni. Teprve se musi vytvorit.. takze ted uz snad je vse jasne.

Hydroxid draselny se pouziva ve tvrdsich mydlech, sodny v mekcich mydlech a kremech. Pouziti techto 2 hydroxidu ma totiz vyslednou funkci na tuhost mydla. Take se to da ruzne kombinovat.

Dalsi vec kterou bych sice nenazyval "zlo" ale spise "kvalita vstupnich surovin" jsou tuky, ktere se do mydel davaji. Vzdy jsou lepsi nejake kvalitnejsi prirodni nez zvireci = tedy odpady z jatek. No.. Mitchelovo mydlo z ovciho tuku je asi vyjimka :roll: Ale o LANOLINU je zde taky uz jinde hodne napsano, takze se nebudu opakovat.

Tak doufam ze Tvoje otazky byly timto zodpovezeny.
Preji pekny den.
Wiking
"Byt zarostly je zvireci. Oholeni je znakem vyssi civilizace." Orig.: "Alles Behaartsein ist tierisch. Die Rasur ist das Abzeichen höherer Zivilisation."Arthur Schopenhauer, nemecky filosof, (* 22.2.1788 - † 21.9. 1860)
Uživatelský avatar
relka
Příspěvky: 721
Registrován: 21 lis 2008, 17:28
Bydliště: Praha

Re: Mýdlo Barbus

Příspěvek od relka »

:D A proto je tolik různých výrobků a výrobců s různými recepty. Já mám Barbus rád, a i když v současné době upřednostňuji Cellu...nedám na něj dopustit a alternativně ho občas používám. Vždyť každý jsme jiný..s jinou potřebou a pokožkou s jinými nároky. "Honba" za co nejluxusnějším přípravkem je podle mne slepá ulička. Ale nalezení toho, co člověk potřebuje a co mu vyhovuje, to je podle mne to podstatné. Prostě poznat kousek sama sebe
Nastal čas, kdy nové nevyhovující je nahrazováno starým osvědčeným.
Uživatelský avatar
Radgost
admin
Příspěvky: 3418
Registrován: 13 lis 2008, 15:29

Re: Mýdlo Barbus

Příspěvek od Radgost »

Amen
Vousáč
Příspěvky: 800
Registrován: 06 dub 2013, 14:40

Re: Mýdlo Barbus

Příspěvek od Vousáč »

Mno Barbus je takový náš evrgrin (nejspíš se to píše jinak, ale co ).
Každý kdo ve svém raném věku začne počítat první delší chloupky na své pubescentní bradičce a začne jásat, že
doba dospělosti a hlavně chlapského holení je tu a rozhodne se holit bagrem, šáhne po tom co v obchodě má hnedle po ruce.
A on je to Barbus :P

Ať už modrý kelímek, nebo dvě tuby.
Zkušenosti si pak musí odstát sám, ať špatné nebo dobré.

Apelovat by se spíše mělo na výrobce onoho národního mýdla/krému. Doba pokročila, konkurence nabízí spoustu jiných, mnohdy lepších
a kvalitnějších výrobků - co takhle rozšířit škálu vaší nabídky. ;)
Klasika nechť zůstane, ale jeden, dva výrobky pro novou a mladší generaci by neuškodilo.
O Barbus zájem vždycky byl a je, jinak by se výroby nerozběhla pod novým výrobcem a na pultech obchodů by se neobjevoval.
V noci slyším i vousy růst
obdivovatel
Příspěvky: 46
Registrován: 03 říj 2013, 20:34

Re: Mýdlo Barbus

Příspěvek od obdivovatel »

Ahoj!
Několik měsíců zpátky jsem náhodou narazil na tyto perfektní stránky o mužském holení, jelikož jsem již delší dobu hledal odpověď na otázku, jak se začít konečně kvalitně a příjemně holit.Dozvěděl jsem se zde spousty zajímavých věcí a po krátké úvaze jsem přešel z moderního způsobu holení, kde jsem používal pěnu na holení pouze ve sprejích na starý, zde Vámi doporučovaný způsob holení.Zakoupil jsem si klasickou štětku na holení a poté jsem si zakoupil i klasické mýdlo v tubě.Poprvé jsem vyzkoušel italské mýdlo Proraso a mohu ho všem jenom doporučit.Ale vnitřně jsem po přečtení Vašich recenzí na na mýdlo Barbus cítil silnou potřebu toto mýdlo, které používali již naši otcové a dědové také vyzkoušet.Během několika dalších dnů jsem si zakoupil mýdlo Barbus s chlorofylem a po několika oholení jsem s radostí konstatoval, že je to opravdu docela kvalitní mýdlo na holení u kterého již zřejmě zůstanu spolu s mýdlem Proraso.Po oholení mýdlem Barbus mám opravdu pokožku jako miminko a dokonce ho používám raději než mýdlo Proraso.Po holení se mi již nestává, že mám podrážděnou pokožku a také jsem rád, že se díky tomuto mýdlu i podstatně méně pořežu.Velice lituji, že jsem toto mýdlo a tento způsob holení nezačal používat již dříve místo pěny ve sprejích, které z mého pohledu nejsou moc kvalitní a funkční a navíc jsou docela drahé.I z mého pohledu je používání mýdla Barbus opravdu srdeční záležitost, jak zde píšete.I já to tak cítím,když si pamatuji z mého dětství, jak ho používal můj děda a jak voněl.
Na závěr zde musím poděkovat všem členům, kteří zde zveřejňují své příspěvky za jejich užitečné rady, které mi dokázali změnit můj pohled na mokré holení a díky kterým se holení pro mojí osobu změnilo v příjemný rituál.
Přeji Všem krásný den.
Uživatelský avatar
Vlcak
Donátor
Příspěvky: 533
Registrován: 21 pro 2011, 08:19
Bydliště: Olomouc

Re: Mýdlo Barbus

Příspěvek od Vlcak »

Vítej na našem fóru a ať ti holení přináší radost a relaxaci.
Odpovědět

Zpět na „Mýdla a krémy na holení“