Žádný učený z nebe nespadl.. aneb jak jste začínali?!

... po srsti či proti...
drumbas

Re: Žádný učený z nebe nespadl.. aneb jak jste začínali?!

Příspěvek od drumbas »

tak to ja hlasim že asi po roce
se cca 5x za měsic holim břitvou
mam 3kusy ,2x solingen a magnetku
oholeny jsem i s připravou za 15min.
nahřeju teplou vodou tvaře
našleham barbus a nanesu na vousy,potom obtahnu břitvu na řemenu
pak ještě jednou štětku trošku namočim a roztočim po tvaři a jdu na věc
jednim tahem dolu od kotlet pak chytnu nos a holim pod nosem
vše zvrchu dolu
pote nanesu druhou pěnu a to už holim proti .zespod nahoru
pote horkou vodou omyju cely obličej co vydržim
dam kamenec pak vodu po holeni
břitvy si ostřim sam
tedy za tu dobu sem je ostřil jen jednou
ani nijak zvlašt se neotupuji
jen ze zvyku je před holenim projedu na řemenu co sem si dělal
už jsem inspiroval dosti znamich ale nikdo nema odvahu do toho jit
to zase ja si neumim představit se znovu holit tema kupnyma holitkama made in china za těžky prachy
zlata břitva na věky
Libor

Příspěvek od Libor »

Krásný večer
Tak už se konečně a právoplatně můžu zařadit do party břitevníků, právě jsem se poprvé oholil břitvou.
Nejprve bych rád ještě jednou poděkoval PetroviS za perfektní a nečekaně rychlé nabroušení.
Namydlil jsem Mitchellovo mýdlo, v prioru jsem si dneska koupil obyčejný hrnek, ve kterém jsem udržoval teplou pěnu, znatelný rozdíl oproti studené.
Čekal jsem to složitější, ale docela to šlo. Přeci jen v rukou byla znát malá nejistota a především začátečnická neohrabanost. Jak přesně břitvu chytit, jak ji přiložit na tvář, abych na sebe viděl a podobně.
Začal jsem tvářemi. Nejprve pravá, postupně jsem nějak přešel na pravou část krku. Posléze jsem nějak instinktivně přendal břitvu do levé ruky, nějak se mi příčilo holit se "přes ruku". Po přerovnání břitvy v ruce jsem jakž takž našel vhodný úchop a oholil i pravou část. Pak jsem se pokusil oholit bradu, tam to bylo náročnější, členitější terén :-D, ale nějak jsem i bradu oholil.
Jen při neustálém kontrolování sklonu břitvy vůči kůži se mi to občas nepovedlo a občas zůstala hůře oholená místa. Následně jsem se rozhodl pokusit se o přeholení proti směru růstu, i s vědomím, že můžu klidně mít zítra tvář jak oškubanou husu. To už bylo horší, občas se břitva zasekla, nejlíp šly nětší rovnější plochy, ale oříškem byla brada. Nakonec jsem i ji nějak, alespoň příčně, když už ne zdola nahoru, doholil.
Zakončil jsem to klasickou procedurou, kamenec, voda po holení, ošetření břitvy, uklizení... Jen jsem nepočítal, jak dlouho jsem strávil v koupelně holením.
Konečný účet, oholen celý obličej, většinou skoro do hladka. Žádná kůže neodpadla, nos mi zůstal, pouze tak 3 malé ranky na bradě, takže úplně bez krve to nebylo.
Věřím, že si časem budu jistější v úchopu a bude pro mě holení zážitkem a relaxací. Teď to byl taky zážitek, ale začátky jsou těžké.
Začneš-li se holit břitvou, jako bys překročil Rubikon. Není cesty zpět...
Ivánek

Příspěvek od Ivánek »

Libore gratuluju ;)
poprvé a bez ořezů. Co jiného lze očekávat s Břitvou nabroušenou PetremS. Akorát obdivuji holení levoruč. Vytrvej :P
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

GRATULUJI Libore,
od teď už to bude jenom lepší a lepší a stále pohodovější relax.
Obouruč - přijmi můj obdiv. :ugeek:
8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
bagr

Příspěvek od bagr »

tak a uz aj ja mam za sebou to prve holenie boly to parada britva vydrazena z aukra prisly tak ostra ze stacilo obtiahnut a slo sa na veec ani jeden odrezok a yni jedny ranka malicke podrazdenie na krku znymienky v poriafku , super zazitok :)
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Není co dodat, než GRATULUJI - bagr.
Čerstvě koupená Břitva, dokonale ostrá, holení bez odřezků a k plné spokojenosti - co více si přát.
Snad jen stále dobré ostří a vždy pevnou ruku.
8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
bagr

Příspěvek od bagr »

a najlepsia natom bola ta cena za britvu az na slovensko za 17.10 € :mrgreen:
Libor

Příspěvek od Libor »

Díky, ale k tomu holení obouruč. Nebyl to záměr ale prostě nějak to vyplynulo. Je tedy pravda, že ještě než jsem měl břitvu, tak jsem si blázen imitoval držení na hřebenu :-D. Tam jsem usoudil, že zkusím obouruční holení, že holit se přes ruku mi přijde divný. Jen už se zase nemůžu dočkat, až to doroste a budu moci obtahnout, namydlit a ... :-) Nestačí mi se na ni jen dívat a čekat na další vousy :-D
Holt na tom rčení, co mám jako podpis, něco bude, mimochodem mnou vymyšlené... :-D
Začneš-li se holit břitvou, jako bys překročil Rubikon. Není cesty zpět...
Ivánek

Příspěvek od Ivánek »

Gratuluji Ti ke krásnému podpisu Libore, hezky jsi to vymyslel. Obdobně to řekl Ĺudevít Štůr v roce 1848 "nět inej cesty" anebo Stalin "ustoupit není kam, za námi Moskva". Buď oddaným služebníkem tohoto nástroje gentlemenů a pomalu stoupej vzhůru. Každé další oholení Tě pohladí po dušičce i po vousu a krasavice na Tobě budou nechávat oči a budou na kolenou žebrat, aby si Tě mohly pohladit. A pokud se, nedej Bože, řízneš( :oops: ), v 11-ti z 10-ti případů to bude Tvoje vina. :P
kaja

Příspěvek od kaja »

Ufff, tak se též hlásím.

Vezmu to od začátku. Před pár lety sem našel na půdě břitvu. Líbíla se mi, ale byl sem ještě mladej a vůbec a tak putovala někam do šuplíku. Stárl a moudřel sem, a zjišťoval, že někdy jsou starý věci lepší (puška, auto, přítelkyně :twisted: ...). A v tom jsem Ji našel.

Plastová střenka, C.SPITZER & SOHN SOLINGEN a obrázek tanku s vlajkou na kanónu, z druhý strany "11". Špinavá a tupá :(

Po zjištění, že neholí a je tupější než můj kapesní nůž následovalo pokusné nabroušení na 1000 kameni a obtažení na prvním pásku co byl po ruce. No, ostří se výrazně zlepšilo, ale pořád to nebylo na holení tváře. Naštěstí kolega z práce vlastnil řemen, a zároveň ji trochu vyčistil.
Asi sem mohl zvolit na první oholení lepší okamžik (těsně po posilovně), ale což. Po horký sprše, bez mýdla a čehokoliv, vybaven jen odhodláním zkusmo začínám u kotlet. Ze začátku dost tahá, ale po nalezení nejlepšího úhlu to ujde. Tváře šly dobře, prostor pod uchem na hraně čelisti dokonce líp než s doposud používanejma holítkama. Krk přez obavy o disekci v.jugularis bez problémů. Bohužel ostří asi nebylo úplně "shave ready", takže oblast pod nosem a bradku nechávám na příště (PetrS-máš zprávu :)).
Pak už jen opláchnutí horkou a studenou vodou, nalezení jedné drobné řezné ranky a úsměv od ucha k uchu (obrazně, jak Joker naštěstí zatím nevypadám). Oholení není z nejhladších, ale za ten pocit to stojí. Aspoň se mám kam zdokonalovat.

...a teď už jen čekat, až to doroste :)
Odpovědět

Zpět na „Techniky holení“