Břitvy ve filmu a v umění vůbec

Videa naše i cizí týkající se Břitvy
Odpovědět
Uživatelský avatar
Uton
Příspěvky: 417
Registrován: 17 pro 2011, 01:50
Bydliště: Přerov

Re: Břitvy ve filmu a v umění vůbec

Příspěvek od Uton »

Mám tu ještě jednu malou zajímavost. A to jak to vypadá když ve filmu drží břitvu opravdu profesionál. Jsou to ukázky ze dvou různých filmů a holičem je zde v obou případech umělecký maskér Gustav Hrdlička.

Poku to někoho zajímá tak ještě něco o něm:

Umělecký maskér Gustav (Augustin) Hrdlička se narodil 27. července 1908 v Praze do vlásenkářské rodiny Augustina Hrdličky. Odešel na obchodní školu, ale raději odešel zpět k otci a započal se učit jeho vlásenkářství. Svoje první vlásenkářské zkušenosti si odbyl v Pražském německém divadle. Ale v roce 1926 se stal s Josefem Kobíkem maskérem Lamačových košířských filmových ateliérů Na Kavalírce. Z existenčních důvodů také externě hrál a působil na předních pražských scénách: ve smíchovské Aréně, Rokoku, Divadle Komedie, Divadle Vlasty Buriana, Osvobozeném divadle či D 34 E. F. Buriana.

O jeho vyspělé profesionalitě a maskérském umu svědči i fakt, že v roce 1936 odešel s Gustavem Machatým do slunné Itálie, kde to „dotáhl“ až na šéfmaskéra filmových ateliérů Cinecittà v Římě pod jménem Gustavo Hrdlicka (někdy jako Hrdliska). S Italskou kinematografií spolupracoval jako maskér na více jak sedmdesáti filmech (např. CENTOMILA DOLLARI, II CAVALIERE DEL SOGNO, LE MISERIE DEL SIGNOUR TRAVEL atp.). Za druhé světové války působil také v italském divadle Cantachiaro italské herečky Anny Magnani.

V roce 1947 se však vrátil do staré vlasti a stal se uměleckým maskérem pražských filmových ateliérů na Barrandově. Jako maskér se podepsal pod čtyřiceti poválečnými snímky nižší (PŘÍPAD Z – 8, PAN NOVÁK, ZOCELENÍ, JURÁŠEK, ANDĚL NA HORÁCH apod.), ale i té nejvyšší úrovně (PŘEDTUCHA, JAN ROHÁČ Z DUBÉ, ČAPKOVY POVÍDKY, TEMNO, CÍSAŘŮV PEKAŘ a PEKAŘŮV CÍSAŘ, MUŽ V POVĚTŘÍ, HAŠKOVY POVÍDKY ZE STARÉHO MOCNÁŘSTVÍ, TAJEMSTVÍ KRVE, OBUŠKU, Z PYTLE VEN!, NEJLEPŠÍ ČLOVĚK, BYL JEDNOU JEDEN KRÁL, PSOHLAVCI, HRÁTKY S ČERTEM, PRINCEZNA SE ZLATOU HVĚZDOU aj.).

I když Hrdlička nejčastěji stál za kamerou, režiséři si ho občas obsadili i do malých rolí (často ve své profesi maskéra či kadeřníka, a často také do filmů, u kterých byl uměleckým maskérem), ve kterých začínal již za němé éry.

Hrál kadeřníka v Innemannových MILENKÁCH STARÉHO KRIMINÁLNÍKA (1927), Iva a rychtáře v osvětovém Kokeislově filmu STÍN VE SVĚTLE (1928), hosta s gramofonem v komedii HANIČKO, CO S TEBOU BUDE? (1928) režiséra Nikolaje Larina a garderobiéra v Kmínkově melodramatu KDYŽ VALČÍK ZNÍ (1929).

Před odchodem do Itálie se ještě objevil v pěti zvukových snímcích na začátku třicátých let: prodavač u Zlatníka v české i německé verzi komedie TO NEZNÁTE HADIMRŠKU (1931) Martina Friče a Karla Lamače, tanečník na důstojnickém večírku v Longenově filmu MILÁČEK PLUKU (1931), povaleč v Cikánově DOMĚ NA PŘEDMĚSTÍ (1933) a divadelní maskér v Kmínkově KLUBU TŘÍ (1935). V roce 1936 se ještě objevil v Machatého italském dramatu BALLERINE.

Jako příležitostný herec epizodních rolí se v českém filmu uplatnil i po válce ve snímcích CÍSAŘŮV PEKAŘ a PEKAŘŮV CÍSAŘ (lazebník), MŮJ PŘÍTEL FABIÁN (vrchní ve vinárně), BYL JEDNOU JEDEN KRÁL... (sklenkář), BOTOSTROJ (holič), VZORNÝ KINEMATOGRAF HAŠKA JAROSLAVA (číšník v restauraci a školník), ANDĚL NA HORÁCH (rekreant), O VĚCECH NADPŘIROZENÝCH (psychiatr), HRY A SNY (číšník), HLAVNÍ VÝHRA (muž s novinami), POSTAVY MIMO HRU (domácí divák), CHLAP JAKO HORA (číšník), LIDÉ ZA KAMEROU (maskér), PRAŽSKÉ BLUES (vrátný), DOBRODRUŽSTVÍ S NAHÝM KLUKEM (pasažér), VRAŽDA PO NAŠEM (rekreant) a desítky dalších.

Jako herec a maskér spolupracoval rovněž s rozhlasem a s televizí (inscenace ZAČÁTEK KONCE a seriál KLAPZUBOVA JEDENÁCTKA). Jako odborník na slovo vzatý vyučoval práci s maskou studentům na pražské FAMU. Za svojí práci získal Hrdlička několik ocenění (namátkou uveďme Uměleckou prémii z roku 1952 za filmy CÍSAŘŮV PEKAŘ a PEKAŘŮV CÍSAŘ). Jeden z našich nejlepších uměleckých maskérů Gustav Hrdlička zemřel 16. dubna 1969 v Praze ve věku nedožitých šedesáti jedna let.

Císařův pekař a pekařův císař
Komedie / Historický / Československo, 1951, 80 + 64 min (SE: 108 min)
Režie: Martin Frič
Předloha: Jan Werich (původní scénář), Jiří Brdečka (původní scénář)
Scénář: Martin Frič, Jan Werich, Jiří Brdečka
Kamera: Jan Stallich
Hudba: Julius Kalaš, Zdeněk Petr
Hrají: Jan Werich, Marie Vášová, Nataša Gollová, Bohuš Záhorský, Jiří Plachý st., Zdeněk Štěpánek, František Filipovský, František Černý, Václav Trégl, Vladimír Leraus, Miloš Nedbal, Bohuš Hradil, František Holar, Vladimír Řepa, Lubomír Lipský st., Theodor Pištěk, Bohumil Bezouška, Felix le Breux, Josef Kemr, Fanda Mrázek, Ota Motyčka, Miroslav Svoboda, Jan Stanislav Kolár, Miloš Kopecký



Botostroj
Drama, Československo, 1954, 101 min
Režie: K. M. Walló
Předloha: Svatopluk Turek (kniha)
Scénář: Svatopluk Turek, Otakar Vávra, K. M. Walló
Kamera: Julius Vegricht
Hudba: Jan Kapr
Hrají: Vítězslav Vejražka, Vilém Besser, Eva Kubešová, Zdeněk Řehoř, Oldřich Vykypěl, Petr Skála, Ota Sklenčka, Marie Vášová, Rudolf Hrušínský, Božena Böhmová, Jarmila Kurandová, Oldřich Lukeš, J. O. Martin, Věra Benšová, Jan Skopeček, Jaroslav Toť, Ema Skálová, Otto Šimánek, Dagmar Drašarová, Karel Houska, Vlasta Fialová, Kamil Olšovský, Vladimír Řepa, Miloš Willig, František Peterka, František Vnouček, Hynek Němec, Gustav Hrdlička, Josef Chvalina, Rudolf Myzet

Naposledy upravil(a) Uton dne 03 bře 2016, 12:43, celkem upraveno 2 x.
Břitvu ber s respektem a čistou hlavou!
Zipíno
Příspěvky: 1005
Registrován: 23 bře 2009, 08:09
Bydliště: Velim

Re: Břitvy ve filmu a v umění vůbec

Příspěvek od Zipíno »

V "Císařově pekaři" sice Břitvu odborně obtáhne na řemeni, vzápětí ji však totálně ztupí jejím přetažením o nehet!!! :o . Zřejmě si nesměl dovolit poranit Mistra Wericha! :lol:
671 grains of diplomacy-.50 BMG
Uživatelský avatar
Uton
Příspěvky: 417
Registrován: 17 pro 2011, 01:50
Bydliště: Přerov

Re: Břitvy ve filmu a v umění vůbec

Příspěvek od Uton »

Alibi na vodě
Krimi / Drama / Československo, 1965, 95 min
Režie: Vladimír Čech
Předloha: Jiří Marek (kniha)
Scénář: Jiří Marek
Kamera: Václav Huňka
Hudba: Dalibor C. Vačkář
Hrají: Karel Höger, Josef Bek, Otomar Krejča st., Oldřich Nový, Eva Kubešová, Josef Beyvl, Jaroslav Vojta, Ivana Striničová, Svatopluk Beneš, Helga Čočková, Zdeněk Dítě, Václav Lohniský, Jiří Němeček, Marcela Martínková, Miroslav Horák, Kateřina Trávnická, Miloš Willig, Jaroslav Bůžek, Martin Štěpánek, Vladimír Menšík, Eva Přikrylová, Ladislav Knížátko, Karel Cop, Miloš Vavruška, Bedřich Bobek, Dagmar Dvořáčková, Oldřich Velen, Adolf Šmíd, Milan Jonáš, Ladislav Žid, Václav Sloup, Marie Grossová, Karel Brynda, Pavel Handl, Josef Burda, Jaroslav Čejka, Mojmír Miler, Věra Hanslíková, Vladimír Linka, Otto Sattler, Arnošt Vrána, Milena Geislerová, Hana Růžičková, Jana Sedlmajerová, Zuzana Schnöblingová, Ivana Herglotzová, H. Ťukalová, Jarmila Šusterová, Václav Wasserman, Anna Pitašová, Jarmila Orlová

Naposledy upravil(a) Uton dne 31 pro 2013, 00:28, celkem upraveno 2 x.
Břitvu ber s respektem a čistou hlavou!
Uživatelský avatar
Radyx
admin
Příspěvky: 1078
Registrován: 21 lis 2008, 15:39
Bydliště: Praha

Re: Břitvy ve filmu a v umění vůbec

Příspěvek od Radyx »

Vy nás ale zásobujete pane Karfík!!!
Nechystá se nějaký vánoční sestříh?
Uživatelský avatar
Uton
Příspěvky: 417
Registrován: 17 pro 2011, 01:50
Bydliště: Přerov

Re: Břitvy ve filmu a v umění vůbec

Příspěvek od Uton »

Nejspíš ano Radyxi, Vánoční speciál je v plánu. :lol:

Tentokrát tři z jednoho filmu :

Hřbitov pro cizince
Drama / Československo, 1991, 76 min
Režie: Jaroslav Dudek
Scénář: Jiří Hubač
Hrají: Jiří Bartoška, Josef Dvořák, Libuše Šafránková, Valérie Zawadská, Dagmar Veškrnová-Havlová, Jiří Plachý ml., Rudolf Hrušínský ml., Josef Somr, Oldřich Vlach, Jiří Knot, Eva Čížková, Lída Vostrčilová, Alena Kreuzmannová, Pavel Pípal, Pavel Nový, Jan Teplý st., Miloslav Štibich, Václav Vydra nejml., Josef Nedorost, Miroslav Šnajdr, Vít Pešina, Jan Šváb, Libuše Štědrá, Josef Kolman, Veronika Musilová, Eva Čížkovská, Stanislav Zindulka, Ota Sklenčka, Milan Klacek, Jiří Štibich, Jan Fulín, Jaromír Klempíř





Naposledy upravil(a) Uton dne 31 pro 2013, 00:30, celkem upraveno 1 x.
Břitvu ber s respektem a čistou hlavou!
Uživatelský avatar
Pedrosjan
Příspěvky: 301
Registrován: 04 čer 2011, 22:34
Bydliště: České Budějovice

Re: Břitvy ve filmu a v umění vůbec

Příspěvek od Pedrosjan »

No tak již jsem to tu vzpomínal tento film snad dvakrát,právě tyto 3 scény jsou krom filmu samého pro nás super! :lol: Pro mně osobně je nejvíce imponující scéna jak Pepík Dvořák holí svého "kamaráda" známého policajta-"ještě cekni a podříznu tě jak slepici".. 8-)
MERKUR Solingen - 37 001
Uživatelský avatar
Uton
Příspěvky: 417
Registrován: 17 pro 2011, 01:50
Bydliště: Přerov

Re: Břitvy ve filmu a v umění vůbec

Příspěvek od Uton »

Ženy v ofsajdu
Komedie / Sportovní / Československo, 1971, 82 min
Režie: Bořivoj Zeman
Kamera: Josef Novotný
Hudba: Jiří Sternwald
Hrají: Lubomír Lipský st., Stella Zázvorková, Jiřina Bohdalová, Jaroslava Brousková, Jiří Krampol, Zdena Hadrbolcová, Bohuslav Kupšovský, Vladimír Menšík, Karel Pavlík, Jiří Štuchal, Vítězslav Černý, Oskar Hák, Jan Skopeček, Robert Vrchota, Zita Kabátová, Helena Růžičková, Milan Kindl, Miluše Voborníková, Lubomír Kostelka, Josef Hlinomaz, Václav Trégl, Naďa Konvalinková, Bořivoj Navrátil, Miroslav Abrahám, Josef Bartůněk, Josef Braun, Růžena Dvorská, František Hanus, Františka Koudelová, Milena Kaplická, Josefa Pechlátová, František Vavruška, Karel Malina, Luboš Pecháček, Karol Polák, Viktor Očásek, Karel Šott ml., Jaroslav Toms, Blažena Vernerová, Miloš Vavruška, Oskar Gottlieb, Hana Vítková, Josef Burda, Jaroslav Satoranský, Ivo Niederle, Karel Augusta, Vladimír Blažek, Josef Borovian, Karel Černoch, Oldřich Dědek, František Fontén, Karel Hábl, Ludvík Kacer, Karel Karas, Josef Kubíček, Stanislav Litera, Vít Pešina, Zdeněk Plaček, Josef Šebek, Karel Vítek st.

Naposledy upravil(a) Uton dne 31 pro 2013, 00:32, celkem upraveno 1 x.
Břitvu ber s respektem a čistou hlavou!
Uživatelský avatar
Uton
Příspěvky: 417
Registrován: 17 pro 2011, 01:50
Bydliště: Přerov

Re: Břitvy ve filmu a v umění vůbec

Příspěvek od Uton »

Tak zatím jedeme staré, dříve už použité ukázky z filmů. S největší pravděpodobností se můžete těšit na speciál asi 30 nových filmových ukázek z filmů. Premiéra snad vyjde na Štědrý den. Všem přeji pěkný den. ;)

30 případů majora Zemana - Studna (26. díl)
Krimi / Drama / Dobrodružný / Akční / Československo, 1974, 30x90 min
Režie: Jiří Sequens st.
Scénář: Jiří Sequens st., Vladimír Fiala, Jiří Svetozár Kupk… (více)
Kamera: Václav Hanuš, Josef Hanuš
Hudba: Zdeněk Liška
Hrají: Vladimír Brabec, Rudolf Jelínek, Miloš Willig, František Němec, Ladislav Mrkvička, Vladimír Ráž, Josef Větrovec, Emil Horváth ml., Jaroslava Obermaierová, Renáta Doleželová, Ivana Andrlová, Pavla Maršálková, Radoslav Brzobohatý, Jiří Holý, Regina Rázlová, Alena Vránová, František Hanus, Zdeněk Dítě, Luděk Munzar, Petr Haničinec,

Naposledy upravil(a) Uton dne 31 pro 2013, 00:35, celkem upraveno 1 x.
Břitvu ber s respektem a čistou hlavou!
Uživatelský avatar
Uton
Příspěvky: 417
Registrován: 17 pro 2011, 01:50
Bydliště: Přerov

Re: Břitvy ve filmu a v umění vůbec

Příspěvek od Uton »

Tři ukázky z jednoho filmu

Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street
Horor / Muzikál / Thriller / Drama /USA / Velká Británie, 2007, 116 min
Režie: Tim Burton
Scénář: John Logan
Kamera: Dariusz Wolski
Hrají: Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Alan Rickman, Timothy Spall, Sacha Baron Cohen, Jamie Campbell Bower, Laura Michelle Kelly, Jayne Wisener, Ed Sanders, Anthony Head, Peter Bowles





Naposledy upravil(a) Uton dne 31 pro 2013, 00:37, celkem upraveno 2 x.
Břitvu ber s respektem a čistou hlavou!
Uživatelský avatar
Vlcak
Donátor
Příspěvky: 533
Registrován: 21 pro 2011, 08:19
Bydliště: Olomouc

Re: Břitvy ve filmu a v umění vůbec

Příspěvek od Vlcak »

Sweeny Todda jsem viděl a moc mě to tedy nezaujalo. I když dle předlohy jsem ani víc nečekal. Ke shlédnutí celého filmu nedoporučuji. Tyto ukázky jsou ale OK :P
Odpovědět

Zpět na „Videa“