Fatip Grande

...lidově bagry a kotvy.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Slovak Boy
Příspěvky: 311
Registrován: 01 led 2011, 09:11
Bydliště: Humenné Slovensko

Re: Fatip Grande

Příspěvek od Slovak Boy »

Veľmi pekné video Uton. Vlož to aj medzi žiletky tému.
Ja som dnes skúsil skombinovať Fatip s Edwinom a vlastne som použil len spodný hrebeň z Fatipu a vložil som ho do Edwina namiesto spodného hrebeňa. Vrchlík je teda oveľa širší a celé sa to podobá R41tke, len uhol sklonu žiletky je ostrejší.

Výsledok vynikajúci! Krásne oholenie úplne do hladka. Podráždenie také, by som povedal normálne, mám len obavy že zajtra to už také suprové nebude, lebo kožu som dnes zbrúsil. Napriek tomu nechcem takto kombinovať strojček a chcem ostať pri originál Fatip hlave. Ten pocit holej žiletky akoby britvy na tvári je totiž len s pôvodným vrchlíkom a zhora odhaleným ostrím taký dobrý.

Ten Fatip Grande mi včera nedošiel, dnes už dúfam ho budem mať. Aj dhšia rukoväť z Edwina dnes myslím zohrala pozitívnu rolu.

Astry žiletk sú dobré, ale občas sa tam vyskytne nejaký nepodarok v balení. Dnes som sa holil novou Astrou vloženou do tohoto Fatipo-Edwina a výsledok, ako píšem je super.
Uživatelský avatar
Slovak Boy
Příspěvky: 311
Registrován: 01 led 2011, 09:11
Bydliště: Humenné Slovensko

Re: Fatip Grande

Příspěvek od Slovak Boy »

Včera mi došiel Fatip Grande. Dnes ráno oholenie úžasne hladké. Podráždenie menšie ako pominulé dni, čo som sa holil s Piccolom. No aj tak sa mi nestíha regenerovať koža pri každodennom holení. Veľmi silný peeling a až príliš stiahnutá vrchná vrstva epitelu. Asi stále veľmi tlačím a malby som si dať deň voľna. Avšak žiadne zadrhávanie, žiadne dohoľovanie, berie to krásne. Určite mi pomohla dlšia rukoväť, no aj s Piccolom to stojí zato to s ním nacvičiť. Je o pár gramov ťažší, ako grande. Grande ma dutú rukoväť, ale dostatočne ťažkú. Nie je to tenkostenná trubka, to nie. Veľmi sa mi páči to poniklovanie. Nie je to síce také lesklé, ako chrom, ale určite je trvácnejšie a oteruvzdornejšie. Asi chemické poniklovanie, nie galvanické.

Myslím, že tento strojček začína konkurovať môjmu doteraz najlepšiemu Merkuru 37C.

Inak aj u tohoto strojčeka je hlava akási nesymetrická z profiu, akoby to bolo naschvál. Jedna strana agresívnejšia a druhá menej. Hoci rozdiel necítim. Grande má žiletku viac zohnutú k spodnému hrebeňu o nejakú desatinku milimetra, ale je to len rozdiel v toleranciách, ako u každých dvoch rovnakých strojčekov.
petkon
Příspěvky: 71
Registrován: 27 srp 2012, 12:11

Re: Fatip Grande

Příspěvek od petkon »

Tak to jsme na tom skoro stejně, mám obě verze u piccola byl horní dil nesouměrný na kraji žiletka vice vyčuhovala pokažde jsem byl pořezaný. U grande verze byl nesouměrný spodní díl žiletka vyčuhovala na každe straně stejně no hřeben na jedné straně víc než na druhé těžko se srovnával do stéjné polohy. Takže jsem zkombinoval horní díl z grande a spodní s piccola teď to sedí jak má. Asi to chce víc štestí při nákupu aby všechni vyšlo na poprvé.
Vousáč
Příspěvky: 800
Registrován: 06 dub 2013, 14:40

Re: Fatip Grande

Příspěvek od Vousáč »

To je to, co jsem už kdysi psal, že žiletka nemá žádné středění a tak se musí vystředit podle oka tak, aby byly obě strany pokud možno stejně rovnoběžné.
Teď jsem si prohlížel obě lišty a zdají se mi v pořádku.
Spodní díl položený na rovnou plochu se nekolébá, horní díl posazený na spodní lištu přesně kopíruje její rádius.
Když nasadím žiletku, mírně dotáhnu rukojetí do napruženého stavu a pak nehtem srovnám rovnoběžně se spodní lištou, tak nemám problém.
Na začátku holení s Fatipem Piccollo se mi stalo, že jedna strana žiletky vyčuhovala víc do strany, než ta druhá i orašploval jsem si hlavně krk :oops:
Od té doby si dávám pozor hlavně na středění, ale jinak jsem spokojen.
Co se týče zpracování, povrchové úpravě a vzhledu vůbec - nedá se Fatipu nic vytknout.
Mně sedí krátká verze, vy se možná naučíte lépe s tou delší.

Možná že mám štěstí na dobrý kousek, nebo možná vy dva jste měli štěstí na špatný...
V noci slyším i vousy růst
Uživatelský avatar
Slovak Boy
Příspěvky: 311
Registrován: 01 led 2011, 09:11
Bydliště: Humenné Slovensko

Re: Fatip Grande

Příspěvek od Slovak Boy »

Stredenie nie je problém, to sa dá skutočne nastaviť, ako to robíš ty Vousáči. Nový Grande, čo mám je OK, hoci má nesúmernú spodnú časť hlavy z profilu, žiletka je pekne zahnutá na oboch stranách smerom dole k hrebeňu. Len ten Piccolo má menší problém, že na jednom zo štyroch rohov vyčnieva žiletka smerom hore a neviem to zmeniť ani pootáčaním vrchlíka, ani zámenou s Grande dielmi. Či toto bol dôvod, prečo mi to s Piccolom nešlo zistím ráno, kedy plánujem nasadiť Piccolo hlavu na Grande rukoväť a tak vylúčiť, či môj problém s Piccolom bola krátka rukoväť, s ktorou mám málo šikovnosti, alebo ten vyčnievajúci roh. Možno to zajtra pôjde a ostáva mi len pilovať techniku úchopu krátkej rukoväte. Verím, že to pôjde. Mimochodom s Fatipom nemám problém s pordáždením krku. Skôr líca viac brúsi. Krk naopak super hladko a bez podráždenia.

Inak tie nepresnosti robia problém pri všetkých strojčekoch. Viem, že výkres súčiastky má vždy funkčné a nefunkčné rozmery. Tie funkčné sa kontrolujú a verím, že u skladačiek typu Merkur Progress, alebo Futur je tam veľa dôležitých a tolerovaných rozmerov, no na polohu ostria v štrbinách strojčekov majú vplyv práve také nepriame rozmery, ako je zaoblenie vrchlíka, výška pochrómovaných lyžín, ktoré podopierajú žiletku zdola, povrch a náklon hrany vrchlíka a.t.d. Tam stačí 5 stotín mimo a ostrie je mimo aj o dve desatiny. To je už dosť. Tieto malosériové výroby nemajú ani meraciu techniku aby také podivné tvary, ako je ohnutie hrebeňa kontrolovali a doladzovali. Hrebeň Fatipu možno nie je výkovok, ale vyzerá, že je to výstrižok z hrubého plechu, ktorý je ohnutý v nejakej zápustke. Stačí, že pri ohýbaní niečo v stroji nedopruží, alebo je zápustka opotrebená a už to ide. No rôzne zaoblenie hrebeňa na jednej a druhej strane je podľa mňa zámerné. Aj vaše Fatipy majú z profilu rôzne zahnuté konce spodného hrebeňa? Moje oba sú nesúmerné.
Uživatelský avatar
Slovak Boy
Příspěvky: 311
Registrován: 01 led 2011, 09:11
Bydliště: Humenné Slovensko

Re: Fatip Grande

Příspěvek od Slovak Boy »

Dnes holenie s Piccolom hlavou a oboma rukoväťami /Grande aj Piccolo/ najlepšie, aké som za posledné mesiace zažil. Krásne, hladko, všetko bralo, mal som aj dobrú prípravu, podarila sa mi aj dobrá hustota peny. Ani suchá, ani riedka. Dokonca si zvykám na Piccolo rukoväť. Možno jej dám aj prednosť. Aj žiletka Astra už dvakrát použitá a super. Takže tá chybičky hlavy, ktorú hore spomínam nie sú až také dôležité a nerobia problém.

Už aj viem, prečo mi to na začiatku Piccolom nešlo. Prikladal som ostrie pod príliš ostrím uhlom. Tá hlava to umožňuje, ale netreba to využívať. Tých ca 30° je optimum.
Uživatelský avatar
Bob van Sikorski
Příspěvky: 15
Registrován: 04 pro 2013, 17:28

Re: Fatip Grande

Příspěvek od Bob van Sikorski »

Slovak Boy píše:...
Všimol som si, že spodný diel hlavy je na jednej strane akýsi nesúmerný, akoby jeden koniec bol zle ohnutý. Keď ho položím na sklo, tak sa kýve ako zle podložený stôl. Nemá to veľký vplyv na holenie si myslím, len kraj žiletky je na jednej strane menej pritlačený vrchným dielom a tá rezonuje. Dnes mi príde Fatip Grande, uvidím rozdiel. Na piccolo rukoväť som si aj zvykol.
Ahoj, nevím jestli popišuješ stejný problém jako já, nicméně můj Fatip Grande májednu stranu vrchí části velmi uskočenou. způsobuje to pak to, že v tom místě se žiletka mírně zvedá oproti dílu s hřebenem, je na ní jasně vidět místo "zlomu" (ale to semi nedaří nafotit). Je to totéž co máš ty, nebo ... a to je dotaz na všechny ... je to závada a měl bych to reklamovat?

Obrázek

Jinak první oholení na kombinaci Fatip Grande + Feather žiletka = neskutečně podrážděná celá huba (pálilo to dvě hodiny jako prase) a oholení nic moc. Něco dělám evidentně totálně blbě :oops: .
Uživatelský avatar
Slovak Boy
Příspěvky: 311
Registrován: 01 led 2011, 09:11
Bydliště: Humenné Slovensko

Re: Fatip Grande

Příspěvek od Slovak Boy »

Ahoj Bob van Sikorski, ja som písal o tom spodnom diely hlavy s hrebeňom. Ten je zahnutý akoby do C-čka. Keď to C-čko položím na sklenený stôl, tak neleží na všetkých štyroch bodoch, ale nejakú desatinku milimetra sa kýve. Ako keď máš nerovnako dlhé nohy na stoličke, alebo stole.
Nemyslím však, že to robí problém pri holení.

Druhú dôležitejšiu vec som si všimol, že keď sa na spodný diel pozriem z profilu, tak to C-čko nie je zahnuté rovnako na jednom a druhom konci. Akoby jedna strana mala väčší polomer zakrivenia a druhá menší. Keď sa na ten istý profil pozriem z druhej strany, tak tento rozdiel nevidím. Proste je ten spodný diel poskrúcaný nedôsledne. Skúsim to nafotiť.

To nedôsledné zaoblenie hrebeňa spôsobuje, že jeden roh žiletky vyčnieva. Správne by ostrie žiletky malo končiť na hrebeni práve v mieste, kde sa zaobľuje smerom hore a malo by ležať na tom hrebeni. Alebo len veľmi veľmi mierne byť nad ním. Jeden roh je u mňa vyššie. Ale nevadí to, oholenie krásne aj tak.

To, čo si nafotil ty je iný problém. To je problém vrchnej časti hlavy a myslím, že u tohoto typu to nemusí robiť až taký problém, ak je zabezpečené, že ostrie leží na hrebeni. Samotná nerovnobežná hrana vrchnej časti nie je problém, pretože v tomto strojčeku má len prítlačnú funkciu a nepodieľa sa na holení. Ale aj tá pritlačná funkcia musí zabezpečiť, aby žiletka ležala na hrebeni. Ty hovoríš, že vyčnieva. To už je problém. No aj tak by ti to nemalo spôsobiť až také podráždenie ako píšeš. Neviem ako veľmi to vyčnieva, u mňa to nakoniec nebol problém a len som nebol zvyknutý na techniku holenia s týmto strojčekom. Nesymetricitu reklamuj. Nepáči sa mi, ako niektoré firmy pristupujú ku kvalite. Ak by dodávali podobnú technológiu do strojov, tak sa zablokujú.
Uživatelský avatar
Uton
Příspěvky: 417
Registrován: 17 pro 2011, 01:50
Bydliště: Přerov

Re: Fatip Grande

Příspěvek od Uton »

Přidám ještě trochu detailnější pohled na hlavu strojku. Nic světoborného, naprosto jednoduché a hlavně hodně efektivní, perfektně funkční a pro mě spolehlivý pracant který si hladce poradí s tří denním strništěm. Opravdu hladce. :lol:

Každý si vždy najde na něčem nějaké nedostatky.
Strojek působí spíše laciným dojmem, subtilní konstrukci mi ještě víc kazí nezaslepený konec držadla (k vidění na posledním obrázku). Zbytečně se tudy do rukojeti dostává mýdlo, voda a nečistoty vůbec.

Tomu strojku nebyl do kolébky vložen šarm země jeho původu. Není to věru žádný velký krasavec. Jeho Italský temperament se ovšem prokáže dobrou agresivitou, přesně a důkladně odvedenou prací.

Všechno je individuální a každému vyhovuje něco jiného. I tak bych tento agresivní strojek s otevřeným hřebenem nedoporučoval na každodenní holení. Netvrdím, že je vhodný jen do zkušené ruky. Zkušenosti se přece získávají praksí. Jen bych si dovolil poradit začínajícím kolegům : opatrně s ním, opatrně. ;)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Břitvu ber s respektem a čistou hlavou!
Vousáč
Příspěvky: 800
Registrován: 06 dub 2013, 14:40

Re: Fatip Grande

Příspěvek od Vousáč »

Dobře nafoceno.
Můj Fatip Picollo má plnou rukojeť, takže problém se zanášením tím odpadá.

Co se týče předešlých připomínek na opracování hlavy, kdy jedna strana je malinko konická,
řekl bych, že je to pouze vada vzniklá při dolešťování hlavy ve výrobě, kdy pracovník trochu více přitlačil
a tím vznikla nerovnost.
Funkčně by to nemělo holení nějak výrazně ohrozit.
Pokud to vadí vizuálně, tak zkusit reklamovat a nechat vyměnit.
V noci slyším i vousy růst
Odpovědět

Zpět na „Holící strojky“