Amatérsky se dá ledacos. Sám jsem koval, kalil a popouštěl ryze amatérsky. Mám dvě funkční břitvy které drží ostří, prostě fungují. Pro srovnání budu posílat další čepel do profi kalírny na tepelné zpracování a jsem zvědavý, zda bude nějaký pozorovatelný rozdíl.
To co je při dnešních technologických možnostech "amatérský" přístup byl před sto padesáti lety standardní postup a fungovalo to, tak že se není čeho bát!
Jenom je třeba to zkoušet znovu a znovu a nenechat se odradit. Napoprvé se to prostě nemusí povést a zkušenosti je prostě potřeba postupně získat ...
Rady pri výbere ocele na britvu
Re: Rady pri výbere ocele na britvu
Zdá se, že bude hrát vážnou úlohu i otázka prokalitelnosti materiálu. Pokud si ještě dobře pamatuji, zjištuje se Jominiho
zkouškou, ale to už je vyšší dívčí.
zkouškou, ale to už je vyšší dívčí.
Re: Rady pri výbere ocele na britvu
Ne, ne, patrně si to pletete s rychlostí rekrystalizace. U břitvy prokalitelnost žádnou úlohu nehraje, a to ani u ocelí se strmými křivkami rozpadu austenitu. Hodnota prokalitelnosti se udává v mm, např. u EZH o které byla řeč, je 5 až 8 mm při kalení do vody, do oleje o něco míň. Záleží taky z jakého rozměru se kalí, je rozdíl jestli z průměru 100 nebo z průměru 10 mm (u tvarových součástí se k tomu používá tzv. metoda vepsaných koulí). Kdybychom kalili nějakou super obří břitvu, tj. aby u hřbetu měla 10 mm, pak by to tam někde uprostřed prokalené být nemuselo.
Dědictví otců zachovej nám Pane!
Re: Rady pri výbere ocele na britvu
Máte pravdu, úvaha byla o materiálu jako takovém, v případě použití na výrobu břitvy vzhledem k síle materiálu je tato
myšlenka bezpředmětná.
myšlenka bezpředmětná.
Re: Rady pri výbere ocele na britvu
Tak, mierne popustenie (na cca 58 hrz) prinieslo požadovaný úspech a po Irenkovom excelentnom nabrúsení britva perfektne holila. Uvidíme po pár holeniach či bude držať ostrie, ale vyzerá to zatiaľ veľmi nádejne. S Milanom (výrobca) sme sa dokonca dohodli,že vzhľadom na komplikácie pri výrobe mi v cene spraví ešte jeden kus kde odladíme geometrické a rozmerové chybičky, čo sa nám podarilo spáchať pri prvom pokuse
Pre zvedavcov, takto vyzerá finálna verzia
https://www.youtube.com/watch?v=HWvjIAboXjo
PS: tá trubička na začiatku je kôli uhlu ostria- vzhľadom na moje nie úplne presné zadanie a prepočty z palcov na mm je chrbát tochu užší ako by mal byť, toto je zlepšovák od Irenka Druhý kus už si dáme lepší pozor
Pre zvedavcov, takto vyzerá finálna verzia
https://www.youtube.com/watch?v=HWvjIAboXjo
PS: tá trubička na začiatku je kôli uhlu ostria- vzhľadom na moje nie úplne presné zadanie a prepočty z palcov na mm je chrbát tochu užší ako by mal byť, toto je zlepšovák od Irenka Druhý kus už si dáme lepší pozor
Re: Rady pri výbere ocele na britvu
Zdravíčko pánovéWiking píše: No, a nechces aby Ti ten clovek udelal Britvu z polotovaru, ktery pouzivaji vyrobci Britev? Drahy neni, uz jich tady nekolik je mezi kolegy (asi 20ks..)
Ty polotovary jsou uz zakalene, takze vyrobit z nich krasnou Britvu je samozrejme stale jeste hodne pracna zalezitost, ale stale prece jen je s tim mene prace nez kdyz se to bude delat s normalniho "kusu" zeleza..
PS: *lehce off-topic* : Tech vykovku je tady mezi lidma fakt asi 20ks.
uz nekdo z nich neco udelal? Foto nekde mate?
Jak tak tu čtu o těch polotovarech, neměl by někdo jeden polotovar na prodej? Nebo rady, kde pořídit za dobrou cenu?
Děsně mě láká si břitvu zpracovat sám, hrozně by mě bavilo tím strávit těch spousty hodin a vymazlit si jí k obrazu svému
Díky Martin
Re: Rady pri výbere ocele na britvu
O te tvrdosti,,
Kdykoliv ohrejete na jakoukoliv teplotu material,vždy se tvoří uhik a tim vniká v materialu pnutí a změna struktury..tj,
Názorně,,každy material má svoji dobu trvanlivosti,kdy drží svoji pevnost,používaní vzniká unava materialu a každy složka která je v ocil má svoji strukturu,,Když se vyrábí ocel jakakoliv má v sobě dané určité množství ruznych přísad,nikl,kobalt,brom,chrom,aj..v mikroskopu je videt nejen trhlinky,ale i struktura a když ohřeji material,struktura se smrští a tím vnikne zhuštěni toho kovu..
Přo odlevaní oceli se přidavají ty přísady,a potom podle doby chladnutí dochazi jeste k upravám,třeba jdež už je to ochlazené na 400 stupnu tak se znovu ohreje kvuli jinému kovu a struktuře,,Je to tkzv,tabulka IRA a ARA
Čím více budete chtít kalenou ocel,tím bude křehčí,,
Pokud mohu doporucit tak pokud máte už nejakou odlitou,tak postup bych udělal jinak,,,
Vybrousit ne uplně na holení a potom zakalit,ovšm je tam pnutí a tudíž vyžíhat,potom vybrousit popouštět.. Jed o to aby material byl tvrdy,ale pruzný,,ověem hlavní práci odvádí břit a ten je nejlepší mít tvrdý,tudíž kaleny,vyžihaný kvůli pnutí,,
Kováři mají možnosti ohně,ale nezná proces jak a co kdy má ochladit a jak ochladit..
Když rozpalíte ocel do ruda a nacpete do oleje tak se zakalí hodne,ale vše a to je špatně..A vzniknou tam okuje a praskliny vnitřní..
Těžko se schání dobrá nastrojova ocel s tím co by človek chtěl a hlavně je to drahé,ale lze opravdu vytvořit ocel tvrdou,nereznouci ostrou a hlavně břit by vám držel i bez broušení na kůži..
Kdykoliv ohrejete na jakoukoliv teplotu material,vždy se tvoří uhik a tim vniká v materialu pnutí a změna struktury..tj,
Názorně,,každy material má svoji dobu trvanlivosti,kdy drží svoji pevnost,používaní vzniká unava materialu a každy složka která je v ocil má svoji strukturu,,Když se vyrábí ocel jakakoliv má v sobě dané určité množství ruznych přísad,nikl,kobalt,brom,chrom,aj..v mikroskopu je videt nejen trhlinky,ale i struktura a když ohřeji material,struktura se smrští a tím vnikne zhuštěni toho kovu..
Přo odlevaní oceli se přidavají ty přísady,a potom podle doby chladnutí dochazi jeste k upravám,třeba jdež už je to ochlazené na 400 stupnu tak se znovu ohreje kvuli jinému kovu a struktuře,,Je to tkzv,tabulka IRA a ARA
Čím více budete chtít kalenou ocel,tím bude křehčí,,
Pokud mohu doporucit tak pokud máte už nejakou odlitou,tak postup bych udělal jinak,,,
Vybrousit ne uplně na holení a potom zakalit,ovšm je tam pnutí a tudíž vyžíhat,potom vybrousit popouštět.. Jed o to aby material byl tvrdy,ale pruzný,,ověem hlavní práci odvádí břit a ten je nejlepší mít tvrdý,tudíž kaleny,vyžihaný kvůli pnutí,,
Kováři mají možnosti ohně,ale nezná proces jak a co kdy má ochladit a jak ochladit..
Když rozpalíte ocel do ruda a nacpete do oleje tak se zakalí hodne,ale vše a to je špatně..A vzniknou tam okuje a praskliny vnitřní..
Těžko se schání dobrá nastrojova ocel s tím co by človek chtěl a hlavně je to drahé,ale lze opravdu vytvořit ocel tvrdou,nereznouci ostrou a hlavně břit by vám držel i bez broušení na kůži..
Re: Rady pri výbere ocele na britvu
Ocel tvrdou, nereznoucí, ostrou? A bez řemena? Takovou bych chtěl mít! Kde ju ale vzít?
Ví o tom někdo? Snad toho eště dožiju!
Ví o tom někdo? Snad toho eště dožiju!
Lepší dobře nabroušená břitva než zle nabroušená žena.
Re: Rady pri výbere ocele na britvu
koukni na viewtopic.php?f=90&t=1480 , tam se řešil nákup těch polotovarůchvost píše: Zdravíčko pánové
Jak tak tu čtu o těch polotovarech, neměl by někdo jeden polotovar na prodej? Nebo rady, kde pořídit za dobrou cenu?
Děsně mě láká si břitvu zpracovat sám, hrozně by mě bavilo tím strávit těch spousty hodin a vymazlit si jí k obrazu svému
Díky Martin
Re: Rady pri výbere ocele na britvu
kamik69 píše:O te tvrdosti,,
Kdykoliv ohrejete na jakoukoliv teplotu material,vždy se tvoří uhik a tim vniká v materialu pnutí a změna struktury..tj,
Názorně,,každy material má svoji dobu trvanlivosti,kdy drží svoji pevnost,používaní vzniká unava materialu a každy složka která je v ocil má svoji strukturu,,Když se vyrábí ocel jakakoliv má v sobě dané určité množství ruznych přísad,nikl,kobalt,brom,chrom,aj..v mikroskopu je videt nejen trhlinky,ale i struktura a když ohřeji material,struktura se smrští a tím vnikne zhuštěni toho kovu..
Přo odlevaní oceli se přidavají ty přísady,a potom podle doby chladnutí dochazi jeste k upravám,třeba jdež už je to ochlazené na 400 stupnu tak se znovu ohreje kvuli jinému kovu a struktuře,,Je to tkzv,tabulka IRA a ARA
Čím více budete chtít kalenou ocel,tím bude křehčí,,
Pokud mohu doporucit tak pokud máte už nejakou odlitou,tak postup bych udělal jinak,,,
Vybrousit ne uplně na holení a potom zakalit,ovšm je tam pnutí a tudíž vyžíhat,potom vybrousit popouštět.. Jed o to aby material byl tvrdy,ale pruzný,,ověem hlavní práci odvádí břit a ten je nejlepší mít tvrdý,tudíž kaleny,vyžihaný kvůli pnutí,,
Kováři mají možnosti ohně,ale nezná proces jak a co kdy má ochladit a jak ochladit..
Když rozpalíte ocel do ruda a nacpete do oleje tak se zakalí hodne,ale vše a to je špatně..A vzniknou tam okuje a praskliny vnitřní..
Těžko se schání dobrá nastrojova ocel s tím co by človek chtěl a hlavně je to drahé,ale lze opravdu vytvořit ocel tvrdou,nereznouci ostrou a hlavně břit by vám držel i bez broušení na kůži..
Neberte to prosím urážlivě kamiku69, ale v té výrobní technologii a metalurgii máte dosti velký zmatek.
Dědictví otců zachovej nám Pane!