Zla technika alebo nevhodny strojcek

... po srsti či proti...
Keso

Re: Zla technika alebo nevhodny strojcek

Příspěvek od Keso »

Podla mna urcite tlacis, nevedomky ale tlacis. EJ89 je jemny strojcek a ked mas pevnejsie fuzy tak sa ti zda akoby ani nic nebral ale on berie. Taktiez ak sa zda ze poskakuje skus robit kratsie tahy, pripadne tahy do pol obluka. Tusim mantic59 na youtube v niektorych advanced technikach to ukazoval. U EJ89 je velmi dolezity sklon strojceka. Taktiez Derby je celkom ok ziletka, ale je kopec lepsich.
Je mozne ze ti muhle mydlo nesedi, treba skusit ine ale taktiez sa pohrat s penou ako takou (vlchkost, hustota)
Skus trik od Slovak Boya, vypodloz ziletku obstrihnutou inou ziletkou, tym padom bude strojcek jemne agresivnejsi.

posledna rada, neprezivaj to holenie, uvolni sa a nedoholuj, neries ze to nie je uplne dohladka, to pride
Slovak Boy

Příspěvek od Slovak Boy »

Toto vyzerá na alergickú reakciu, ale to musíš povedať ty, či ťa to aj svrbí. Ja som alergik a v čase peľov si musím dávať pozor a nedotýkať sa po holení zaprášených golierov. Alergia svrbí a pomôže Fenistil masť. Ak ti zaberie, tak je to alergia. Takéto pupence, ale v oveľa menšom sa mi robia na bokoch brady a na brade, keď veľmi tlačím. No nesvrbia, ale štípu. Takže môže to byť aj tlačením. Koľko krát musíš ťahať po jednom mieste? Nemal by si viac ako 2-3 krát. Ak máš veľmi jemný strojček, tak tlačíš, alebo veľa krát ťaháš. Tiež treba dodržať dva až trikrát nanášané mydlo. Ja som dnes ráno urobil chybu. Holím sa jemným Ikonom OSS a hneď pri druhom ťahu som šiel proti srsti a tak, aby to bolo do hladka. Škrabal som a podráždil som sa, hoci včerajšie holenie s tým istým strojčekom bolo na tri ťahy a bolo super. Snaž sa len hladkať ostrím. Ostrím, nie strojčekom. Musíš cítiť a počuť ostrie, ako jemne zaberá a zrezáva fúzy, hoci ich zrezáva nedokonalo. Pozor, to nie je viacbriťák, ktorý ti hneď všetko vezme, pretože idú tri žiletky za sebou. Aj viacbriťák je konštrukciou tak robený, aby žiletky netlačili. Len sa majú jemne dotýkať pokožky. Tak isto to musíš robiť ty. Daj si deň voľna aby sa ti zaliečili tie rany a skús ešte raz a odznovu. A skús to urobiť len na nejakej časti tváre, kde ti to ide dobre. Napríklad na lícach. Zvyšok ohoľ viacbriťákom.

Ešte otázočka: Toto sa ti urobí hneď po holení, alebo do niekoľkých hodín? Pozerám na to ešte raz a vidí sa mi, že to je zápal. Napríklad keď ideš na operáciu nesmieš si miesto, kde ťa budú rezať oholiť sám doma. Do druhého dňa tam nájdeš takéto pupenčeky a lekári odložia operáciu, pretože máš zapálenú kožu. Môj kamarát to tak urobil a odložili mu operáciu pruhu. Vyzerá to veľmi podobne. Skús ten obrázok poslať kožnému lekárovi. Ak je to zápal, tak sa ti tam dostáva po holení špina. Nemáš to dobre vydezinfikované, alebo máš agreívny pot, neviem. To už špekulujem, ale hľadaj aj týmto smerom.
Slovak Boy

Dnes som sa holil jemnulinkým Ikonom OSS a Feather žiletkou už tri krát používanou. Mydlo červené Prorasso. Včera ako som písal som sa podráždil, preto dnes bolo treba byť veľmi opatrný. Vynechal som prvý ťah po srsti a hneď som šiel krížom od ucha k nosu. Ostrie sa zabáralo pri prvom potiahnutí ako pluh do hlbokej orby. Hneď som povolil a snažil sa ťahať ostrie len po povrchu káskov. Ikonom OSS treba vo všeobecnosti robiť veľa ťahov, ale pri žiadnom sa nesmie tlačiť. Každý ďalší ťah sa priblíži viac pokožke. Žiadna bolesť. Na pár miestach nahmatám síce niečo drsné ale žiadne fúzy. Je lepšie to drsné tam nechať, ako mať hladkú, ale zoškrabanú pokožku.
Neolog

Příspěvek od Neolog »

Slovak Boy: Nemyslim si ze by to bola nejaka alergia, ziadnu alergiu som nikdy na nic nemal.. A ani to nesvrbi, skor ako hovoris, tak stipe, hlavne pri pouziti kamenca resp. vody po holeni atd. Tak ja neviem, ze by to bolo naozaj tym tlacenim? Naozaj sa ale snazim netlacit, skusim to dnes teda znovu a pokusim sa ako vravite, len hladkat. Robim klasicky 3 tahy na tvari a na krku ten treti, proti srsti, vynechavam.

A urobi sa mi to vacsinou hned po holeni resp. po par minutach. Neviem ci by sa ten zapal dokazal takto rychlo ukazat. Praveze skor to casom mizne, holim sa vecer a do rana je to vacsinou tak o 50% lepsie no stale ziadna slava.

Tak neviem no, mozno si naozaj len myslim, ze netlacim kedze sa snazim netlacit a predsa len podvedome tlacim :D Nema niekto nejake finty na eliminovanie takehoto tlacenia(ak teda moj problem vobec spociva v tom :/ ) resp. ako dosiahnut ten spravny uhol drzania strojceka?
Keso

Příspěvek od Keso »

To tlacenie neviem, musis skusat.

o uhle to plati este viac. Skusaj aj pre teba neprirodzene drzanie strojka (rozne uhly). Je to naozaj trik a budes vediet kedy to naozaj bude brat.
Nikdy nechod po tvari kde nemas penu.
Slovak Boy

Neolog, musíš kontrolovať prítlak ostria, nie strojčeka. Môže sa stať, že hrebene strojčeka netlačia, ale žiletka áno. Pri jemných strojčekoch sa nesnaž cítiť ostrie na pokožke, len počúvaj a cíť ako zaberá do fúzov. Ja holenie musím počuť. Nemôžem mať pri tom pustenú vodu, ak manželka keď mi vojde do kúpelne musím zastaviť. A prvé ťahy, hlavne ten ktorý robíž krížom cez rast rob len po povrchu fúzov. Nesnaž sa ich odrezať hneď pri pokožke. Keso hovorí, že ťahaj len po pene. Ja tvrdím, že sa môžeš vrátiť ale len maximálne dva krát a jemne. A nie s cieľom doholiť. Dohoľovanie rob ako úpne posledné. Možno akoby štvrtý ťah len na miestach, kde si myslíš, že tam niečo ešte ostalo. Nanes si penu rukou z myštičky len na to miesto a jemnulinko dohoľ.
Ak pri treťom ťahu nemáš čo oholiť, znamená, že si holil zle. Vzal si toho príliš veľa pri druhom ťahu. Samozrejme to neplatí úplne. Ale ak máš veľkú väčšinu oholenú už pri druhom ťahu, asi si veľa tlačil. Neviem, či tvoj strojček je agresívny, alebo mierny. Podľa tých pupencov si skôr myslím, že je agresívny a vrezávaš sa až do pokožky a odhaľuješ korienky fúzov. U agresívnych strojčekov ešte viac platí pravidlo, cítiť a vnímať ostrie na pokožke. Musíš sa nauučiť hlavne na začiatku trošku sústrediť na to ostrie a vnímať ho, ako ide po pokožke. Ja na krku kde nedovidím sa holím po slepiačky. Zavriem oči a vnímam a počúvam, ako ostrie reže len fúzy a ako neškriabe, len hladká pokožku. S uhlom sa až tak netráp. Počúvaj, ako zaberá ostrie, automaticky doladíš uhol. Finta na ktorú sa pýtaš je sústrediť sa na hladkanie a počúvať. Predstav si, že máš na tvári ranu, odreninu, alebo popáleninu a máš ju oholiť. Ver mi, že by si to zvládol vtedy inak. Ono to najprv nebolí, preto človek tlačí.

Tak vyskúšaj ako ti to pôjde, držím ti palce. Daj vedieť výsledok.
jimirek
Donátor

Příspěvek od jimirek »

Já teda s bagrem když už, tak držím ručku jakoby na volno víceméně mezi dvěma prsty a strojek jen přiložený na tváři, co nejkolměji
k ní a jen tak, aby už zabíral a jakoby s ním jen tak sbírám pěnu, drobné strnisko neřeším, proti směru růstu neholím, z toho mám
pupínky vždy, tak jen po směru růstu, maximálně kolmo na něj v ose brada-ucho.
Mauser

Příspěvek od Mauser »

Neolog: Mám stejný bagřík jako ty a holím se způsobem, který popsal "jimirek". S tím drobným rozdílem, že ručku držím třemi prsty-ukazováčkem, prostředníčkem a palcem. Opravdu velmi zlehka. Podle mě taky příliš tlačíš. Nechtěj být hned dokonale hladký. Dej kůži čas zvyknout si na ostří. Být tebou tak zkusím vynechat kamenec, může tě dráždit. A vodu po holení možná vyměnit za nějaký zklidňující "after shave" balzám. Když už použiju vodu po holení (mám je rád a moje šéfová domácnosti taky), tak si jí stříknu do mokrých rukou. Abych ho naředil. Já mám taky jako ty celkem dost citlivou kůži, a tak ti popisuju způsob, jakým jsem podráždění řešil sám (až na ten kamenec, ten mě nedráždí, ikdyž ho používám jen na krk a ze zvyku).
Vousáč

Příspěvek od Vousáč »

Podotýkám, že kamenec docela hodně stahuje obličej a tady může být také kámen úrazu.
Pokožku to dokáže u některých jedinců zle potrápit, svíravý a pálivý pocit, zarudnutí a možná i vyrážka, byť jenom dočasná.
A pokud není kamenec hladký, i to může udělat na obličeji svoje.
V noci slyším i vousy růst
valihrach

Příspěvek od valihrach »

Slovak Boy píše: ... Kesovi by som však poradil najprv podložiť pod žiletku, alebo nad ňu inú žilteku ktorej ostria odstrihne silnými nožnicami. Tým si urobí dočasne zo svojho 34C agresívnejší strojček ešte pred tým, ako sa rozhodne kúpiť Fatip piccolo. ...
Dekuji dodatecne panu Slovak Boy za tip s podlozenim ziletky a potvrzuji, ze funguje i u srandastrojku na obrazku. Genialni veci byvaji jednoduche :)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Odpovědět

Zpět na „Techniky holení“