Ahoj břitevníci,
dostal jsem teď k narozeninám novou výbavu:
- http://www.upravse.cz/vyrobek/cyril-r-s ... itva-cerna
- http://www.upravse.cz/vyrobek/obtahovac ... l-r-salter
- http://www.jatagan.eu/vyrob-si-nuz/brou ... i-kamenxxl
- http://www.jatagan.eu/stroje-a-naradi/o ... n-s-pastou
Týden jsem zkoumal místní fórum a spoustu dalších návodů na internetu, včera jsem se pak pokusil nabrousit břitvu a oholit se s ní, bohužel to nešlo, protože se mi břitvu se mi nepodařilo dostatečně nabrousit.
Mám tedy několik dotazů:
1. Dá se s tímto vybavením nabrousit nová břitva?
2. Jak správně postupovat?
- z návodů co jsem našel, tak se mi nepodařilo zjistit především (resp. někdy jsem našel opačné názory)
- začít první se stranou s pískovcem nebo břidlicí? (předpokládám nejprve pískovec, pak břidlice)
- má se na břitvu na kameni tlačit?
- jak poznat, že mám přejít z jedné strany kamene na druhou a následně na řemen?
3. Mám raději svěřit první broušení odborníkovi? Popř. komu? Nejlépe v okolí Praha - vinohrady. Hledal jsem v tom seznamu brousičů, bohužel se mi na žádného z Prahy nepodařilo najít jakýkoliv kontakt v podobě například telefonu. Nejlépe bych rád našel někoho, kdo by mi předvedl postup broušení přímo s mými nástroji, ať příště vím jak na to.
Díky za trpělivost a obchotu
Aktualizace
Tak na radu Wikinga hledám někoho, kdo by mi novou břitvu v Praze nabrousil, nejlépe pokud bych se i mohl koukat jak se to dělá Máte někdo tip na schopnou osobu, případně jste to vy sami? Na odměně se domluvíme
David
*Aktualizováno* - Hledám brusiče nové břitvy v Praze
*Aktualizováno* - Hledám brusiče nové břitvy v Praze
Naposledy upravil(a) DavidM dne 03 dub 2014, 10:30, celkem upraveno 1 x.
Re: Nová břitva - nabrousit sám nebo svěřit odborníkovi?
Ahoj Kolego.
Vitej zde na nasem foru.
I kdyz sam Britvy brousit neumim, pokusim se odpovedet na Tvoje otazky.
1.)Ne, neda.
Kamenem za 299,-kc Britvu nenabrousis. Tenhle kamen je dobry tak na nejake kuchynske noze.
Ale Britvu musis nabrousit tak, aby prerizla visici vlas, a to s timhle kamenem nebude mozne.
Kameny na nabrouseni Britvy stoji tisice korun, ne 3 stovky..
2.) Jak spravne brousit Britvu.. tohle neni mozne napsat a precist si. Tohle je nutne videt na vlastni oci.
Pokud jsi z Prahy, vyuzij nejakeho setkani ktere obcas byva v Praze, organizuje ho obvykle Kolega Mons,
tam se schazi Kolegove nekde v salonku a brousi tam svoje Britvy. Doporucil bych Ti tam dojit.
3.) Nejakeho brusice Britev v Praze zajiste sezenes, to by nemel byt problem. Hlavne by to mel byt nekdo zde z fora a ne nejaky brusic nuzek ze Zlatych stranek
I ten kdo dokaze perfektne a odborne nabrousit nuz, ten obvykle neumi nabrousit Britvu!!!
Vitej zde na nasem foru.
I kdyz sam Britvy brousit neumim, pokusim se odpovedet na Tvoje otazky.
1.)Ne, neda.
Kamenem za 299,-kc Britvu nenabrousis. Tenhle kamen je dobry tak na nejake kuchynske noze.
Ale Britvu musis nabrousit tak, aby prerizla visici vlas, a to s timhle kamenem nebude mozne.
Kameny na nabrouseni Britvy stoji tisice korun, ne 3 stovky..
2.) Jak spravne brousit Britvu.. tohle neni mozne napsat a precist si. Tohle je nutne videt na vlastni oci.
Pokud jsi z Prahy, vyuzij nejakeho setkani ktere obcas byva v Praze, organizuje ho obvykle Kolega Mons,
tam se schazi Kolegove nekde v salonku a brousi tam svoje Britvy. Doporucil bych Ti tam dojit.
3.) Nejakeho brusice Britev v Praze zajiste sezenes, to by nemel byt problem. Hlavne by to mel byt nekdo zde z fora a ne nejaky brusic nuzek ze Zlatych stranek
I ten kdo dokaze perfektne a odborne nabrousit nuz, ten obvykle neumi nabrousit Britvu!!!
"Byt zarostly je zvireci. Oholeni je znakem vyssi civilizace." Orig.: "Alles Behaartsein ist tierisch. Die Rasur ist das Abzeichen höherer Zivilisation."Arthur Schopenhauer, nemecky filosof, (* 22.2.1788 - † 21.9. 1860)
Re: Nová břitva - nabrousit sám nebo svěřit odborníkovi?
Ahoj Wikingu,
ohledně toho setkání - určitě se chystám, bohužel vzhledem k tomu že bylo 30.3. tak předpokládám, že v brzké době se asi opakovat nebude. Na další pak dorazím
díky za radu, super, tak jdu hledat kolegu z Prahy, který by mi břitvu nabrousil.
Máte někdo tip na schopnou osobu, případně jste to vy sami? Na odměně se domluvíme
ohledně toho setkání - určitě se chystám, bohužel vzhledem k tomu že bylo 30.3. tak předpokládám, že v brzké době se asi opakovat nebude. Na další pak dorazím
díky za radu, super, tak jdu hledat kolegu z Prahy, který by mi břitvu nabrousil.
Máte někdo tip na schopnou osobu, případně jste to vy sami? Na odměně se domluvíme
Re: *Aktualizováno* - Hledám brusiče nové břitvy v Praze
Jestli chceš, tak ti můžu ukázat jak na to, případně i půjčit nějaký ten kámen bych mohl abys kvůli prvního nabroušení neutrácel majlant, ale zmršit by sis to měl raději sám Ovšem pokud chceš mít perfektní výbrus, tak by bylo asi lepší si počkat na někoho, kdo má na to vercajk a ruce. Já nejsem profík a zaručit bych ti mohl akorát to, že by byla dost ostrá na to, aby ses mohl holit.
@DavidM: Ten kamen je nejspíš pískovec a břidlice. Podobné kameny (možná skoro stejné) jsme zkoušeli právě na setkání v Praze. Ten pískovec je hrozně pomalý takže na postavení fazetky se použít prakticky nedá. Břidlice použitelná je, ale po ní se hodí použí ještě jemnější kamen, nebo min. chrom oxid. Ale tovární broušení jen na břidlici asi nedáš. Máš fotky přímo tvé břitvy?
@Want - díky moc za nabídku, ozvu se přes PM, že bychom se domluvili, na perfektní výbrus bych se pak stavil podívat na sraz
@ater díky za reakci, nevím jestli na těch fotkách chceš zkoumat něco konkrétního nebo jenom kouknout jak vypadá, každopádně fotky jsem nahrál sem.
@ater díky za reakci, nevím jestli na těch fotkách chceš zkoumat něco konkrétního nebo jenom kouknout jak vypadá, každopádně fotky jsem nahrál sem.
@DavidM: Chtěl jsem vidět jestli břitva není nějak prohlá, někde zbroušená a tak. Má to vliv na její broušení.
-
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím DavidM a společenství břitevníků, vyhlížím tu samou břítvu z toho samého obchodu. V jakém stavu byla břitva po obdržení ? Mám na mysli základni rysy, které by mněla břitva obnášet, ne její ostří. Už tě pohladila po tvářech dokonale nabroušená ? Doporučil bys ji ?
Má ještě někdo zkušenost s břitvou 5/8 Cyril R. Salter ?
Děkuji pánové, Matěj.
Má ještě někdo zkušenost s břitvou 5/8 Cyril R. Salter ?
Děkuji pánové, Matěj.
V jednoduchosti je síla a v důslednosti hrdost !
Ahoj MightyBeasT,
břitvu se mi stále nepodařilo pořádně nabrousit. Názor jak ta břitva vypadá konstrukčne Ti moc nejsem schopen říct, je to moje první břitva, možná lépe řekne @Want, který ji viděl.
Každopádně jestli budeš v Praze, tak se ozvi a můžeš klidně na ni kouknout
David
břitvu se mi stále nepodařilo pořádně nabrousit. Názor jak ta břitva vypadá konstrukčne Ti moc nejsem schopen říct, je to moje první břitva, možná lépe řekne @Want, který ji viděl.
Každopádně jestli budeš v Praze, tak se ozvi a můžeš klidně na ni kouknout
David
-
- Kontaktovat uživatele:
Měl jsem pocit, že břitva je už zaběhnutá a dělá své služby po odborném nabroušení. Děkuji za nabídku k prohlédnutí, do Prahy nejezdím, nemohu ji přijmout.
Snad se objeví i jiný vlastník, nebo alespoň někdo zkušenější kdo měl tu čest si s ní zaflirtovat. Zhodnotit její křivky a přednosti, nebo právě naopak nedostatky.
Nečekal jsem tak rychlou odpověď děkuji.
Snad se objeví i jiný vlastník, nebo alespoň někdo zkušenější kdo měl tu čest si s ní zaflirtovat. Zhodnotit její křivky a přednosti, nebo právě naopak nedostatky.
Nečekal jsem tak rychlou odpověď děkuji.
V jednoduchosti je síla a v důslednosti hrdost !