Žádný učený z nebe nespadl.. aneb jak jste začínali?!

... po srsti či proti...
Mauser

Re: Žádný učený z nebe nespadl.. aneb jak jste začínali?!

Příspěvek od Mauser »

Mushroom: Už na tom dělám. Opět jsem najel na svůj běžný režim, tzn 5 jídel denně a 1,5-2 hodinky na rotopedu. Potřebuju pravidelný režim a svátky jsou pro mě smrt :evil: . Každopádně díky za radu, než se toho zbavím (doufám, že rychle-na tom rotopedu funím jak sentinel), tak budu zkoušet úhly a směry.
Díky
Ondra
Freedom

Příspěvek od Freedom »

Tak nevím, co dělám špatně. Po tom co jsem dostal k narozeninám holící strojek, tak si nyní holení užívám a holím se i proti směru, dřív jsem to prostě vždy nějak odflákl...
Holím se po (teplé) sprše. Používám barbus, zelený astry a Merkur 38C. Tváře holím bez problému ve všech směrech, "boky" krku také, jen ten prostředek mě ve směru od brady dolů tahá každý vous - opačným směrem to jde bez problému. Tak nevím čím by to mohlo být, špatný náklon strojku nebo by to chtělo ještě ostřejší žiletky? :?

PS: Stejně si asi koupím ještě Muhle R89, protože se mi moc nelíbí provedení toho Merkuru kdy je spodek hlavičky napevno snýtovaný s ručkou.
Chemik

Příspěvek od Chemik »

Tak napisem i ja svoju skusenost. Pred nedavnom mi prisla britva nabrusena od PetraS.
S velkou davkou opatrnosti som sa skusil oholit. Na prvi krat som bol opatrny a vzal britvou iba jednoduche miesta: lica (tvare) a krk.
pod nosom a bradu som vzal holitkom mach3.
kupodivu ziadna krv sa nekonala a oholenie miest britvou je vyrazne hladsie (podla rad tu na fore som to bral dvakrat po a proti smeru) dokonca i priatelka to rozoznala (miesta britvou a mach3)
posledny rok som nechodil vobec na hladko, bral som to vzdy len strojcekom na vlasy a nechaval strniste, teraz to vypada ze sa to zmeni, lebo pocitujem silne nutkanie zas sa oholit :-D
Tymto by som rad vyjadril vdaku PetroviS i ostatnym skusenym britevnikom z fora za ich pracu a cas straveny pri pisani rad novacikom... bez tohoto fora by som asi s britvou nikdy nezacal... :)
Lerone

Příspěvek od Lerone »

Tak zdravím místní komunitu co se týče holení jsem taky začátečník, ale zřejmě se šťastnou rukou(tváří) neb již tak při třetím holení jsem docílil toho super pocitu blaženosti bez kapky krve(která se sice občas objevuje ale čí dál méně). Akorát mám problém co se týče místa vpravo na krku (tak na palec od ohryzku) vousy se mi tam dost točí a klasickým oholením nedosáhnu stejně hladkého výsledku jako na zbytku tváře. V současné době řeším bagrem kterým táhnu prakticky vodorovně ze zadu směrem k ohryzku. Ale břitvou mám pocit že bych si buď ruku ukroutil nebo mám velice nejistý úchop břitvy (a tím mi i lítá značně sklon). Nějaké nápady? Možná jen neznám nějaký fígl při úchopu...
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Stejné místo a pokaždé jiný úchop pro jinou tvář.
Není univerzální rada, snad jen hledat, zkoušet a pak se to najednou podaří samo od sebe a pak to stále opakovat až to zvládneš po paměti.
Já to řeším tak, že kloub ukazováčku s Břitvou zabořím do dolíčku na bradě a čepelí směřující dolů otáčím ve čtvrt kruhu směrem k ohryzku. To zaboření do brady je proto abych měl pevné vedení Břitvy a neudělal pohyb nahoru/dolů (aůůů).
8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
relka

Příspěvek od relka »

Asi každý má ten "svůj" kousek obličeje...Jak píše Petr, musí se experimentovat, s držením břitvy, směry tahů a v použití horní, střední mnebo spodní části ostří.
Nastal čas, kdy nové nevyhovující je nahrazováno starým osvědčeným.
Drvoštěp

Příspěvek od Drvoštěp »

Mám tzv. véčko protisrsti a to od ucha k ohryzku a musím vždy opatrně táhnout vodorovně břitvu od ucha dopředu a s hlavou zakloněnou do strany. Dnes jsem to zkusil jinak. Přitiskl ukazováček s břitvou k bradě a čepelí pak otáčel směrem dolů a ono to šlo a s větší jistotou. Že mě to nenapadlo dřív! :idea: Díky za dobrou radu pán Mistr PetrS! :)
8-)
Lepší dobře nabroušená břitva než zle nabroušená žena.
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Nemáš zač Drvoštěpe.
Heuréka - povedlo se a to je důležité...
Jen bacha, přiliš nedůvěřuj, že to půjde pokaždé. Jak nedáš pozor, Madam kousne, ale to prý je láska spečetěná krví.
8-)
Kryšpín

Příspěvek od Kryšpín »

Dovolte mi touhle cestou podekovat za mnoho a mnoho rad, ktere jsem tady nacerpal. Totiz: uz pred casem jsem objevil, ze s poradnou vyslehanou penou a zmekcenim vousu muze byt holeni konecne prijemne, ale i tak jsem se drzel vicebritu (pekne z Lidlu) . Ale kdyz ted sedim doma v karantene, rekl jsem si, ze to zkusim. Ze na tom nic neni, ze jo :) navic jsem jednou zazil opravdu dobre oboustranne oholeni v barber shopu (a dve spatna, ale to odbiham). A tak jsem pro zacatek poridil shavettu. Na britvu je zatim casu dost... a kdybych zjistil, ze to nedavam, aspon to nebude tolik bolet.

Konecne tedy prijel kuryr a ja se mohl dat do prace. Nema smysl to dlouze popisovat. Sami tusite, jak to dopadlo :) kdyz jsem byl s tou reznicinou hotovej, rekl jsem si, ze zitra mi to urcite pujde lip. Neslo. Ale prave pri cekani, az me prestane svedit oblicej, jsem objevil tohle forum a nacerpal nove informace.

Udelal jsem mokrejsi penu nez obvykle, vymenil puvodni derby ziletku za astru, zlehka okorkoval (je to asi jen muj dojem, ale fakt je to znat), zmensil uhel a vykaslal se na holeni obema rukama. A nastal obrat o 180°. Zacina z toho byt vazne pekny ritual. Krev uz netece, podrazdeni zadne a krome krku zvladnu i oboustranne oholeni. Rozdil v hladkosti oholeni proti holitku je stejne propastny jako byl kdysi rozdil holitka oproti elektrice (brrr)

Takze dekuji moc a uz ted se obavam, ze ziletkou to neskonci :)
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Ahoj Kryšpíne,

vítej mezi námi a zároveň přijmi gratulaci k holení jedním ostřím. Od teď už to bude jenom lepší a lepší.
Našel jsi správné techniky a postupy a teď je budeš rozvíjet a zdokonalovat a holení bude stále příjemnější. Podle toho co píšeš, tak už jsi lapený a obávám se, že už není cesty zpátky. Zbývá ještě si vyzkoušet Břitvu. Tady je důležité, aby jsi měl Břitvu dobře nabroušenou, jinak budeš na tom stejně (ne-li hůř) jako při prvním holení šavetou s žiletkou která dře pokožku místo aby jemně brala vousy. Při nákupu měj na paměti, že nová Břitva která má tovární "broušení" je pro holení prakticky nepoužitelná a musíš si ji nechat nabrousit a teprve poté to bude ten správný zážitek a relax. Rozdíl mezi šavetou a Břitvou je především v tom, že Břitvu musíš před každým holením obtáhnout a na to potřebuješ kvalitní obtahovací řemen. Odměnou Ti pak je dokonalá ostrost a jak taková ostrost vypadá se podívej sem. Poslední ze série fotek je ostří nové žiletky. Aby jsi mohl udržovat obtahováním ostrost, tak tady jsou obtahovací řemeny.
Přeji Ti spoustu pohodových oholení a příjemný relax při holení.
8-)
Odpovědět

Zpět na „Techniky holení“