Kostěné střenky
Re: Kostěné střenky
Ne, na škodu že je nová není, naopak, po zkušenosti s prací se starými kostmi musím říci že nové se zpracovávají mnohem lépe, je to pevnější materiál takže se tolik neláme a nedrolí při opracovávání.
Re: Kostěné střenky
no vypadá to pevně.. ale povrch (cca 5mm a víc tlustý) se zdá být pevnější a o dost méně pórovitý než spodní vrstva kosti ... bude to asi 'lepčí' matriál..?
teď jsem to dodělal a musím říct že se ze mě line smrad jak z lazebníka z Domu smrti.. morek byl mazlavá bílá mastná hmota ve který se k nevíře nalézali i kostěný trámky. peklo. a pro člověka jako já peklo dvojnásobný... doufám, že to po zavoskování přestane tak strašně smrdět
teď jsem to dodělal a musím říct že se ze mě line smrad jak z lazebníka z Domu smrti.. morek byl mazlavá bílá mastná hmota ve který se k nevíře nalézali i kostěný trámky. peklo. a pro člověka jako já peklo dvojnásobný... doufám, že to po zavoskování přestane tak strašně smrdět
Břitva je krásná i zákeřná jako život - stačí nepozornost a není cesty zpět.
Re: Kostěné střenky
A co takhle tu kost zaškrabávat. Kdysi jsem vyděl jakýsi dokument o domorodcích v Africe a tam opracovávali kosti zvířat jakýmsi primirivním pořezem. Nevím jestli by to šlo i na kosti našich krav, ale jim to šlo docela od ruky. Údajně se takhle opracovávalo už v době kamenné.Možná je to hloupost,ale zkusit by se to mohlo. Pokud máte někdo takovou zkušenost,dejte vědět.
Non est viri timere sudorem
Re: Kostěné střenky
Pánové mám jeden dotaz: mám kostěnou střenku která byla naštíplá, když jsem o trčící kousek zavadil tak se vylomil ven celý kousek kosti, otázka zní čím takovou starou střenku - kost slepit?
V jinak pěkné střence je nyní zbroušená Puma kterou chci v budoucnu vyměnit pěknější želízko ale nyní mám trochu obavu o to jestli střenka není příliš křehká (co pak takové nýtování ).
V jinak pěkné střence je nyní zbroušená Puma kterou chci v budoucnu vyměnit pěknější želízko ale nyní mám trochu obavu o to jestli střenka není příliš křehká (co pak takové nýtování ).
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Re: Kostěné střenky
doufám, že to po zavoskování přestane tak strašně smrdět [/quote]
Dělal jsem střenky na nože z kosti, po řádném obroušení šmirglem tak do 800 navoskování včelým voskem a vyleštění filcem a plátěnou stranou šmirglu, nesmrdí ani maličko.
Dělal jsem střenky na nože z kosti, po řádném obroušení šmirglem tak do 800 navoskování včelým voskem a vyleštění filcem a plátěnou stranou šmirglu, nesmrdí ani maličko.
Re: Kostěné střenky
[quote="Radyx"]Pánové mám jeden dotaz: mám kostěnou střenku která byla naštíplá, když jsem o trčící kousek zavadil tak se vylomil ven celý kousek kosti, otázka zní čím takovou starou střenku - kost slepit?
Kápni kapku vteřinovýho lepidla a přebrus šmirglem, piliny udělají vstvu. Opakuj několikrát, na dřevo to pomáhá na kost by to mělo jít taky. Na nejtování, pokud nemáš vercajk a zkušenosti, bych nešel. Pak to přelešti.
Kápni kapku vteřinovýho lepidla a přebrus šmirglem, piliny udělají vstvu. Opakuj několikrát, na dřevo to pomáhá na kost by to mělo jít taky. Na nejtování, pokud nemáš vercajk a zkušenosti, bych nešel. Pak to přelešti.
Re: Kostěné střenky
[quote="Meny"]A co takhle tu kost zaškrabávat.
Moje zkušenos /zatím skromná/ je očistit na hrubo nožem, naporcovat syrovou kost pilkou na díly a dát vařit. Morek zmenší objem, změní konzistenci a dá se vyklepat, vyšťouchat nebo štětkou na flašky přesvědčit aby vypadnul z kosti pryč. Štětku trochu poleju jarem...méně se to maže...No a povrch kosti oškrábu od zbytků šlach a měkkých částí hřbetem kuchyňáku jako cidlinou. Té mě bylo na tuhle práci líto...Pokud je hrana ostrá, jde to docela od ruky..tedy spíš od kosti. Jinak bych řekl, že ta práce s kostí v první fázi přípravy není až taková hrůza. Je potřeba se na to dívat tak, že naše maminky, neřku li babičky takhle připravovaly základní vývar na polívku....jen ten jar nepoužívali. ..a jak nám šmakovalo. A že by se někdo z nás ofrňoval nad tím, že to jsou vyvařený kosti? A lidi co se mohli utlouct po morkovejch knedlíčkách bylo taky dost. Prostě to brát jako exkurs do kuchařiny.
Moje zkušenos /zatím skromná/ je očistit na hrubo nožem, naporcovat syrovou kost pilkou na díly a dát vařit. Morek zmenší objem, změní konzistenci a dá se vyklepat, vyšťouchat nebo štětkou na flašky přesvědčit aby vypadnul z kosti pryč. Štětku trochu poleju jarem...méně se to maže...No a povrch kosti oškrábu od zbytků šlach a měkkých částí hřbetem kuchyňáku jako cidlinou. Té mě bylo na tuhle práci líto...Pokud je hrana ostrá, jde to docela od ruky..tedy spíš od kosti. Jinak bych řekl, že ta práce s kostí v první fázi přípravy není až taková hrůza. Je potřeba se na to dívat tak, že naše maminky, neřku li babičky takhle připravovaly základní vývar na polívku....jen ten jar nepoužívali. ..a jak nám šmakovalo. A že by se někdo z nás ofrňoval nad tím, že to jsou vyvařený kosti? A lidi co se mohli utlouct po morkovejch knedlíčkách bylo taky dost. Prostě to brát jako exkurs do kuchařiny.
Nastal čas, kdy nové nevyhovující je nahrazováno starým osvědčeným.
Re: Kostěné střenky
Na odrbání bordelu z kostí včetně šlach velice doporučuji obyčejnou drátěnku, na rozdíl od tupé strany nože se dostane i do zbrázděných povrchových částí.
Re: Kostěné střenky
Tak, konečně jsem se dostal k tomu že jsem přitáhl domů také hovězí zadní. Je z mladého kusu, tedy ne zas tak velká. Našel jsem ochotné dodavatele kostí tam kde bych to čekal nejméně: V Brně, v centru na Medelově náměsí v maso-uzeninách. Za tu kost ani nic nechtěli, na sraz tedy pokusím přitáhnout dvě nebo tři tyto aby bylo na čem zkoušet.
Tedy, kdo má zájem o zdroj kostí, běžte do výše zmíněného podniku, slečny jsou ochotné. Kosti odváží tuším do kafilerie tuším v pátek ráno, bylo mi doporučeno stavovat se vždy ve čtvrtek.
Tedy, kdo má zájem o zdroj kostí, běžte do výše zmíněného podniku, slečny jsou ochotné. Kosti odváží tuším do kafilerie tuším v pátek ráno, bylo mi doporučeno stavovat se vždy ve čtvrtek.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Re: Kostěné střenky
Neblbněte s nějakym vyvářením čerstvých kostí. Nameiluj si na knife.cz Tomovi111 a ten ti pošle stabilizovanou kost za asi 50,-, máš to bez smradu, práce a zasviněnýho nádobí. Nebo na Jatagan trochu dráž, ale už upravený možná trochu krátký na břitvu.