Určení torza břitvy

Všeobecné dotazy na břitvy
Uživatelský avatar
Radyx
admin
Příspěvky: 1078
Registrován: 21 lis 2008, 15:39
Bydliště: Praha

Re: Určení torza břitvy

Příspěvek od Radyx »

Tu četnost ovlivňuje více věcí. Nemyslím si, že to byl v historii (min. do 19ého století) spotřební materiál. Naopak si myslím, že břitvu vlastnil někdo, pro koho to byla profese a tento nástroj si hlídal a cenil.
Ze středověku se dochovala spousta předmětů, které jednotlivci po generace shromažďovali a později systematicky sbírali. Ty sbírky jim zredukovaly války, zloději, požáry a pod. Některé břitvy dostali i do muzeí či je vlastní soukromí sběratelé, ale celkově je jich žalostně málo. I vzhledem k tomu kolik lidí v daných obdobích žilo v místních regionech žilo.
Fakt že rozlišení zda je to břitva čí nůž, taky znesnadňuje dohledání.
Dobie
Příspěvky: 17
Registrován: 17 zář 2013, 10:00

Re: Určení torza břitvy

Příspěvek od Dobie »

A tak on to spotřební materiál byl, i když ne ve smyslu, v jakém tomu rozumíme dnes. Byl to nástroj a ten se používal a až nešel používat, tak se vyhodil, prodal do frcu nebo kanibalizoval na součástky. Celkem bez milosti, protože nepoužitelný a neopravitelný nástroj akorát zabírá místo, i když předtím dvě generace dobře sloužil. A i nejlepší břitvy se časem obrousí natolik, že se už nedají používat. Ono se vůbec prostých předmětů denní potřeby dochovalo dost málo, na rozdíl od luxusně zpracovaných verzí téhož. Prostě tu obyčejnej ocelovej nůž nestálo za to nějak opečovávat nebo alpakový příbory nebo obyčejný nádobí nějak zvlášť hlídat, zatímco gravírovaná zlacená dýka s věnováním, míšeňský porcelán nebo stříbrnou jídelní sadu každej střežil jak oko v hlavě. Krom toho takové luxusní zboží už tenkrát považovali za něco mimořádného, hodného střežení po generace. A i takové věci občas dostávaly docela počoudit, třeba krásně zdobené kolečkové zbraně ze sedmnáctého století bezohledně předělané na perkusní systém ve století devatenáctém, protože kolečkovej systém už byl beznadějně zastaralej a majitel chtěl tu zbraň modernizovat, aby ji moh dál používat a bylo mu jedno, že ji tím jako historický kus de facto zničil. A to ještě měla štěstí, že byla hezky zdobená, protože jinak by ji rovnou prodal do starýho železa.
ROSSY
Příspěvky: 34
Registrován: 30 pro 2011, 12:54

Re: Určení torza břitvy

Příspěvek od ROSSY »

To:Dobie.Přesně tak jsem to myslel. Proto jsem "spotřební" dal do úvozovek.
Uživatelský avatar
Radyx
admin
Příspěvky: 1078
Registrován: 21 lis 2008, 15:39
Bydliště: Praha

Re: Určení torza břitvy

Příspěvek od Radyx »

Máte pravdu pánové. On v podstatě i jiný nástroj běžné užití (meč, sekyra,...) je z pohledu času spotřebák. Po opotřebení či poničení se materiál využil něco jiného (překoval, přebrousil) a jelo se dál. To je fakt. Břitva dozajista není z toho pohledu žádný výjimečný předmět.
Odpovědět

Zpět na „Břitvy“